Partea I    Partea a II-a     Partea a III-a    Partea a IV-a    Partea a V-a

PARTEA a IV-a - ACTIVITATILE INTREPRINDERII

Capitolul 31 FUNCTIILE ÎNTREPRINDERII

Realizarea scopului întreprinderii - producerea si vânzarea  bunurilor sau serviciilor în conditii de eficienta - presupune desfasurarea unor  activitati specifice. Pentru analiza si optimizare teoria grupeaza aceste  activitati in functii distincte.
Corespunzator obiectivelor întreprinderii, principalele sale functii sunt: vânzarea, utilizarea/combinarea diferitilor factori de productie si cumpararea.

Studierea functiilor întreprinderii presupune:
1. descompunerea  activitatii globale în (a) operatii identice  în ce priveste obiectivele vizate sau (b) în grupuri de activitati omogene, specializate;
2. concretizarea domeniilor în care se manifesta  autoritatea întreprinderii.

Tratarea separata a functiilor întreprinderii  se efectueaza din considerente pedagogice. Majoritatea specialistilor români identifica urmatoarele sase functii:

Functia comerciala
Functia de marketing
Functia financiar contabila
Functia de personal
Functia de cercetare-dezvoltare
Functia de productie

Functia comerciala contine doua subfunctii: de aprovizionare si de vânzare.

a) Subfunctia de aprovizionare - CONTINUT: Procurarea în cele mai bune conditii de calitate, costuri, termene si de securitate a produselor si serviciilor de care întreprinderea are nevoie pentru activitatile sale. Include urmatoarele activitati:
w analiza pietelor si surselor de aprovizionare pentru toate categoriile de produse si a evolutiilor acestora;
w colaborarea la definirea caracteristicilor si specificatiilor produselor (care trebuie cumparate);
w identificarea, selectionarea furnizorilor si negocierea cu acestia;
w programarea si asigurarea ritmicitatii comenzilor si a livrarilor;
w administrarea stocurilor;
w furnizarea informatiilor  referitoare la    acest domeniu tuturor serviciilor utilizatoare.

b) Subfunctia de vânzare. CONTINUT: Identificarea nevoilor consumatorilor, a segmentelor de piata, planificarea si formarea sortimentului comercial, desfacerea marfurilor. Vânzarea marfurilor regrupeaza o serie de operatii de natura economica si tehnica, precum:
w identificarea produselor si a clientilor (cunoasterea cererii);
w fixarea preturilor de vânzare;
w alegerea formelor de vânzare;
w dezvoltarea tehnicilor de vânzare;
w promovarea imaginii firmei si a produselor comercializate;
w asigurarea expedierii si transportului catre clienti.

Spre deosebire de functia comerciala care are o valoare tactica, functia de marketing are o valoare strategica si se refera cu precadere la aspecte ce privesc activitatea întreprinderii în viitor. CONTINUT: Rolul functiei de marketing este de prospectare a pietei de vânzare (prin identificarea nevoilor prezente si viitoare) si proiectarea mijloacelor si eforturilor întreprinderii astfel încât sa se  obtina maxim de profit în conditii de satisfacere cât mai completa a cererii.        
În cadrul functiei de marketing se grupeaza urmatoarele activitati:

w elaborarea  studiilor de piata;
w proiectarea mixului de marketing (produse,  preturi, distributie, promovare);
w animarea fortelor de vânzare;
w realizarea promovarii produselor;
w determinarea sistemului optim de distributie;
w identificarea si aplicarea unor strategii optime în  competitia cu alte firme;
w realizarea consecventa si sistematica a contactelor directe cu diferite categorii de public prin intermediul relatiilor publice.

Functia financiar-contabila regrupeaza toate activitatile care se refera la fluxurile financiare si la gestiunea acestora. Cele doua componente ale functiei fiananciar-contabile sunt: componenta activa (subfunctia financiara) si cea pasiva (subfunctia contabila). Ele îi confera atât valoarea strategica, concretizata în proiectarea fluxurilor financiare, cât si tactica, prin urmarirea gestiunii modului în care se efectueaza cheltuielile.

OBIECTIV: Maximizarea profiturilor
Latura financiara include activitatile:

w asigurarea surselor financiare necesare desfasurarii activitatii întreprinderii;
w distribuirea fondurilor banesti;
w planificarea si executia financiara;
w previziunea indicatorilor financiari;
w fundamentarea calculelor de stabilire a preturilor;
w efectuarea de studii  si analize economice  cu privire la atragerea si alocarea mijloacelor financiare;
w exercitarea controlului financiar intern (organizarea si executarea controlului financiar preventiv si de fond).

În cadrul laturii contabile distingem urmatoarele activitati:
w evidenta sintetica si analitica a resurselor materiale si financiare din întreprindere;
w întocmirea bilanturilor contabile;
w elaborarea situatiilor cu privire la principalii indicatori economico-financiari;
w organizarea si desfasurarea proceselor de inventariere;
w întocmirea arhivei contabile.

CONTINUT: Functiei de personal îi revine rolul de administrare si gestionare a resurselor umane.

Functia de personal cuprinde urmatoarele activitati:
w planificarea resurselor umane;
w descrierea posturilor;
w recrutarea personalului;
w selectarea personalului;
w încadrarea angajatilor;
w sistemul de promovare;
w motivarea personalului;
w evaluarea activitatii desfasurate;
w instruirea si perfectionarea pregatirii profesionale.

CONTINUT: În sens larg, scopul functiei de cercetare-dezvoltare este de detinere si prelucrare a informatiilor stiintifice necesare adaptarii subsistemelor întreprinderii (organizatoric, de productie, comercial etc.) la cerintele mediului aflat în continua schimbare.

În cazul întreprinderii comerciale, functia de cercetare-dezvoltare are ca obiective perfectionarea continua a tehnologiilor comerciale si a metodelor de vânzare, corespunzator celor trei tipuri fundamentale de activitati incluse în functia de cercetare-dezvoltare: cercetare (inventii, studii, rationalizare), prognoza si dezvoltare (investitii).

Functia de cercetare-dezvoltare are o valoare strategica, activitatile sale  componente vizând obtinerea unor rezultate economico-sociale pe termen lung.

CONTINUT: Functia de productie cuprinde ansamblul activitatilor desfasurate în scopul asigurarii miscarii, transformarii sau prelucrarii materiilor prime si bunurilor, precum   si activitatile auxiliare acestora.

În cadrul întreprinderii comerciale, consta în realizarea unor servicii auxiliare produselor vândute si a unor mici activitati de productie de tip manufacturier, cum sunt:
w ambalarea marfurilor;
w pregatirea marfurilor pentru vânzare;
w sortarea marfurilor si a ambalajelor de desfacere;
w reconditionarea ambalajelor de transport;
w întretinerea marfurilor.

Indiferent de specificul întreprinderii, în cadrul acesteia se  regasesc efectele tuturor  functiilor precizate (chiar daca  ele se manifesta cu intensitati diferite), tratarea functiilor întreprinderii prin absolutizarea uneia dintre acestea si eliminarea celorlalte fiind improprie.

Capitolul 32 APROVIZIONAREA CU MARFURI A ÎNTREPRINDERII

Obiectivul aprovizionarii îl constituie asigurarea disponibilitatii asupra factorilor de productie în cantitatile necesare, la calitatea stabilita, la termenele sau perioadele oportune si la cele mai mici preturi, din orice sursa accesibila si legala, astfel încât prin productie si vânzare sa se asigure o pozitie buna pe piata, dezvoltarea si profitul scontat. În cadrul aprovizionarii (ca o componenta mare a activitatii întreprinderii) se disting câteva grupe de activitati (sau functii ale aprovizionarii). Fiecare functie cuprinde, la rândul ei, o suita de activitati înlantuite.

Aprovizionarea îndeplineste urmatoarele functii:
w Identificarea si cuantificarea nevoilor proprii si a cererii clientilor: estimarea nivelului vânzarilor viitoare, evaluarea volumului si structurii productiei, considerarea stocului existent, stabilirea sortimentului, cantitatilor, termenelor, preturilor si conditiilor de cumparare.
w Identificarea surselor de aprovizionare: prospectarea pietelor produselor si serviciilor, lansarea cererilor de oferta, primirea si analiza ofertelor, întocmirea fisierelor de produse si furnizori potentiali.
w Contractarea si lansarea comenzilor: alegerea furnizorilor pentru fiecare produs, negocierea si încheierea contractelor, transmiterea comenzilor.
w Primirea si receptia marfurilor: urmarirea livrarilor, controlul respectarii termenelor, receptia bunurilor si serviciilor, verificarea facturilor, evidenta intrarilor, adoptarea masurilor corective si realizarea   interventiilor  necesare.

Pentru o buna aprovizionare, întreprinderea trebuie sa gaseasca cele mai bune raspunsuri/solutii la întrebarile:

Sa produca sau sa cumpere?
Ce sa cumpere?
În ce cantitati?
Când sa cumpere?
De la cine sa cumpere?
La ce pret sa cumpere?
În ce conditii sa cumpere?

Make or Buy este o situatie decizionala care precede si conditioneaza aprovizionarea. Exista tot mai frecvente cazuri în care se dovedeste mai avantajoasa subcontractarea productiei sau externalizarea acesteia.

Necesarul de marfuri (cantitatea de aprovizionat într-o anumita perioada) al întreprinderii este functie directa de volumul si structura desfacerilor, de normele de consum pentru realizarea produselor si serviciilor (în cazul întreprinderilor ce produc), de politica de stocuri de materii prime, respectiv produse finite,  pentru care opteaza  întreprinderea.

Politica de aprovizionare se coreleaza cu o anumita optiune privind mentinerea, cresterea sau reducerea stocurilor.

Vânzarile pot fi acoperite din intrari viitoare sau din stocuri. Orice stoc genereaza costuri si reduce viteza de circulatie a banilor de care dispune întreprinderea. Pe de alta parte, lipsa unui stoc poate genera vulnerabilitate în conditii de inflatie accentuata, pierderea unor clienti, reducerea desfacerilor.

Pe baza informatiilor detinute, a obiectivelor si strategiilor adoptate, întreprinderile trebuie sa aleaga din multitudinea de produse si furnizori (variante de aprovizionare). Alegerea presupune judecarea variantelor dupa anumite criterii. Unele criterii validate de practica se aplica mai mult la analiza produselor si a livrarilor, in timp ce altele intervin la analiza comparativa a furnizorilor si conditiilor.

1. Calitatea produselor – factor decisiv. Asigurarea unei calitati ridicate si mentinerea ei constituie un instrument eficace în lupta cu concurenta, în formarea si mentinerea unei imagini favorabile asupra întreprinderii în rândul clientilor. Aprovizionarea cu produse de calitate este o premisa pentru calitatea propriilor produse si a serviciilor. 

2. Pretul produselor – opereaza drept criteriu pentru diferentierea produselor de calitate egala în cazul unui anumit articol. Importanta criteriului “pret” este mult mai redusa în cazul produselor unicat, de serie mica, de lux, al serviciilor personalizate decât în cazul produselor de serie mare, de prima necesitate. Importanta criteriului “pret” este mult diferita de la o piata, economie, la alta. În tarile sarace pretul produselor este perceput ca mult mai important decât în cele bogate. Valoarea aprovizionarilor se ridica, de multe ori, la peste jumatate din cifra de afaceri.

