FRESH CONSULT

Conectăm mediul academic cu mediul de afaceri!

CONECTĂM MEDIUL ACADEMIC CU MEDIUL DE AFACERI!!!l

 

Ca student al Facultății de Business și Turism, te așteptăm și pe tine în Proiectul FRESHconsult !

 

Este un demers inovator, unic în mediul universitar din România!

Ai șansa excepțională de a te conecta direct la mediul de business românesc, colaborând direct cu întreprinzători „adevărați!!!

Mai mult de 14597 de ore de consultanță generică gratuită au fost oferite mediului de afaceri din România, de studenți și profesori ai Facultății de Business și Turism, în cadrul proiectului FRESHconsult!

În ultimii 5 ani 1312 studenți, organizați în 350 de echipe au colaborat cu 350 întreprinzători, din firme micro și mici: munca și creativitatea lor s-au concretizat în 1629 de propuneri, multe transpuse în practică!

Despre ...Proiectul FRESHconsult

Știai că:

 • În România, majoritatea întreprinzătorilor nu au cunoștințele și/sau resursele financiare pentru a plăti pentru activitățile de consultanță profesională??!! Deci, există o nevoie latentă de consiliere/recomandări, inclusiv pe probleme aparent simple, cum ar fi: tendințele pieței; analiza concurenței; strategii de marketing; segmente vizate (structura, dimensiunea etc.); redactarea unui plan de afaceri etc.

  Dacă despre această informație nu aveai suficiente cunoștințe, cu siguranță, te regăsești în următoarea. Respectiv, ….:

 • în România, în general, percepția studenților referitoare la educația de care beneficiază scoate în evidență un aspect îngrijorător … există o „prăpastie” destul de mare între teorie și practică

În acest context, schimbarea rolului tău din cel de simplu receptor de cunoștințe, în cel de generator de noi informații/idei și cuplarea potențialului tău creativ cu nevoile întreprinzătorilor (în special deținători de afaceri micro și mici) poate fi un demers reciproc avantajos!

De inspiratie americană, proiectul FRESHconsult (inițiat în 2017) este unic în mediul universitar din România și se află la a 4 interație! Proiectul a generat un ecosistem în dezvoltare, format din studenți și profesori ai Facultății de Business și Turism și întreprinzători din mediul de afaceri românesc!

FRESHconsult reprezintă o formă de colaborare de tip câștig-câștig, conectând două categorii principale – mediul academic și întreprinzătorii, ca principali reprezentanți ai mediului de afaceri românesc – având potențialul de a  genera sinergii pozitive semnificative! Menit să reducă totodată acea „prăpastie”  destul de mare între teorie și practică, percepută și de tine, proiectul presupune implicarea ta în activități practice, direct conectate cu mediul de afaceri. Respectiv, înseamnă că TU, împreună cu colegii tăi de echipă, să oferiți consultanță generică gratuită întreprinderilor din România, din clasa micro și cea mică.

Ce-și propune Proiectul FRESHconsult?!

 • Sa-ti stimuleze spiritul antreprenorial în timpul activităților de predare/ învățare legate de disciplinele universitare!!!
 • Sa consolideze relațiilor dintre mediul academic și mediul de afaceri, oferind consultanță generică gratuită pentru întreprinzători români!!!
Implică-te și TU într-un proiect unic în universitățile din România și fă diferența!

Beneficii pentru mediul Academic

 • te bucuri de diversitate și flexibilitate în timpul studiilor;
 • îți folosești creativitatea în moduri variate și cu semnificații practice;
 • te conectezi la economia reală și să-ți aplici cunoștințele de bază într-un context real;
 • dezvolți o mai bună înțelegere a proceselor antreprenoriale, făcând parte din proiecte direct legate de mediul de business real;
 • aplici teoriile predate în practică, iar motivația și perseverența ta pot atinge niveluri mai înalte în încercarea de a identifica soluții creative clasice și/ sau noi, pentru problemele cu care se confruntă întreprinzătorii;
 • îți consolidezi cunoștințele financiare, economice și poți afla mai multe despre riscurile asociate unei afaceri și cum să faci față incertitudinii, instabilității etc.;
 • contribui la progresul multor întreprinderi micro/ mici, deoarece ideile tale creative pot fi apreciate și chiar implementate;
 • te cunoști mai bine și să îți rafinezi/perfecționezi abilități importante precum comunicarea eficientă, gândirea creativă și critică, planificarea, capacitatea de a lucra în echipe etc.;
 • un punct forte/bonus la CV-ul tău.