Se spune ca jumatate din câstigul comerciantului se realizeaza prin aprovizionare.

3.Termenele de livrare (timpul între transmiterea comenzii si primirea marfurilor) pot, de asemenea, departaja ofertele furnizorilor, mai ales în cazuri de urgenta. Pentru o firma, fiecare ora si zi sunt importante; ea este interesata sa ruleze aceiasi bani de cât mai multe ori într-un interval de timp.

4.Daca celelalte conditii sunt similare, ofertele furnizorilor se pot diferentia prin conditiile de plata oferite. În mod uzual (în tari dezvoltate), se practica plata marfurilor la termene de 30, 60, sau 90 de zile de la livrare. În conditii de instabilitate economica, neîncredere, inflatie, firmele solicita insa plata la livrare sau chiar în avans. Eventual, se exprima pretul în echivalent dolari sau alte valute forte.

5. Costurile aprovizionarii. La marfurile care asigura un câstig mic pe unitatea de produs aceste costuri devin un criteriu deosebit de important. Ele includ cheltuielile de deplasare, corespondenta, telefonie, transmitere de mostre, contractare, ca si pe cele de transport, încarcare-descarcare, asigurare, vama, ambalare, transbordare. La un cost mare al transportului, se prefera surse apropiate.

6. Garantia respectarii conditiilor contractuale. Nivelul de încredere pe care îl inspira fiecare furnizor este determinant si în optiunea pentru un anumit produs. Nerespectarea termenelor si calitatii, de exemplu, pune în pericol întreaga activitate a clientului. Pentru acest motiv, multi investitori straini în România prefera furnizori externi pentru o serie de marfuri si servicii chiar daca în tara le pot obtine mai ieftin, iar multe firme românesti au pierdut piete importante la export.

 

7. Un produs este de fapt un complex alcatuit din bunul fizic, ambalaj, imagine si servicii asociate. Serviciile ce însotesc livrarile constituie un alt criteriu în fundamentarea deciziei de aprovizionare.

Printre cele mai uzuale se numara: transmiterea din timp a ofertelor, confirmarea prompta a comenzilor, corectitudine în întocmirea documentatiei care însoteste livrarile, acceptarea unor livrari partiale, la cerere, informarea asupra unor eventuale întârzieri, servicii de reparatii, întretinere si înlocuire a produselor, rezolvarea prompta a reclamatiilor privind calitatea, colaborarea cu beneficiarul în problemele productiei si asigurarii calitatii, informarea operativa asupra înnoirilor tehnologice, informarea clientilor asupra comportamentului si evolutiei concurentei, eleganta, fair play în rezolvarea oricarei probleme.

Evolutia oricarei firme este dependenta de evolutia partenerilor. În afaceri se confirma înca o data dictonul: “spune-mi cu cine te însotesti ca sa-ti spun cine esti”.

Alegerea furnizorilor urmareste asigurarea unui beneficiu potential  (într-o afacere corecta câstiga ambii parteneri), dobândirea unui prestigiu, diminuarea riscurilor. O întreprindere poate opta pentru varianta unui numar mic de furnizori (costuri reduse de aprovizionare, relatii traditionale si conditii preferentiale, existând însa riscul dependentei excesive) sau varianta mai multor furnizori, eventual aflati în competitie (astfel încât sa existe întotdeauna solutii de rezerva daca apar probleme cu un furnizor).

Pentru a diminua riscurile în aprovizionare vor fi preferati furnizorii “de încredere”, firme mari, care actioneaza într-un mediu lipsit de riscuri. Se vor evita furnizorii aflati în procese de restructurare, cei care au probleme financiare, cu personalul sau alte dificultati.

În relatiile cu furnizorii întreprinderea are obiectivul de a obtine cel mai bun raport calitate/pret pentru produsele achizitionate.

Pretul la care se încheie o tranzactie sau un contract  este, de obicei, un rezultat al negocierii si satisfacator pentru ambele parti.

Nivelul pretului cerut de furnizor pentru un anumit articol depinde de caracteristicile produsului (calitate, performante, estetica, materii prime, tehnologie de prelucrare, mod de ambalare etc.), de politica de pret a ofertantului, de preturile practicate de concurenta, de pretul pe care ofertantul crede ca poate si este dispus sa-l accepte clientul.

Nivelul pretului unitar oferit de client unui furnizor depinde de destinatia produsului, de pretul cu care, la rândul sau, va putea valorifica produsul ca atare sau produsele/serviciile în care va fi încorporat.

Forta de negociere a partenerilor intervine ca un factor important. Pretul produsului este dependent si de conditiile de livrare si plata. Furnizorul care suporta o serie de costuri privind transferul produsului la client va practica preturi mai mari. Un client va accepta un pret mai mare pentru produsul pe care îl  plateste la termen sau esalonat.

Furnizorii acorda reduceri de pret la cantitatile mai mari vândute (rabat),  la plata anticipata sau în momentul livrarii, ca si la plata în numerar (skonto).

Raporturile economice si  juridice în realizarea aprovizionarii sunt de o mare diversitate. Relatiile obisnuite de vânzare – cumparare se stabilesc între întreprinderi independente economic si juridic sau între firme care sunt legate (dependente) economic si/sau juridic.

De multe ori, întreprinderile renunta la o parte din independenta lor pentru a obtine facilitati, avantaje în raport cu concurenta. Modalitatile, criteriile si conditiile de aprovizionare pot fi cu totul diferite, în acest din urma caz. Apar alte “reguli” în alegerea furnizorilor, stabilirea sortimentului, fixarea pretului de cumparare si a conditiilor de livrare. Se practica solutii orientate spre profitul întregului lant – client furnizor -  care se comporta ca o entitate economica si juridica.

Cooperarea economica verticala între client si furnizor se poate realiza prin:

-Contractele cadru pe perioade mai lungi (cel putin un an) se încheie între comercianti independenti   si producatori (sau importatori; sau comercianti intermediari) pentru a asigura partilor posibilitatea planificarii si organizarii previzionale. Contractele stipuleaza volumul global al livrarilor ca si politica de distributie pe care o va urma comerciantul.
-Conventii de delimitare a zonelor de distributie. Producatorii impun prin acestea comerciantilor, o anumita arie de activitate, în schimbul parteneriatului sau al unor facilitati; se interzice livrarea produselor lor pe alte piete sau altor clienti decât cei stabiliti.
-Conventii (contracte) de exclusivitate. În schimbul aprovizionarii constante de la un anumit furnizor, comerciantul renunta la produse concurente livrate de terti. Exclusivitatea poate actiona si în sens invers: producatorul sau furnizorul se obliga sa nu livreze si concurentilor comerciantului.

-Contracte de distribuitor unic. Producatorul livreaza numai unui comerciant dintr-o anumita zona, singurul care poate livra celorlalti comercianti din zona. Între producator si unicul distribuitor se convine asupra unui spectru larg de componente ale politicii de distributie.

-Sisteme de distributie reglementate contractual între producator si comercianti. Întelegerile se refera, de obicei, nu numai la modalitatile de aprovizionare si desfacere ci si la conditiile financiare si întregul spectru al problematicii distributiei (alcatuirea sortimentului, pregatirea personalului, promovarea produselor etc).

-Contractul de concesiune.  Un distribuitor (de talie mare) sau un fabricant se angajeaza sa livreze unui comerciant (concesionar) produse cu marca sa, pe care acesta din urma le va vinde respectând instructiunile furnizorului. Printre obligatiile ce revin concesionarului se evidentiaza: un nivel minim al vânzarilor anuale, asigurarea unor servicii dupa vânzare, garantia mentinerii în stoc a unei game de produse. Producatorul poate sprijini comerciantul în probleme de tehnologie, organizarea vânzarii, publicitate, finantare.

-Contractul de franciza. Francizorul, proprietar al unor marci comerciale, sigle, nume recunoscute si al unui know how original si de succes acorda unor firme independente juridic si economic dreptul de a le utiliza în schimbul unei taxe de intrare în sistem si de serviciu.

-Contractul de reprezentanta (agenturare). Reprezentantul intermediaza afaceri sau le încheie în numele celor care îl împuternicesc. Libertatea lui de actiune este limitata strict de cadrul convenit.

-Contractul de comision. Comisionarul cumpara si vinde marfuri în nume propriu dar pe contul comitentului. El are îndatorirea de a urma întocmai însarcinarile firmei pentru care lucreaza, în schimbul comisionului încasat.

-Contractul de furnizare constituie formula uzuala de cooperare prin care se reglementeaza de maniera stabila si pe termen lung cantitatile, sortimentul, esalonarea livrarilor si a platilor.

Capitolul 33 ALEGEREA FURNIZORILOR

Derularea tuturor proceselor  productive într-o întreprindere este conditionata si  de furnizorii sai. Întreprinderea care are un singur furnizor are existenta determinata de acesta, disparitia lui atrage, cu o mare probabilitate, dificultati mari.De cele mai multe ori, o întreprindere are mai multi furnizori, chiar pentru aceleasi produse.

Compartimentul sau persoanele însarcinate cu aprovizionarea au nevoie de o buna informare asupra furnizorilor potentiali. Dintre acestia se vor alege anumiti furnizori, dupa criterii care sa satisfaca propriile obiective.

În virtutea activitatii anterioare, orice comerciant are o sfera de relatii cu furnizori, clienti, institutii, presa, unitati de învatamânt, banci   etc. Întreprinderea este interesata în largirea  permanenta a sferei contactelor pentru ca, mai devreme sau mai târziu,  orice informatie poate fi utila, se transforma în bani.

Pentru a identifica noi surse de aprovizionare se poate recurge la:

w cataloage de firme si de produse editate periodic de institutii sau firme specializate, sub forma de carte, baze de date pe CD sau accesibile pe INTERNET (unele fiind gratuite, altele contra cost). Printre cele mai cunoscute in Europa se numara KOMPASS si EUROPAGES;

w Serviciile unor firme specializate în consultanta si intermediere;

w Materiale informative elaborate de camere de comert si industrie nationale, locale si pe profesiuni,  ca si de asociatiile de întreprinzatori; (EXEMPLE GHIDURI ONLINE)

w Platformele B 2 B si târgurile virtuale (EXEMPLE)

w Publicatii economice si ziare sau reviste cu spatiu publicitar;

w Târguri si expozitii traditionale. Cu ocazia acestora se pot stabili contacte personale între reprezentantii firmelor. Participantii ofera informatii prin mostre, cataloage, demonstratii, pliante, prospecte;

w Bursele de marfuri. Bursa este o piata reprezentativa care serveste drept reper pentru toate tranzactiile care se efectueaza cu anumite marfuri. Preturile produselor ca si  conditiile care fac obiectul tranzactiilor bursiere constituie elemente de orientare pentru comerciantii atenti din întreaga lume;

w Analiza corespondentei sosite la firma ca urmare a actiunilor de “direct marketing” desfasurate de producatori, importatori sau angrosisti;

w Serviciile voiajorilor comerciali si ale reprezentantilor.

Pentru a obtine informatii mai detaliate asupra unor produse care intereseaza, de la unul sau mai multi furnizori potentiali, se poate trimite acestora o cerere de oferta. De obicei se va primi ca raspuns o oferta detaliata însotita de prospecte, pliante, descrieri detaliate ale produselor si conditiilor de livrare si de plata practicate de furnizor.

Cererea de oferta poate avea forma scrisa, fara a se impune alte reguli decât cele uzuale pentru corespondenta comerciala. Ea poate fi adresata si telefonic sau prin discutie directa. Indiferent de forma, ea nu produce obligatii juridice pentru emitent sau destinatar. Reguli nescrise îl determina însa pe acesta din urma sa raspunda cererilor de oferta. Furnizorul va analiza cererea primita si eventualele conditii precizate, urmând a decide daca poate, daca vrea sa livreze solicitantului si în ce conditii. El va putea sa nu accepte o relatie cu un client nou.

Actualizarea si prelucrarea informatiilor privind furnizorii, produsele, preturile si conditiile permit constituirea unor baze de date proprii sau, cel putin, a unor fisiere de furnizori si produse.

Amintim ca exista programe de firma utilizabile pentru construirea unor baze de date personalizate pe  PC care permit stocarea unui volum mare de date, actualizarea si extragerea operativa a informatiilor.

Pe lânga criteriile care privesc produsele si livrarile (prezentate în alte sectiuni ale lucrarii; vezi sectiunea “Aprovizionarea”), în decizia de   colaborare cu un furnizor se tine seama si de:
A.situatia generala a întreprinderii furnizoare si
B.mediul în care actioneaza furnizorul.

Situatia generala a unui furnizor se apreciaza dupa o serie de caracteristici. Pentru unele se fac estimari calitative, în timp ce altele pot fi evaluate cantitativ. Se au în vedere:
w forma juridica a întreprinderii;
w marimea capitalului social;
w cota de piata detinuta si evolutia probabila a acesteia;
w nivelul costurilor;
w tehnologia utilizata si capacitatea de a realiza produse de calitate;
w structura si calitatea managementului (cine conduce firma);
w posibilitatile de cercetare-dezvoltare ale firmei;
w prestigiul si pozitia firmei în rândul concurentilor;
w cooperarile cu alte firme;
w cine sunt clientii firmei;
w supletea în satisfacerea cerintelor clientilor.

Institutii specializate evalueaza firmele de pe piete elaborând rapoarte (Ranking) deosebit de utile.
Afacerile bune si de durata se fac cu firme puternice, dinamice, prestigioase, inovatoare, bine situate pe piata, conduse de specialisti cu o buna reputatie. A te numara, ca firma, printre clientii unei asemenea societati este deja un factor de prestigiu.

Potentialul si evolutia unei societati comerciale sunt în mare masura influentate de mediul în care actioneaza.

Din aceasta perspectiva, furnizorii sunt apreciati dupa:
w populatia din raza de activitate;
w considerente ale mediului natural si protectiei acestuia;
w contextul economic national;
w relatiile internationale ale firmei;
w stabilitatea politica si evolutia economica a tarii si zonei;
w moneda nationala;
w mediul concurential;
w personalul întreprinderii;
w posibilitatile de aprovizionare;
w posibilitatile de finantare.

Se recomanda urmarirea atenta a rating-urilor de tara si a indicelui de climat economic.

Vor fi preferate ca furnizori firmele din tari dezvoltate economic, cu stabilitate politica, cu o moneda puternica, cu populatie harnica si un nivel ridicat de calificare si disciplina industriala. Întreprinderile care actioneaza în asemenea zone ofera bune posibilitati de aprovizionare, credibilitate, solutii de finantare.

Un comerciant aflat în postura de client trebuie sa analizeze atât furnizorii actuali cât si pe cei potentiali. Întrucât evaluarile prin indicatori cantitativi sunt dificile datorita lipsei de date sau incompatibilitatii se poate utiliza o grila de evaluare cu criterii considerate relevante, cu indici sau ponderi de ierarhizare a criteriilor si notarea acordata de evaluatori firmei analizate, pentru fiecare criteriu pe o scala  interval cu 5 trepte.

Exemplu de grila si calcul pentru evaluarea comparativa a furnizorilor:

Criteriul de evaluare

Pondere (%)

Scala /Nota

Rezultat

1

2

3

4

5

Produs + livrari

 

 

 

 

 

 

 

1. Calitate

         20

 

 

 

X

 

    80

2. Pret

         20

 

 

X

 

 

    60

3. Încredere

         10

 

 

 

 

X

    50

4. Servicii

         10

 

 

X

 

 

    30

Întreprinderea

          

 

 

 

 

 

 

5. Prestigiu

          5

 

 

 

X

 

    20

6. Potential financiar

          5

 

 

X

 

 

    15

7. Disponibilitate de cooperare

          5

 

 

 

 

X

    25

Mediul

 

 

 

 

 

 

  

8. Frecventa grevelor (scazuta)

        10

 

 

 

X

 

    40

9. Stabilitate politica

        10

 

 

 

X

 

    40

10. Nivel de calificare a personalului

          5

 

 

 

X

 

    20

Total punctaj

 

 

 

 

 

 

  380

Recomandari pentru interpretare:  w pâna la 150 de puncte: a se evita ca furnizor; w 151-250 de puncte: numai daca nu exista alta solutie; w 251-350       mediu, acceptabil; w 251-351       furnizor bun; w peste 450 de puncte: furnizor foarte bun.

Institutul de Dezvoltare Economica din Viena recomanda respectarea urmatoarelor reguli în relatiile cu furnizorii:

Loialitate fata de parteneri;

Stimularea unei competitii între ofertanti;

Evitarea capcanei dependentei (relatii prea strânse cu putini/un furnizor);

Informare cât mai ampla asupra furnizorului;

Tratament formal egal al furnizorilor;

Refuzul categoric al “atentiilor” pentru eventuale tratamente preferentiale;

Fair-play;

Asigurarea loialitatii personalului care reprezinta firma în relatiile cu furnizorii;

Gasirea unui echilibru între jocul liber al concurentei si fidelitatea fata de un furnizor;

Eliminarea considerentelor afective ale persoanelor în relatiile dintre firme;

Pretentiile exagerate pot îndeparta furnizorii;

Solutii rationale în tratarea firmelor care sunt simultan clienti si furnizori.

Capitolul 34 ÎNCHEIEREA SI EXECUTAREA CONTRACTELOR

Vânzarea presupune un contract (acord de vointa) prin care o persoana (fizica sau juridica) – vânzatorul - se angajeaza sa transmita proprietatea asupra unui lucru altei persoane – cumparatorul - care se obliga sa plateasca pretul. Între furnizor si client se stabileste un contract în momentul în care exista un acord asupra ofertei si cererii.

Se pot întâlni urmatoarele situatii:

a) oferta vânzatorului este urmata de comanda clientului;

b) comanda clientului este urmata de acceptarea ei de catre vânzator.

Un contract se naste si vânzarea se poate realiza în urmatoarele conditii:

1.Vânzatorul face o oferta iar cumparatorul transmite comanda în timp si fara a modifica termenii ofertei;

2.Vânzatorul face o oferta iar cumparatorul o comanda pe care însa o transmite prea târziu sau solicitând conditii diferite de cele din oferta. Acceptarea unei comenzi întârziate sau modificate se trateaza ca o noua comanda. Se poate ajunge la un contract (acord) numai dupa confirmarea (acceptarea) acesteia de catre vânzator. De multe ori, la vânzarea unor produse complexe si de valori importante sunt necesare negocieri prelungite cu oferte repetate dupa analiza solicitarilor partenerului.

.Vânzatorul emite o oferta deschisa iar cumparatorul o comanda ferma pe baza acesteia. Vânzarea si obligatia contractuala se realizeaza daca furnizorul confirma (accepta) comanda sau livreaza imediat marfurile.

4.Vânzatorul pune la dispozitia clientului marfuri care nu au fost comandate. Vânzarea se realizeaza numai daca primitorul plateste pretul, utilizeaza bunurile sau exprima acordul sau de a le primi. În cazul în care clientul este un comerciant cu care exista deja relatii de vânzare-cumparare, lipsa unei reactii din partea acestuia se considera acord tacit, deci acceptare. Daca el nu accepta marfurile, are obligatia de a notifica aceasta, deîndata, furnizorului, de a pastra marfurile si a le returna ulterior (pe costul furnizorului). În cazul în care primitorul este un comerciant cu care nu exista relatii anterioare sau o persoana fizica, lipsa de reactie din partea lui se considera refuz. El este obligat sa pastreze marfurile dar nu si sa le expedieze furnizorului.
5.Clientul comanda marfurile fara a exista o oferta prealabila iar furnizorul accepta comanda. Relatia contractuala se naste odata cu aceasta prin: confirmarea comenzii sau livrarea imediata a marfurilor.
6.În cazul în care cumparatorul face o comanda ferma iar vânzatorul o refuza, însotind refuzul de o oferta în conditiile dorite de el, se ajunge la vânzare (relatie contractuala) numai dupa o noua comanda a cumparatorului.

Emiterea comenzilor si ofertelor ca si acceptarea acestora se realizeaza în deplina libertate de vointa a partilor. Odata stabilit un acord de vointa (contract), partile sunt obligate sa îl îndeplineasca. Legislatiile nationale ca si acordurile internationale prevad o asemenea obligatie juridica. Nerespectarea ei de catre parti atrage raspunderea partii vinovate.

Vânzatorul are urmatoarele obligatii generale:

w Sa livreze marfurile, adica sa le puna la dispozitia cumparatorului, la termenul stabilit;

w Sa asigure clientului posesia marfurilor fara a fi tulburata de terti (care ar putea, eventual, contesta anumite drepturi);

w Sa garanteze ca marfurile nu au vicii ascunse (viciile ascunse sunt defecte neaparente si anterioare vânzarii, care fac produsele improprii destinatiei lor);

w Sa transmita cumparatorului dreptul de proprietate asupra bunurilor;

w Sa accepte plata pretului stabilit.

Cumparatorul este obligat:

w Sa ridice, sa preia marfurile;

w Sa plateasca la termen pretul stabilit.

În general, neîndeplinirea obligatiilor de catre una din parti elibereaza partea cealalta de obligatiile asumate si permite denuntarea contractului.

Partile sunt obligate sa realizeze întocmai si la termen, în spiritul contractului, toate clauzele acestuia. Obligatiile contractuale se sting si contractul se considera executat odata cu:

w Transmiterea dreptului de proprietate si a posesiei asupra bunurilor de la vânzator la cumparator si transmiterea în sens invers a banilor conform pretului;

w Preluarea marfurilor de catre client.

Modalitatile de executare a contractului sunt cele precizate în contract si/sau acceptate de parti. În principiu, se respecta spiritul contractului chiar daca o serie de conditii nu au fost precizate. Clauzele contractuale contrare legii sunt nule. În Romania  relatiile contractuale fac obiectul reglementarilor din Codul comercial. De asemenea, se respecta uzantele pentru relatiile contractuale, regulile generale de comert precizate în codurile comerciale ca si prin “Acordul Natiunilor Unite asupra vânzarilor internationale de marfuri” la care adera un numar crescând de state. Pentru unitatea terminologiei si sensului conditiilor de executare a contractelor este necesara cunoasterea “INCOTERMS 2000” (International Commercial Terms) elaborate de Camera de Comert din Paris.