 

 • diversifica semnificativ activitățile lor de predare/învățare și pot face o mai bună corelare a teoriei cu practica prin aplicarea principiului învățării prin practică/învățării experiențiale;
 • crește șansele de a dezvolta competențele antreprenoriale ale studenților;
 • concepe numeroase teme de cercetare din astfel de proiecte de tip colaborativ, dezvoltate în cadrul MAI-A-BE și pot realiza proiecte de cercetare vizând o mai bună înțelegere a întreprinzătorilor, a nevoilor acestora, a profilului lor etc.; asemenea studii pot să genereze noi informații și cunoștințe despre lumea complexă și dinamică a antreprenoriatului/mediului de business.
 • construiesc o „punte” suplimentară către mediul de afaceri, consolidând legăturile cu acesta, practic fără costuri suplimentare;
 • pot înregistra și promova numărul de ore gratuite de consultanță generică oferite de studenții săi (coordonați de cadre didactice) pentru mediul de afaceri;
 • se pot bucura de o imagine publică îmbunătățită, mărind astfel probabilitatea de a atrage un număr mai mare de candidați, de a crește numărul de stagii de practică pentru studenți, de a-și spori producția de materiale științifice, de a construi o bază de date specializată etc.

Beneficii pentru mediul de Business

 • pot beneficia de ocazia rară de a obține un sprijin real și gratuit, având totodată libertatea totală de a pune în aplicare sau nu propunerile studenților/ ideile „creative”;
 • se pot bucura, de noile informații / cunoștințe, cercetate / furnizate de studenți, economisind astfel timp prețios.
Ani
Echipe și Întreprinzători
Studenți implicați
Ore de consultanță generică

FRESHconsult: „frânturi” din mărturiile întreprinzătorilor-beneficiari

"Acest proiect este o idee foarte bună si ar trebui să continue să existe și în viitor! Astfel, s-ar putea consolida educația antreprenorială a tinerilor atât pentru dezvoltarea competențelor necesare înființării propiilor lor firme, cât și în vederea unei inserții profesionale mai rapide în organizații deja existente. S-ar genera un impact pozitiv asupra antreprenoriatului și al economiei!!"
Chifoi Cristian
"Colaborarea cu echipa de studenți a fost foarte utilă! La fel au fost și sugestiile/ recomandările primite din partea lor! Proiectul FRESHconsult trebuie dezvoltat pentru a facilita conexiunea între întreprinzători și studenți!"
Dumitrașcu Ruxandra
"Ideile innovative ale membrilor echipei de studenți ne-au convins sa facem o serie de schimbari (extinderea pe piața externă cu cursuri în limbi străine, îmbunătățirea site-ului firmei, de exemplu). A fost o colaborare de succes de amble părți. Proiectul este unul foarte util!!!"
Alexandru Elena
"Studentele din echipă și-au rupt din timpul lor pentru a veni să facă o cercetare de piață în rândul clienților actuali ai cafenelei, cât și ai celor potențiali, dar și pentru a mă ajuta în organizarea acțiunii de caritate [...]. Am apreciat enorm acest lucru și țin să le mulțumesc încă o dată! Am fost plăcut surprins să constat că se derulează astfel de proiecte în cadrul facultății."
Benjamin Wells
"Am obtinut informații și sugestii foarte interesante de la echipa de studenți. Intenționez să pun in practică 6 din cele 10 sugestii făcute! Mulțumesc și succes! Un proiect laudabil!"
Simina Filat
"Colaborarea mea cu echipa de studenți a fost una productivă și amplă! Plănuiesc să implementez sugestiile primite în legătură cu extinderea parteneriatelor și colectarea de informații suplimentare de la clienți."
Băilescu Aura
"FRESHconsult e un proiect interesant și util. Sugestiile și recomandările au fost interesante și de folos. Foarte utilă a fost lista de potențiali clienți (influenceri) și cercetarea competitorilor."
Buhai Adeus
"Mi-a făcut plăcere să lucrez cu studenții și pentru că au un orizont mai larg. Am aflat astfel mai multe despre viziunea noii generații privind barurile. S-au implicat intens în găsirea de noi soluții pentru dezvoltarea afacerii mele: program de reduceri pentru studenți, structura paginii web, integrarea livrării la domiciliu etc. Consider că proiectul FRESHconsult este o oportunitate importantă pentru actuali și viitori întreprinzători"
Rădulescu Cătălin