Reglementarile comerciale si uzantele abordeaza principalele tipuri de abateri în executarea contractelor precizând solutiile recomandate. Cazurile tipice sunt:

A. Vânzatorul livreaza cu deficiente privind natura marfurilor, cantitatile, structura de sortiment, calitatea, modul de ambalare;

B. Livrarea cu întârziere sau nelivrarea marfurilor;

C. Refuzul sau întârzierea cumparatorului de a prelua marfa;

D. Refuzul sau întârzierea cumparatorului privind plata marfurilor.

În toate situatiile, partile pot stabili  clauze în contract pentru evitarea, remedierea sau penalizarea acestora. Codurile comerciale stipuleaza drepturile si obligatiile partilor aplicabile în lipsa unor prevederi contractuale.

A.Referitor la bunurile care fac obiectul contractului pot aparea:

·         Abateri de la calitatea contractata a marfurilor. Poate fi vorba de produse alterate, cu termene de valabilitate depasite, cu defectiuni tehnice, cu sparturi sau caracteristici diferite;
·         Lipsuri cantitative, daca acestea nu sunt compensate prin cantitati livrate ulterior;
·         Livrarea altor produse decât cele comandate (alta marca, alta materie prima, alta provenienta etc).

Deficientele pot fi vizibile – usor de constatat cu  mijloace uzuale de verificare la îndemâna cumparatorului, sau ascunse. Este cazul unor vicii (abateri calitative) ce ar putea fi constatate doar prin verificari speciale sau dupa o folosinta îndelungata. Unele dintre acestea pot fi cunoscute furnizorului care le ascunde cu rea intentie  sau necunoscute chiar si acestuia.

Obligatiile cumparatorului în aceste situatii sunt:

w verificarea cantitativa si calitativa a marfurilor;

w daca se constata deficiente, sa decida asupra primirii sau returnarii produselor;

w identificarea si descrierea exacta a deficientelor;

w încunostiintarea furnizorului;

w pastrarea produselor la dispozitia furnizorului (pe costurile acestuia);

w refuzul primirii marfurilor pe loc daca verificarea se face la sediul furnizorului;

w sesizarea furnizorului imediat dupa descoperirea unor eventuale vicii ascunse;

w în cazul deficientelor acceptabile sau reparabile cumparatorul poate pastra produsele solicitând reparatii sau compensatii, reduceri de pret.

Drepturile cumparatorului sunt: (Precizam ca este vorba de persoane juridice. În cazul cumparatorului persoana fizica exista reglementari speciale si de multe ori diferite privind protectia consumatorilor)

w restituirea la furnizor a marfurilor livrate si recuperarea eventualelor sume platite; rezilierea contractului;
w reducerea pretului de livrare daca produsele pot fi totusi utilizate;
w înlocuirea produselor cu deficiente.

Cerintele unor relatii amiabile determina furnizorii (seriosi) sa trateze prevenitor si favorabil toate reclamatiile clientilor chiar atunci când ele sunt exagerate sau neîntemeiate. Un asemenea comportament consolideaza relatiile furnizor-client, prestigiul firmei furnizoare. De exemplu, unele produse sunt înlocuite la cererea clientului pentru motivele acestuia si nu pentru ca ar fi neconforme prevederilor contractuale, furnizorul poate înlocui produse defecte si dupa expirarea perioadei de garantie  etc.

B.Nelivrarea sau livrarea cu întârziere din vina furnizorului.Se considera ca exista întârziere în livrari în urmatoarele conditii:

w Situatia de întârziere apare prin nerespectarea termenului (data si ora) înscris în contract. Întârzierea exista chiar fara “punerea în întârziere” din partea clientului;
w Daca în contract nu se prevede o data fixa sau un termen, situatia de întârziere apare numai dupa precizarea acesteia de catre client care ”pune în întârziere” furnizorul (precizeaza în scris aceasta situatie) solicitând livrarea;
w Furnizorul este în întârziere atunci când el sau cei cu care colaboreaza în îndeplinirea contractului sunt vinovati. Cazurile de forta majora elimina raspunderea furnizorului; ele trebuie comunicate clientului imediat dupa aparitie.

Drepturile cumparatorului în cazurile de întârziere a livrarii. El poate cere alternativ:
w Livrarea marfurilor;
w Livrarea marfurilor si daune;
w Încetarea executarii contractului;
w Daune pentru neexecutarea contractului.

Pentru ultimele doua variante clientul are obligatia de a stabili furnizorului un nou termen rezonabil si sa avertizeze ca dupa expirarea acestuia, în cazul nelivrarii, renunta la contract si cere daune. În cazul contractelor cu termen fix, nu este uzuala acordarea unei prelungiri.

Nivelul daunelor. În caz de întârziere sau nelivrare clientul este îndreptatit sa ceara despagubiri pentru pierderile provocate de aceasta situatie. Nivelul lor se determina în functie de costurile suplimentare pe care clientul le are pentru a obtine, totusi, produsul (comandat la o alta firma, cu termen de livrare mai scurt si probabil mai scump) si de beneficiul nerealizat (considerat ca cel normal obtinut la livrarea în termen). Deoarece determinarea prejudiciului ridica multe probleme fiind discutabila, se prefera înscrierea în clauzele contractuale a unor penalitati care sa acopere satisfacator orice prejudiciu. Penalizarile se calculeaza ca procent din valoarea marfurilor livrate cu întârziere, pe fiecare zi de întârziere sau procent (mai mare) din valoarea marfurilor nelivrate când se renunta la livrare sau se depaseste prelungirea de termen. Calculele tin seama si de rata inflatiei pe perioadele în cauza.

C.Refuzul clientului de a primi marfurile

În practica pot aparea situatii în care clientul refuza (nejustificat) sa primeasca marfurile sau le preia cu întârziere.

Cumparatorul se afla în aceasta situatie – imputabila lui – atunci când se depaseste termenul stabilit pentru preluare si produsele se afla efectiv la locul livrarii si la dispozitia cumparatorului sau în situatia când clientul anunta dinainte furnizorul ca nu va ridica produsele.

În aceasta situatie furnizorul are urmatoarele drepturi:
w sa pastreze marfurile solicitând clientului ridicarea lor si penalizari pentru întârziere;
w sa depoziteze marfurile considerând obligatia contractuala îndeplinita si sa ceara clientului acoperirea cheltuielilor de depozitare;

w sa vânda marfurile la licitatie publica pentru a recupera contravaloarea lor, cerând clientului acoperirea eventualei diferente de pret si a cheltuielilor suplimentare de vânzare.
În cazul vânzarii prin licitatie furnizorul trebuie sa anunte în prealabil clientul asupra intentiei sale (exceptie cazul marfurilor perisabile), locului si pretului obtinut.

D.Întârzierea platii sau refuzul clientului de a plati marfurile.

Situatia de întârziere apare atunci când clientul nu plateste integral la data stabilita. Daca termenul de plata este fix clientul se afla în întârziere imediat dupa depasirea acestuia si fara a fi somat. În alte situatii este necesara punerea în întârziere din partea furnizorului.

Drepturile furnizorului. În situatia de întârziere a platii furnizorul poate sa ceara alternativ:

w Îndeplinirea prevederilor contractuale (daca nu este mai avantajoasa reluarea marfurilor);
w Îndeplinirea contractului si daune interese în plus fata de pretul stabilit;
w Renuntarea la contract - recuperând produsele;
w Penalizari conform contractului, daune si/sau acoperirea unor costuri legate de recuperarea marfurilor ca si diferenta de pret daca este obligat sa vânda marfa mai ieftin.

Furnizorul poate recurge la ultimele doua variante numai dupa comunicarea prealabila a intentiei sale si stabilind un termen a carui depasire va conduce la aceste demersuri.

Daca furnizorul recurge la un credit pentru acoperirea încasarii nerealizate, nivelul daunelor este determinat de costul creditului si dobânda. Furnizorul poate calcula o dobânda la nivelul dobânzilor pietei la suma platita de client cu întârziere, din ziua urmatoare termenului de plata.

Solutionarea litigiilor în legatura cu executarea contractelor

Solutia preferabila în rezolvarea litigiilor contractuale este negocierea, întelegerea între parti, calea amiabila.

Daca aceasta cale nu aduce rezultate satisfacatoare, partea  care se considera vatamata  poate aduce litigiul în fata instantelor de judecata.

Sunt însa frecvente cazurile în care întreprinderile mici renunta la solutia instantei pentru ca nu au resursele financiare sau timpul necesar si pentru ca solutiile instantelor se obtin dupa mult timp existând chiar riscul de a nu putea fi aplicate.

Întreprinderile mari, în schimb, recurg frecvent la actionarea în instanta pentru ca au banii necesari si uneori pot chiar influenta instantele sa pronunte sentinte ce le sunt favorabile.

Instantele competente sunt cele precizate în contracte sau în lipsa unei clauze speciale, cele stabilite prin reglementari legale.

Disciplina contractuala este o componenta esentiala a unui climat economic favorabil afacerilor. Exista însa si  conjuncturi economice si politice cu risc marit pentru executarea în bune conditii a contractelor. Acestea sunt caracterizate de criza economica accentuata si blocaj financiar, de lipsa unor reglementari legale nationale privind circulatia bunurilor si serviciilor sau de nerespectarea acestui cadru acolo unde exista.

Fenomene precum instabilitatea politica, dictatura, colapsul financiar, inflatia galopanta, acapararea puterii de catre oligarhia politico-financiara în cârdasie cu gruparile crimei organizate, coruptia, aservirea justitiei de catre putere descriu tabloul unor economii cu risc crescut pentru afacerile corecte. Asemenea zone sunt ocolite de cercurile de afaceri pentru ca probabilitatea de a pierde într-o afacere derulata în acest context este mai mare decât cea de a câstiga.

În conjunctura actuala economia româneasca este perceputa de catre unii întreprinzatori ca un mediu cu risc accentuat în care este foarte dificil sa încasezi banii de la un debitor care nu vrea sa plateasca si este dificil sa ajungi la o rezolvare corecta a litigiilor pe calea justitiei.

Se expun unui risc important întreprinderile care livreaza marfuri sau servicii întreprinderilor cu capital majoritar de stat care sunt în blocaj financiar; întreprinderile mici care livreaza unor firme mari rau platnice; întreprinderile care mizeaza fara o verificare temeinica pe firme straine (fantoma sau orientate sa dea “tunuri” pe piata româneasca si sa se retraga); credulii care se bazeaza prea mult pe virtutile unui contract temeinic elaborat (pentru unii semnatura si stampila sunt tocmai bune pentru a pacali).

Întreprinderile aflate în situatia de furnizor (comerciantii cu ridicata, importatorii si exportatorii, producatorii, prestatorii de servicii) livreaza, de obicei, cu plata la termen acordând în acest fel un credit comercial clientilor.

Pentru cele mai multe întreprinderi mici si mijlocii românesti creditul comercial reprezinta cea mai importanta sursa externa de finantare. Printre solutiile aplicabile se citeaza:

w Obtinerea unor informatii cât mai detaliate despre potentialii parteneri;

w Solicitarea unor garantii suplimentare;

w Conditii speciale de plata;

w Majorarea pretului de desfacere cu o marja care sa acopere sau sa diminueze riscul;

w Asigurarea la societati de asigurare (si acestea trebuie verificate).

Printre informatiile utile despre parteneri amintim:

w marimea si natura capitalului social, nationalitatea firmei si proprietarilor, averea acestora, cifra de afaceri si evolutia afacerii în ansamblu;

w comportamentul anterior în ce priveste livrarile si platile, punctualitatea, corectitudinea, eventualele situatii de întârziere sau refuz de livrare sau plata;

w personalitatea, prestigiul, reputatia, statutul socio-profesional al proprietarilor si cadrelor de conducere;

w nivelul creditului care i-a mai fost acordat, eventual de alte firme;

w care sunt ceilalti parteneri ai firmei;

w daca întreprinderea sau persoane importante din întreprindere au probleme majore de ordin financiar, juridic;

Informatii de asemenea natura se pot obtine din multiple surse: clientul si partenerii de afaceri ai acestuia, personalul   salariat al firmei, bancile clientului, Registrul comertului, camerele de comert si industrie, consulatele tarilor respective. Ele pot fi procurate contra cost de catre firme specializate în investigatii. Codurile comerciale din tarile dezvoltate si democratice prevad obligatii privind corectitudinea informatiilor furnizate si secretul asupra acestora.

Garantii suplimentare

Unor debitori potentiali li se poate solicita sa obtina sprijinul unei alte firme sau persoane care sa garanteze contractul. De asemenea, unor societati cu raspundere limitata cu resurse mici li se poate solicita garantarea cu averea personala a administratorilor sau asociatilor. Garantiile pot fi reprezentate si prin scrisori de garantare din partea unor banci sau polite de asigurare asupra unor bunuri si riscuri.

Conditii speciale de plata

În cazul unor clienti nesiguri se poate cere plata anticipata sau partial anticipata, eventual plata la momentul livrarii. Utilizarea acreditivelor, a cambiilor si biletelor la ordin, alaturi de garantia bancara constituie solutii prin care se diminueaza riscul de întârziere a platilor sau neplata.

Capitolul 35 CONTINUTUL CONTRACTELOR DE LIVRARE DE MARFURI

Acordul de vointa al partilor contractante contine precizari privind:

Identificarea partilor contractante si a reprezentantilor lor;
Obiectul contractului;
Natura, determinarea si calitatea marfurilor;
Cantitatea contractata;
Pretul marfurilor;
Modul de ambalare, expediere si transport;
Termenul de livrare;
Conditiile si modalitatile de plata;
Locul livrarii;
Transmiterea proprietatii si riscului;
Raspunderea, penalizarile si daunele interese în cazul neîndeplinirii clauzelor;
Solutionarea litigiilor.

Natura marfurilor contractate se precizeaza prin denumirea comerciala uzuala ca si prin unele caracteristici. Procedeele cele mai frecvente sunt de a înscrie în contract:

w produsul vazut, cu referire la data si împrejurare;
w conform mostrelor sau esantioanelor. Se opereaza cu mostre calitative (la tesaturi, hârtie, piele, cereale, bumbac etc.), modele (la îmbracaminte, jucarii, mobila etc.) sau esantioane;
w referirea la reproduceri fotografice din prospecte si cataloage însotite de descriere, caracteristici si coduri;
w marca de fabrica sau comert - ce indica provenienta produsului si nivelul calitatii, egal sau superior celui specific fabricantului;
w marca de calitate – acceptata de mai multi producatori, asociatii si organisme de standardizare. Ea constituie o  garantie privind nivelul calitatii produselor ce o poarta, natura materiilor prime si a procedeelor de fabricatie;

w clase de calitate sau standarde asa cum sunt definite de institute de specialitate, organisme de stat sau bursele de marfuri. La burse se opereaza curent cu standarde definite si acceptate pentru bumbac, cafea, zahar, cereale, cauciuc. Pentru o serie de produse alimentare, organisme statale stabilesc clase de calitate (de exemplu: la unt, lapte, brânzeturi, oua etc.);
w originea marfurilor, prin care se desemneaza regiunea de cultura sau de fabricatie (aceasta impregnând produselor anumite caracteristici calitative). Ea se precizeaza mai ales la vinuri, cereale, bumbac, cafea, fructe sudice, masline.
w anul recoltei;
w continutul în elemente utile/valoroase (în cazul bauturilor alcoolice, grasimilor, aliajelor, conservelor alimentare);
w masa unei unitati de volum din produs sau calibrul produselor (câte unitati de produs revin la un kilogram, de exemplu);
w culoarea – caracteristica importanta la materii prime (lâna, bumbac, hârtie) ca si la produse finite (tesaturi, portelan, autoturisme).

Codurile comerciale prevad ca în cazul în care produsul este doar denumit, fara specificarea calitatii, furnizorul are obligatia de a livra produse de calitate mijlocie (obisnuita).
Cantitatea marfurilor. Determinarea cantitativa se poate realiza în contract prin unitati de masura dupa sistemul metric (sau alte sisteme acceptate) ca si prin modalitati comerciale obisnuite: bucati, duzina, saci, baloti, lazi, container, camion. În cazul precizarii greutatii este obligatorie mentionarea, pentru unele produse, a conditiilor în care s-a facut cântarirea: umiditate atmosferica, tipul balantei.

La precizarea pretului de vânzare-cumparare trebuie avute în vedere costurile ambalarii, reducerile de pret acordate pentru anumite caracteristici ale produselor ca si rabaturile si skonto.

Costurile ambalarii. Pornind de la cerintele utilizatorului final al produselor comerciantul este interesat sa cumpere produse ambalate în cantitati uzuale pentru consum. De obicei, costul acestor ambalaje (sticle, pungi, cutii, doze, tetrapack etc.) se include în costul marfii sau, în orice caz, comerciantul este interesat sa încheie contractul cu asemenea clauza. Costurile ambalajelor de transport (cartoane, lazi, butoaie, navete, saci, paleti, conteinere) pot fi suportate fie de furnizor, fie de client dupa cum se negociaza conditiile livrarii.

Pretul de livrare convenit poate fi:

w Pret pentru greutatea neta a marfurilor si pret separat pentru ambalaj. Ambalajul se vinde odata cu marfa, trecând în proprietatea cumparatorului;

w Pret pentru marfa neta, fara ambalaj. Ambalajul ramâne în proprietatea furnizorului; el se utilizeaza de catre client în baza unei garantii. La returnarea ambalajului catre furnizor se restituie garantia;

w Pret pentru marfuri inclusiv ambalaj;

w În mod obisnuit, clientul suporta costurile ambalajelor de transport.

Reducerile de pret. În unele tranzactii se obisnuieste sa nu se calculeze valoarea pentru întreaga cantitate neta a marfurilor sau sa se livreze o cantitate în plus fata de cea înscrisa în documente. Se acorda, în acest fel, o reducere de pret. Situatiile uzuale sunt:

w Cantitate suplimentara sau reducere de pret pentru eventuale pierderi în cazul reambalarii, sortarii, vânzarii în vrac a produselor friabile sau a celor care pierd umiditate;

w Reducere de pret unitar în cazul produselor care pot contine impuritati - mazare, linte, fasole etc.(REFAKTIE - termen olandez);

w FUSTI – reducere de pret pentru produse care au codite, sau pentru coji si sâmburi (stafide, banane)

w LECKAGE – reducere de pret pentru pierderi prin evaporare sau scurgere în cazul lichidelor;

w BESEMSCHOON – Reducere de pret pentru cantitatile de marfa ce ramân în recipienti din lemn la golire (butoaie sau lazi);

w Reduceri pentru pierdere de umiditate, mai ales la materii prime textile, când umiditatea la livrare depaseste nivelul stabilit prin contract sau prin conventii internationale (de exemplu: la bumbac – 8,5%, lâna spalata – 17% etc).

Rabaturile de pret. Fata de valorile înscrise în documente, furnizorul poate acorda reduceri de pret procentuale cum ar fi:

w Reducere de pret la cantitati mari vândute;

w Reducere de pret pentru clienti traditionali;

w Rabat de pret acordat distribuitorului; în documente se înscrie pretul final de vânzare catre consumator; din acesta, un anumit rabat (20 – 30%) revine distribuitorului; se practica la produse de marca, tehnice, tutun, carti etc.

w Rabaturi practicate cu ocazii speciale (aniversari, sfârsitul sezonului, încetarea activitatii);

w Rabat de pret acordat personalului (salariatii firmei cumpara produsele în conditii avantajoase);

w Rabat în natura: de exemplu, clientul plateste 100 unitati de produs dar i se livreaza 105 sau  comanda 100 unitati, i se livreaza 100 dar plateste numai 95 de unitati de produs;

Bonus este un avantaj acordat clientului ulterior unui numar de livrari, proportional cu valoarea livrarilor.

Skonto constituie o reducere de pret acordata clientului pentru plata înaintea termenului stabilit. De exemplu, la termenul de plata 90 de zile, daca clientul plateste în termen de 30 de zile se acorda skonto 2%.

Marfurile pot fi:
w Preluate de client direct;
w Preluate de catre un împuternicit;
w Transportate cu mijloace proprii ale clientului;
w Transportate de un tert, firma specializata, cu mijloacele sale;
w Transportate de furnizor cu mijloacele acestuia pâna la client.

Într-un circuit lung, costurile ocazionate de expediere si transport se compun din costurile urmatoarelor operatiuni:
a) masurarea si/sau cântarirea la furnizor;
b) încarcarea în mijlocul de transport (auto) la furnizor;
c) fixarea, asigurarea;
d) transbordarea în mijlocul de transport de mare capacitate sau mai rapid pentru distante mari (nava, vagon cale ferata, aeronava);
e) transportul între gari, porturi, aeroporturi;
f) descarcare;
g) transbordare;
h) transport la client (auto);
i) descarcare;
j) masurare si/sau cântarire la client.

Întelegerile contractuale pot stipula una dintre urmatoarele conditii privind suportarea costurilor, asumarea sarcinii si   transmiterea riscului (conditii franco):
1. Cumparatorul suporta toate costurile si riscurile; conditia EX WORKS (se preia marfa de la producator sau din depozitul furnizorului);
2. Vânzatorul suporta toate costurile si riscurile; conditia DELIVERY DUTY UNPAYD – DDU (se livreaza marfa la client);
3. Vânzatorul si cumparatorul împart costurile si riscurile cu variante în care vânzatorul:
-          Suporta costurile pâna la mijlocul de transport;
-          Suporta costurile inclusiv încarcarea în vagon sau nava;
-          Suporta toate costurile pâna la statia sau portul de descarcare.

În cazul transportului feroviar si auto intern se practica urmatoarele conditii:
1. Franco depozitul furnizorului;
2. Franco depozitul cumparatorului;
3. Franco statia de încarcare;
4. Franco vagon statia de încarcare;
5. Franco statia de descarcare.

În cazul transportului international se folosesc conditiile stabilite prin INCOTERMS pentru transporturi combinate, pentru transporturi navale si pentru transporturi terestre.

Termenul de livrare. Obiectul contractului se poate realiza:
w la o data fixa sau pâna la aceasta (de exemplu: “livrarea la data de 20 mai a.c.” sau “livrarea pâna la data de 20 decembrie a.c.”);
w în cadrul unui interval cu esalonare în timp pe baza unui grafic (de exemplu: “livrarea în transe lunare egale pâna la sfârsitul anului conform graficului anexa la contract”);
w la date ce vor fi stabilite prin comenzi în cadrul unui interval (de exemplu: “livrarea la 10 zile dupa emiterea fiecarei comenzi dar nu la intervale mai mici de 20 de zile”);
w în mod uzual, daca nu se prevad în contract termene, se întelege ca furnizorul este îndreptatit sa livreze imediat iar cumparatorul sa solicite livrarea imediata.