Percepții ale studenților participanți, în cadrul proiectului FRESHconsult:

"Personal, consider că acest proiect m-a apropiat mai mult de ideea de a fii întreprinzător, sau cel puțin nu m-a îndepărtat de această idee. Povestea întreprinzătorului m-a facut să realizez că nu este ușor să ajungi la acest nivel, dar, cu siguranță, nu este imposibil. Și cu siguranță șansele studenților pasionați din cadrul acestei facultăți sunt mult mai mari, pentru că, personal, văd „dezvoltarea” pe acest plan realizată prin intermediul acestor proiecte printre care se numără și FRESHconsult."
Bursuc Geanina
"Îmi doream să devin întreprinzător înainte ca proiectul FRESHconsult să înceapă. În urma acestuia, dorința mea s-a amplificat întrucât am pătruns în „inima” unei întreprinderi și am văzut cum decurg lucrurile."
Luca Andreea
"În primul rând, proiectul mi-a oferit oportunitatea de a intra în contact cu întreprinzătorul și de a afla perspectiva sa personală asupra afacerii, precum și experiențele avute de-a lungul timpului, în legătură cu afacerea. În al doilea rând, m-a determinat să mă pun eu însămi în pielea unui întreprinzător și să cercetez moduri în care afacerea se poate dezvolta."
Darie Ana-Ilinca
"În opinia mea, proiectul este benefic atât pentru studenții care îl realizează, cât și pentru întreprinzător. Studenții învață să lucreze în echipă datorită fragmentării proiectului și timpului acordat săptămânal, însă învață și cum să își organizeze timpul disponibil. Întreprinzătorul beneficiază de o consultanță gratuită, dar și de o noua perspectivă a tinerei generații, care poate contribui cu idei inovatoare."
Dinu Maria
"FRESHconsult este o experință utilă pentru dezvoltarea personală."
Ionescu Claudia
"Cu ajutorul acestui proiect am înțeles cum este de fapt să ai o afacere."
Sandu Andreea Monica
"Cu ajutorul proiectului FRESHconsult am dobândit mai multe cunoștințe despre afaceri."
Savin Vicențiu
"FRESHconsult mi-a oferit oportunitatea de a cunoaște cum funcționează o întreprindere, în realitate."
Spătaru Bianca
"FRESHconsult a contribuit la dezvoltarea spiritului meu antreprenorial."
Stanciu Radu-Mihai
"Proiectul FRESHconsult mi-a creat o idee mai bună despre ce înseamnă să fii întreprinzător și m-a motivat să îmi doresc să încerc o asemenea carieră în viitor."
Radu Gabriel
"Datorită proiectului FRESHconsult am putut observa cum și cât de dificil este să fii antreprenor, dar nu este imposibil!"
Prisecaru Andreea
"Cu siguranță această experiență mi-a dezvoltat capacitățile antreprenoriale și m-a învățat cum să coordonez o echipă."
Cîrstea Daria Andreea
"Experiența avută sub ‘umbrela’ proiectului FRESHconsult m-a ajutat în mai multe domenii, dar în principiu mi-a stimulat gândirea antreprenorială și modul de a dialoga cu persoane din domeniu."
Haica Andrei Ioachim
"Proiectul FRESHconsul oferă posibilitatea studenților ce vor să devină antreprenori de a lua contact cu lumea afacerilor, de a vorbi cu un antreprenor experimentat dispus să își împărtășească experiența avută."
Firică Alexandra Beatrice
"Unele dintre principalele beneficii ale proiectului FRESHconsult sunt familiarizarea studenților cu mediul de afaceri și oportunitatea de a colabora cu întreprinzători."
Radu Irina Ellery
"Angajarea mea a devenit realitate și datorită participării în proiectul FRESHconsult, ca student! Am descris această experiență transformatoare la interviu, ca răspuns la întrebarea membrilor comisiei de recrutare: Ce ai făcut concret în perioada studenției?!!!"
Cojocaru Cristian

NOI... am lăsat ceva în urmă!!!....

Testimoniale....