Contractele contin referiri la momentul platii, modalitatea si mijlocul de plata, stabilirea nivelului platii, costurile ocazionate de efectuarea platii, conditii speciale de plata în relatiile dintre firme din tari diferite.

Plata marfurilor se poate face în urmatoarele momente (raportat la momentul livrarii marfurilor):
a)      Plata înaintea livrarii (anticipata). Se poate plati integral valoarea marfurilor sau partial (acont). O asemenea conditie este privita ca o  solutie de finantare a unor comenzi importante sau solicitata clientilor necunoscuti sau care nu prezinta garantie. Conjunctura inflationista determina, de asemenea, solicitarea platii anticipate.
b)      Plata la livrare. Momentul platii coincide cu livrarea marfurilor. Se practica la vânzarea unor bunuri de consum în cantitati mici ca si în conditii de inflatie. Se plateste cu numerar.

c)      Plata dupa livrare. Se poate face prin stabilirea unui termen de plata (uzual, 30, 60 sau 90 de zile) ca si prin plata în rate pe un interval mai mare. Asemenea conditii apar atunci când furnizorul este dispus sa acorde un credit comercial clientului, acesta oferind garantia necesara (seriozitate, fara alte garantii materiale). Este modalitatea uzuala de plata în conditii de supraoferta. În anumite cazuri, pretul practicat la vânzare poate fi mai mare pentru ca include si o anumita dobânda calculata la valoarea marfurilor. Invers, se poate acorda un skonto daca clientul plateste înainte de termen.

Costurile ocazionate de plata marfurilor se suporta de catre client.
Tehnicile si instrumentele de plata obisnuite sunt:
w numerar (CASH), pentru sume mici (si numai în lei pe teritoriul României);
w prin dispozitie de plata din initiativa clientului, adresata bancii sale;
w prin dispozitie de încasare, din initiativa furnizorului. Dispozitia trece de la banca furnizorului la banca clientului care o plateste dupa ce clientul accepta plata;
w prin fila de cec de firma sau bilet la ordin.

În relatiile internationale pot sa apara conditii speciale de plata determinate de: distantele mari, instabilitatea politica si economica, fluctuatiile monetare, deosebirile în legislatia economica si uzantele comerciale.

Partile încearca sa se protejeze de riscurile întârzierilor la plata, refuzului de plata, restrictiilor de convertire sau de transfer a monedei.

În contractele dintre parteneri din tari diferite se precizeaza moneda platii. Exportatorii din tari dezvoltate cu o moneda puternica solicita, de obicei, plata în moneda nationala (USD, EURO, CHF etc.)

Se încearca în acest fel diminuarea riscului legat de cursul de schimb. Importatorii, de asemenea, încearca sa obtina plata în moneda nationala sau în monede disponibile la un curs avantajos.

Pe lânga plata anticipata, integral sau partial, se practica urmatoarele modalitati:

a)      Documents against Payment (D/P). Dupa încarcarea marfurilor exportatorul depune documentele (care în mod uzual însotesc tranzactiile internationale) la banca sa împreuna cu o dispozitie de încasare;

b)      Documents against Acceptance (D/A). În locul platii, exportatorul poate obtine acceptul de plata din partea bancii importatorului (trata) pe care îl poate valorifica la propria banca.

c)      Letter of credit (L/C). Plata prin acreditiv presupune depunerea contravalorii facturii de catre client la o banca, suma fiind tinuta la dispozitia furnizorului (deschiderea acreditivului). Plata furnizorului se face numai dupa prezentarea de catre acesta a documentelor care atesta livrarea prevazuta în acreditiv. În acest fel, furnizorul are garantia platii iar beneficiarul pe cea a livrarii.

Locul livrarii este considerat locul în care partile realizeaza în întregime si întocmai prevederile din contract. Partile pot conveni asupra uneia din urmatoarele situatii:

a)      Daca vânzatorul si clientul se afla în localitati diferite, locul livrarii se considera sediul (depozitul) furnizorului. Riscurile însa trec asupra cumparatorului  din acest loc si moment, chiar daca se convine ca furnizorul sa expedieze marfurile în alt loc;

b)      Vânzatorul si cumparatorul aflati în localitati diferite pot stabili ca loc al livrarii o alta localitate decât sediul furnizorului. Riscurile trec asupra cumparatorului abia dupa sosirea marfurilor în acest loc si predarea lor.

c)      Vânzatorul si clientul se afla în aceeasi localitate; clientul poate ridica marfa de la furnizor si îsi asuma riscurile din acest moment sau marfurile pot fi expediate la client, raspunderea si riscul revenind furnizorului pâna la sediul (depozitul) cumparatorului.

d)      Vânzatorul si cumparatorul se afla în localitati diferite. Marfurile urmeaza a fi expediate si transportate de o firma specializata la cumparator. În acest caz intervine raspunderea carausului (firma de transporturi si expeditii) pe toata durata cât marfurile îi sunt încredintate.

În unele tari exista legislatie care reglementeaza aspecte privind îndeplinirea relatiilor contractuale. Se considera însa ca întelegerile dintre parti prevaleaza. Se aplica normele doar atunci când nu exista acorduri specificate expres în contracte.

Transmiterea proprietatii. Furnizorul ramâne proprietarul produselor care fac obiectul contractului pâna în momentul platii integrale. Dupa ce a platit integral, proprietatea revine cumparatorului. De mentionat: clientul care de buna credinta cumpara (platind integral) produse ce nu au fost înca platite (de vânzator) devine noul proprietar.

Clauze privind garantiile, daunele si penalizarile în cazul neîndeplinirii obligatiilor contractuale. În contracte se înscriu clauze speciale care protejeaza si despagubesc o parte în cazul nerespectarii contractului de catre cealalta parte contractanta. De obicei, pentru întârzieri sau realizarea partiala a obiectului contractului se percep penalizari. Pentru prejudicii si beneficiul nerealizat se cer daune interese.

În timp, firmele stabilesc o serie de clauze contractuale satisfacatoare din perspectiva lor si a clientilor, pe care le vor practica în toate operatiunile comerciale. Aceste prevederi, sub numele de “conditii generale de vânzare”, pot fi imprimate pe formularele de oferta, de comanda sau pe verso la facturile firmei.

Referirea la conditiile generale de vânzare, în contracte sau comenzi nu mai face necesara negocierea sau înscrierea  lor în contracte particulare. De mentionat ca legislatia tarilor dezvoltate prevede întâietatea clauzelor înscrise într-un contract anume, semnat de parti, asupra clauzelor din “conditiile generale de vânzare” ale unei firme (vezi reglementarea privind clauzele abuzive).

Capitolul 36 COMANDA DE MARFURI

Comanda se poate aborda din perspectiva juridica – act ce genereaza obligatii si exprima o vointa  si din perspectiva economica – optimizarea momentului lansarii comenzii si a dimensiunii lotului de marfuri comandat.

Comanda exprima vointa cumparatorului de a achizitiona o anumita marfa în conditii precizate. Acestea presupun stabilirea clara a naturii, cantitatii, calitatii si pretului marfii, precizarea conditiilor de plata si de livrare (termen, loc, ambalare, mod de receptie) ca si a instantei pentru rezolvarea eventualelor litigii.

În conditiile în care comanda se refera la o anumita oferta cu conditii precizate si cu care cumparatorul este de acord, nu mai este necesara detalierea, în comanda, a conditiilor mai sus enumerate, ci doar referirea la aceasta oferta (furnizor, numar de înregistrare, data, cod, obiect-referinta).

Printr-o comanda care urmeaza unei oferte ferme (la care furnizorul s-a obligat în momentul emiterii) se stabileste, de fapt, o relatie contractuala între parti.

Daca o comanda se transmite urmare a unei oferte generale facuta de furnizor, este necesara acceptarea comenzii de catre acesta pentru a se ajunge la o relatie contractuala si a se produce obligatii pentru parti.

       
      

Comanda genereaza pentru emitent (client) aceleasi obligatii juridice pe care le genereaza oferta pentru furnizor. Comanda produce aceste obligatii numai din momentul în care este primita de catre destinatar. Revocarea ei se poate face, cel mai târziu, pâna la acest moment.

Prin acceptarea comenzii, vânzatorul (ofertant) exprima vointa sa de a livra marfa în conditiile precizate în comanda. Se poate solicita o acceptare a comenzii numai în conditiile în care nu s-a stabilit o relatie contractuala prin oferta si cerere identice în continut.

       
      

Confirmarea comenzii (acceptarea) se poate face verbal, prin telefon sau în scris (scrisoare, telex, fax).

Livrarea marfii comandate însotita de documentele uzuale de livrare constituie acceptarea comenzii si are valoare de contract încheiat si executat.

       

În ce priveste forma, nu exista obligatii detaliate, fiind suficienta respectarea regulilor corespondentei comerciale si ale convorbirilor de afaceri.

Comanda scrisa se poate transmite prin e-mail, scrisoare (posta, curier), telex, fax, eventual pe un formular acceptat de parti sau uzual. În cazul e-mail-ului se recomanda inserarea semnaturii electronice.

Pentru comanda verbala directa sau telefonica se recomanda o reluare prin scris numai în cazurile în care se doreste un mijloc probator.

Mentionam ca un volum imens de afaceri se deruleaza prin acorduri verbale sau manifestarea acordului de cumparare prin semne sau mimica fiind indiscutabila obligatia respectarii acordului de vointa astfel exprimat (exemplul tipic îl constituie cazul licitatiilor cu strigare sau al unor burse).

 

Marimea comenzilor se stabileste de catre cumparator pentru fiecare produs, articol, sorto-tipo-dimensiune. Cantitatile de aprovizionat trebuie sa tina seama de doua deziderate contradictorii:
1. Asigurarea continuitatii în desfacerea oricarui produs din sortimentul obisnuit al firmei (evitarea rupturilor de stoc);
2. Mentinerea stocurilor la un nivel minim încât sa se minimizeze cheltuielile de aprovizionare si stocare.

Întreprinderile pot fi tentate sa lanseze comenzi mari pentru un produs sau în relatia cu un furnizor mai ales când acesta ofera conditii (aparent) avantajoase. Cumpararea în cantitati mai mari si la intervale mai mari conduce la reducerea costurilor de aprovizionare si ofera o anumita garantie a continuitatii ofertei. În plus, în conjuncturi inflationiste poate crea profituri suplimentare. Pe de alta parte însa, costurile mici de aprovizionare din aceasta varianta se asociaza cu costuri mari de pastrare a stocurilor si de finantare a lor pe perioada pastrarii (chirii, dobânzi la credite, pierderi, cheltuieli de întretinere).

Teoria stocurilor recomanda ca optima o marime a lotului de aprovizionare în care se minimizeaza simultan costurile de aprovizionare si cele de stocare pe unitatea de produs.

Marfurile trebuie sa soseasca în unitate (sectie, atelier, magazin, depozit) înaintea epuizarii stocului existent pentru a mentine continuitatea productiei si/sau vânzarilor, dupa caz. În functie de caracteristicile cererii, ofertei la furnizor, sezonalitatea productiei si politica de sortiment a firmei, pentru unele produse se admite “ruptura de stoc” (lipsa produsului din stoc o anumita perioada), aparitia periodica a marfurilor în sortimentul firmei.

Momentul cumpararii marfurilor (implicit al lansarii comenzilor) este determinat de o serie de factori precum:

1.     Viteza de circulatie a marfurilor. Produsele cu viteza lenta de circulatie se comanda mai rar, pentru ele fiind necesar un stoc; de asemenea, ele pot fi oferite numai urmare a unor comenzi ferme din partea clientilor (firmele evita sa mentina în stoc produse cu vânzare lenta – le comanda de la furnizorii lor sau le lanseaza în fabricatie numai când au un client sigur). Produsele cu viteza de circulatie accelerata se cumpara la intervale mici de timp.
2.     Caracteristicile fizico-chimice ale produselor. Unele marfuri pot fi pastrate în stoc urmare a termenului mare de valabilitate; altele sunt perisabile, pot fi pastrate doar perioade scurte (zile sau ore) fiind deci comandate mai frecvent.
3.     Marimea spatiilor de depozitare determina, de asemenea, frecventa intrarilor. Spatiile mari permit un interval mai mare de aprovizionare.
4.     Evolutia în timp, mai ales sezoniera, a preturilor la furnizori. La multe produse preturile scad înainte de aparitia noii recolte (masline, de exemplu).
5.     Aparitia ofertei pe piata. De exemplu, legumele si fructele apar în cantitati mari si la preturi avantajoase toamna; fructele sudice – iarna; pestele si produsele de pescarie – dupa sezonul de pescuit; modele si produse noi sunt lansate cu ocazia marilor târguri nationale si internationale; începutul fiecarui sezon este marcat de noi orientari în linia modei etc.
6.     Cantitatile de marfuri aflate în stoc, vânzarea sau consumul mediu zilnic, intervalul mediu considerat optim pentru aprovizionarea cu acel produs, numarul de zile  de la lansarea comenzii pâna la primirea produselor de la furnizor. Lansarea comenzii se face când stocul a atins nivelul de “reaprovizionare”.

De exemplu:
w consumul mediu zilnic = 2 tone;
w timpul mediu de la lansarea comenzii pâna la primirea marfurilor = 3 zile
w intervalul optim = 10 zile
w stocul actual = 10 tone
Rezulta ca se va comanda o cantitate de 20 tone în momentul în care stocul din unitate va fi de 6 tone

Comerciantii trebuie sa programeze intrarile de marfuri pentru a le avea în stoc în cantitati suficiente înainte de începutul sezonului (la produsele cu cerere sezoniera) si pe tot parcursul anului la celelalte produse. Corelarea intrarilor cu vânzarile/consumurile presupune:

·Relatii stabile si de durata cu clientii si furnizorii prin contracte cadru urmând ca prin comenzi sa se asigure derularea contractelor;

·Stabilirea unor intervale de aprovizionare cât mai reduse posibil cu furnizorii si garantia din partea acestora de a respecta cu strictete termenele de livrare (marfa sa stea în stoc la furnizor dar sa fie la dispozitia comerciantului exact atunci când are nevoie);

·Convenirea unor grafice de livrare cu furnizorii permanenti si pentru produsele cu desfacere/consum relativ uniforme în timp;

·Pastrarea, în cazuri justificate, a unui stoc minim de rezerva pentru acoperirea fluctuatiilor în cererea clientilor si a decalajelor în livrari;

·Organizarea unui sistem informational-decizional care sa permita sesizarea momentului optim de lansare a comenzilor;

·Asigurarea disponibilitatilor banesti (fonduri proprii sau credite) la termenele necesare pentru plata intrarilor.

Capitolul 37 LOTUL OPTIM

Aprovizionarea unei unitati de comert se face pe loturi de produse sau articole. Un lot este o anumita cantitate dintr-un produs sau mai multe produse grupate care se expediaza odata, în acelasi mijloc de transport, eventual în acelasi ambalaj de transport (conteiner, palet) de la un furnizor (lot de expediere).

Unitatile de comert sunt interesate sa primeasca de la furnizori produsele în sortiment comercial- adica un lot sa cuprinda o varietate de marimi, modele, culori, materii prime, niveluri de pret conforma structurii probabile a  cererii clientilor.

Un lot optimizat este acela în care exista un numar determinat (sau o cantitate determinata) din fiecare sorto-tipo-dimensiune de produs calculat în functie de nevoile unitatii pe o anumita perioada.

Expresia “lot optim de produse alimentare” nu are acoperire; se poate vorbi însa, de lotul optim de ulei “Muntenia” dublu rafinat din floarea soarelui ambalat în sticle “pet”de un litru sau lotul optim de ulei “Solaris” dublu rafinat ambalat în sticle de 1/2 sau lotul optim de ciocolata “Poiana” cu arahide de 100 gr. etc.

Lotul pe care firma “Kraft Iacobs Suchard”, de exemplu, îl expediaza unui client poate contine grupate cantitati diferite din  ciocolata “Poiana” de 100 gr.(cu arahide, cu lapte, cu stafide), plus ciocolata de 40 gr., plus dropsuri, plus “Sugus”, plus drajeuri, plus “Tang” (de portocale, de capsuni, de piersica) etc. Optimizarea unui asemenea lot presupune stabilirea în detaliu a listei sortimentale si a cantitatilor. 

Determinarea cantitatilor de aprovizionat, pe produs, depinde de existenta unor informatii detaliate si în timp real, de folosirea tehnicii de calcul electronic si a unor modele de optimizare ca si de abilitatea si spiritul comercial ale persoanelor responsabile.

Teoretic, este optim acel lot care permite simultan cheltuieli minime de aprovizionare si de stocare.

Graficul urmator este un model simplificat (ce face abstractie de multe variabile greu de cuantificat) al evolutiei cheltuielilor de aprovizionare si al celor de stocare în functie de marimea lotului de aprovizionare.

Costurile de stocare cuprind:
w Dobânzile pentru capitalul imobilizat în stocuri,
w Chiria sau amortizarea localului de pastrare,
w Primele de asigurare a marfurilor pe perioada pastrarii,
w Cheltuielile de inventariere, control si mentinere a calitatii produselor,
w Valoarea pierderilor pe perioada pastrarii.

Aceste categorii de cheltuieli sunt variabile, adica dependente de marimea stocului. Nu trebuie omis însa, ca la comenzi mari si la anumite conditii de plata, furnizorii acorda rabaturi, importante reduceri la pretul unitar. Ca urmare, sporirea costurilor stocarii la cantitati mari este compensata în anumita masura de reducerea pretului unitar de cumparare.

Costurile de aprovizionare (transmitere a comenzilor) sunt, în principiu, independente de marimea comenzii. Ele se coreleaza mai mult cu frecventa aprovizionarilor si conditiile generale de pe piete, cu dispersia si numarul furnizorilor.

În aceste costuri se cuprind:
w Costurile pentru informare;
w Cheltuielile de deplasare (transport, cazare, masa, diurna – destul de ridicate daca produsele se importa);
w Cheltuielile pentru întocmirea si transmiterea documentelor specifice (cerere de oferta, contract, comanda);
w Costurile receptionarii marfurilor si controlului documentelor;
w Cheltuielile privind contabilizarea intrarilor si decontarile (comisioanele bancare pentru transferurile internationale sunt considerabile, în multe situatii).

A.Un model interesant al determinarii lotului optim de aprovizionat porneste de la ipoteza existentei evidentelor acestor cheltuieli pe operatiuni de aprovizionare si pe articole (produse).

Daca:
L=lotul de aprovizionat,
Q=necesarul de aprovizionat într-o perioada,
L/2=stocul mediu,
Ca=costul lansarii unei comenzi,
Cs= costul mediu de stocare pe unitate de produs si de timp,
T = perioada considerata ca numar de unitati de timp,

Atunci:
Numarul de aprovizionari în perioada considerata  Na=Q/L
Intervalul de aprovizionare Dt=T/Na,

Relatia de calcul este simplista si dificil de utilizat pentru ca:

-          aprovizionarea se realizeaza de la multi furnizori si în sortiment complex (daca o unitate are în sortiment 100 de articole primite de la 10 furnizori, de exemplu, calculele necesare ar putea fi prea scumpe fata de utilitatea rezultatelor);

-          în putine cazuri sunt disponibile toate datele necesare modelului;

-          modelul nu ia în calcul foarte multe variabile conjuncturale sau specifice.

B.Un calcul al cantitatilor de comandat (marimea lotului) usor utilizabil cu datele existente în mod curent în unitatile comerciale este redat în continuare.

Daca:Tm = intervalul mediu de aprovizionare realizat în relatia anterioara cu furnizorul, la produsul considerat (perioada dintre doua aprovizionari),
T1 =  perioada din momentul expedierii comenzii pâna la primirea marfurilor                    (comanda se transmite înainte de epuizarea stocului),
T2 = timp de siguranta menit sa acopere eventuale întârzieri în livrari,
Intervalul total necesar realizarii unei aprovizionari = Tm+T1+T2,
Vz = vânzarea medie zilnica, dupa evidentele existente în unitate,
S   =    stocul existent în unitate,
C  =  cantitatile înscrise pe comenzi anterioare, nelivrate înca dar care vor intra pâna la sosirea comenzii calculate,L = lotul de comandat (optim),

Atunci: L = (Tm+T1+T2) Vz – (S+C)

C.Acceptând o aproximare mai mare se poate considera ca lotul    de aprovizionat este un produs al vânzarii medii zilnice cu numarul de zile dintre doua aprovizionari.

Capitolul 38 URMARIREA LIVRARILOR SI RECEPTIA MARFURILOR

Circulatia marfurilor de la producator la consumator presupune o serie lunga de operatii de manipulare, sortare, ambalare, încarcare, transport, pastrare, verificare realizate de diferiti agenti în perioade variabile de timp. Clientul trebuie sa primeasca produsul convenit cu furnizorul, având caracteristicile acceptate, în cantitatea convenita si la termenul stabilit.

Uzantele contemporane au instituit buna credinta, atitudinea de încredere si comportamentul corect drept legi nescrise în relatiile comerciale. Se accepta, de asemenea, ca fiecare agent economic poarta raspunderea pentru interventiile sale în raport cu produsele si în realizarea prestatiilor convenite cu clientul.

Livrarea marfurilor se poate realiza în urmatoarele situatii:

a)      în baza unui contract ce prevede o singura livrare;

b)      în baza unui contract ce prevede mai multe livrari;

c)      fara contract, în baza unei sau unor comenzi;

d)      fara contract si fara comanda, din initiativa furnizorului acceptata de client.

În situatiile b) si c) intervin comenzile lansate de client sau unitatea acestuia care va beneficia de livrare. Cerintele programarii si planificarii în activitatea firmelor conduc la utilizarea frecventa a comenzilor. Ele ofera informatii si posibilitati superioare în conducerea activitatii pe baze stiintifice. O comanda se lanseaza atunci când stocul din produsul în cauza se afla la nivelul stocului de reaprovizionare (stoc mai mare decât cel minim, cu cantitatea care sa acopere vânzarea sau consumul zilnic pâna la termenul prevazut pentru sosirea unui nou lot de produse).

O întreprindere bine condusa are un sistem eficient de evidentiere a onorarii comenzilor de catre furnizori. În întreprinderile mici, neinformatizate, evidenta se poate realiza prin:

w Planing (calendar de termene). Un mijloc pe suport hârtie, în forma unui tablou care evidentiaza termenele prevazute pentru livrari, datele livrarilor efective si întârzierile;

w Tinerea unui registru al comenzilor cu urmatorul continut informational:

> Numarul comenzii;
> Data emiterii;
> Furnizorul;
> Marfurile de livrat: natura, denumire, cod, cantitate;
> Termen de livrare;
> Data livrarii efective;
> Eventuale observatii.

w Fisiere de comenzi pe produse si/sau furnizori. Copiile realizate special ale comenzilor se ordoneaza în doua fisiere (cartoteci) – furnizori si produse, marcându-se datele de livrare prevazute prin sisteme de vizualizare.

Întreprinderile dotate cu echipamente informatice au multiple posibilitati    de a urmari si evidentia întârzierile în livrare de la furnizori, de la semnalarea optica pe monitoare a întârzierilor, pâna la actualizarea zilnica a unui fisier de “livrari întârziate”.

Fiecare zi (chiar ora) de întârziere în livrare poate produce prejudicii importante întreprinderii. Reactiile la aceasta situatie trebuie sa fie extrem de rapide.

Chiar în ziua urmatoare termenului de livrare se reaminteste furnizorului (în scris) data la care avea obligatia sa livreze solicitându-se livrarea imediata si, de asemenea, se reamintesc conditiile contractului, mai ales obligatia si intentia de a cere daune si penalizari de întârziere. Dupa câteva zile, se revine cu o noua adresare.

Daca, în continuare, se mentine optiunea pentru furnizor si produsul sau, acesta este pus în întârziere (comunicare scrisa prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, eventual – fax), i se cer daune si se ameninta cu actiunea în justitie.

Daca se opteaza pentru alt furnizor, se anuleaza comanda (prin aceeasi modalitate ca în situatia anterioara), se cer daune, într-un anumit termen, avertizând ca depasirea acestuia atrage actiunea în instanta.

Erorile, abaterile sau factorii naturali necontrolabili ca si nevoia stabilirii raspunderii determina organizarea verificarilor si controlului pe toate etapele circulatiei marfurilor. Verificarea cantitativa si calitativa a marfurilor la primirea-predarea acestora constituie obiectul receptiei.

Receptia marfurilor are urmatoarele efecte juridice:
wStabileste si confirma  natura, cantitatea si calitatea marfurilor livrate;
wConfirma executarea obligatiilor contractuale;
wStabileste momentul transmiterii proprietatii asupra bunurilor de la vânzator la cumparator;
wStabileste momentul din care se datoreaza daune sau penalizari pentru executarea partiala a obligatiilor contractuale sau neexecutarea acestora;
wEvidentiaza data de la care curge perioada de garantie;
wDetermina data transferului riscului si data de la care se naste obligatia platii valorii marfurilor pentru primitor.

Procesul de receptie a bunurilor implica urmatoarele operatii:
1.Verificarea documentelor de contractare (contracte, comenzi, oferte, specificatii de sortiment, grafice de livrare), de livrare si transport;
2.Verificarea identitatii marfurilor;
3.Determinarea cantitativa a marfurilor primite-predate;
4.Controlul calitatii loturilor;
5.Compararea situatiei de fapt constatate prin verificari  cu cea înscrisa în documente;
6.Decizia de admitere/respingere a lotului de marfa;
7.Fundamentarea demersurilor pentru eliminarea abaterilor constatate.

Identificarea marfurilor se face pe baza înscrisurilor de pe ambalaje, de pe etichetele aplicate de producator si prin observarea produsului.

Determinarea cantitatii se realizeaza în functie de natura marfurilor, de mijlocul de transport si de ambalajele de transport prin procedee, instrumente, mijloace si unitati specifice admise de furnizor si primitor, în egala masura. Receptia cantitativa se face dupa greutate, volum, numar de bucati, metraj. Marfurile fiind expediate în loturi care contin subunitati se poate determina cantitativ întregul lot si fiecare subunitate în parte, sau se poate proceda prin sondaj.

Receptia calitativa presupune verificarea marfurilor din punct de vedere al caracteristicilor fizico-chimice, biologice, estetice si de utilizare. Aprecierea calitatii marfurilor se face prin metode organoleptice (psihosenzoriale) si de laborator (experimentale).

Organoleptic, se judeca marfurile dupa aspect, culoare, forma, miros, gust, consistenta etc. Personalul însarcinat cu verificarea organoleptica a produselor trebuie sa aiba cunostintele, aptitudinile si experienta necesare. Analizele de laborator au un caracter stiintific si sunt reproductibile. Aplicarea lor implica mijloace, instrumente si aparatura de determinare. Întreprinderile care nu au dotarea necesara pentru realizarea analizelor pot recurge la serviciile unor laboratoare specializate si autorizate. Controlul calitatii se poate realiza bucata cu bucata, asupra tuturor produselor sau prin sondaj, asupra unui esantion reprezentativ. Calitatea constatata se raporteaza la calitatea convenita cu furnizorul avându-se în vedere normele de calitate acceptate de ambele parti.

De obicei, momentul receptiei cantitative se identifica cu cel al receptiei calitative. Receptia se poate realiza de catre reprezentanti ai ambelor parti sau numai ai uneia din parti (reuniti în comisii de receptie, cu atributii si raspunderi clare),  dupa cum se convine. Rezultatele receptiei se înscriu în documente (procese verbale). Constatarea unor deficiente de catre primitor determina informarea furnizorului, eventual convocarea acestuia pentru adoptarea solutiilor corespunzatoare.

În cazul unor lipsuri cantitative imputabile furnizorului se poate opta pentru:
wLivrarea de îndata a cantitatilor de produse pâna la nivelul convenit;
wReducerea valorii de plata pâna la contravaloarea marfurilor efectiv livrate;
wRenuntarea la marfurile livrate, daca nu se accepta primele variante, cu consecintele juridice ale neexecutarii contractului.

Lipsurile imputabile expeditorului sau carausului se recupereaza, dupa caz, de la acestia.

În cazul unor deficiente calitative se poate opta pentru una din urmatoarele solutii:
wReturnarea produselor necorespunzatoare la furnizor pentru a fi înlocuite;
wReconditionarea produselor pe cheltuiala producatorului;
wAcceptarea produselor cu anumite deficiente (dar care pot fi valorificate de primitor) la un pret mai mic;
wRefuzul marfurilor, cu consecintele neexecutarii contractului.

Raspunderea furnizorului - producator pentru calitatea marfurilor livrate se întinde dincolo de momentul receptiei, pâna la expirarea perioadei de garantie. Indiferent în posesia cui se afla, produsele se vor reconditiona sau înlocui pe cheltuiala producatorului, daca nu au fost încalcate conditiile de utilizare recomandate de acesta.

Capitolul 39 SORTIMENTUL DE MARFURI

Întreprinderea care urmareste maximizarea avantajelor pe termen lung trebuie sa adapteze oferta sa de bunuri si servicii la nevoile mereu noi ale clientilor.

Acest proces de adaptare prin dezvoltarea de noi produse, înnoirea produselor existente sau reorientarea programului de productie, în cazul întreprinderilor ce produc bunuri se realizeaza prin politica de produs a firmei.

În cazul întreprinderilor de comert si al celor de servicii aceleasi functii se realizeaza prin politica sortimentala (stabilirea sortimentului  sau a mixului de produs).

Bunurile industriale si de consum sunt foarte eterogene, similar nevoilor consumatorilor. Ele pot fi clasificate dupa multe criterii evidentiind anumite caracteristici ale produselor (vezi si Clasificarea produselor si serviciilor). Întreprinderile ca si consumatorii au comportamente diferentiate fata de categoriile de bunuri si servicii.

În cazul bunurilor de consum, de exemplu, este importanta clasificarea lor în:
wbunuri de folosinta curenta si bunuri care se achizitioneaza în urma unei deliberari
wbunuri de folosinta curenta, periodica si rara
wbunuri de masa si bunuri de marca
wbunuri perisabile si neperisabile
wbunuri sezoniere si fara sezonalitate
wbunuri supuse influentelor modei si bunuri perene
wbunuri de baza si bunuri de înlocuire
wbunuri principale si bunuri complementare
wbunuri problematice si bunuri neproblematice
wFMCG (Fast Moving Consumer Goods) si produse cu circulatie lenta.

Sortimentul de produse este ansamblul articolelor si al liniilor de produse pe care un comerciant le ofera spre vânzare cumparatorilor (definitie dupa P.Kotler). Sortimentul sau mixul de produs al unei firme se caracterizeaza printr-o anumita largime, lungime, profunzime si omogenitate.

Familia de produse cuprinde toate clasele de produse care pot satisface o nevoie primara (ex. produsele alimentare sunt cele care satisfac nevoia de hrana).

Clasa de produse cuprinde o categorie de produse din cadrul familiei care au o anumita legatura functionala.  De exemplu: bauturile

Linia de produse constituie o categorie de produse din cadrul clasei de produse, aflate în strânsa legatura ca urmare a functionarii lor similare, a comercializarii catre aceleasi categorii de consumatori prin acelasi tip de unitati de desfacere sau la preturi asemanatoare (ex. bauturile nealcoolice).

Tipul: acele articole din cadrul liniei de produse, având una din multiplele forme posibile ale acestora (ex. bauturile nealcoolice carbogazoase ambalate la pet de 2 litri).

Marca este numele asociat unuia sau mai multor articole ale liniei de produse, folosit pentru identificarea articolelor (ex. numele “Capy” al unor racoritoare produse de Coca Cola).

Articolul este o unitate distincta din cadrul unei marci sau unei linii de produs identificabila prin marime, pret, aspect sau alte caracteristici (ex. “Capy orange” ambalat în pet de 2 litri)

Largimea sortimentului este determinata de numarul liniilor de produse pe care firma le realizeaza sau le vinde. Lungimea sortimentului este determinata de numarul de articole pe care-l cuprinde. Profunzimea este o rezultanta a numarului variantelor fiecarui produs al unei linii. Omogenitatea sortimentului se refera la gradul de asociere a diferitelor linii de produse în consum, productie sau distributie.

Strategiile adoptate de o firma determina sortimentul marfurilor cumparate si vândute. Întreprinderea poate adopta o strategie generala ofensiva (firma se impune mediului provocând schimbarile dorite) sau una defensiva (întreprinderea se adapteaza schimbarilor încercând sa mentina pozitiile dobândite).

În raport cu producatorii, strategia ofensiva  a întreprinderii de comert poate însemna sa-i determine pe producatori sa produca special la cererea acesteia, în parametrii ceruti si la preturile impuse, unele sortimente ce vor fi vândute cu marca firmei de comert si nu cu cea a producatorului.

Strategiile concurentiale sunt de asemenea hotarâtoare asupra profilului sortimental.

Strategia costurilor reduse presupune optiunea pentru economia de scara, produse de masa, de cerere frecventa, marfuri nepretentioase.

Strategia diferentierii produselor poate aduce avantaje prin perceptia de unicitate a produselor, imaginea de marca.

Strategia orientarii asupra unui segment tinta presupune adaptarea produselor si proiectarea sortimentului pentru acest segment.

În politica de produs se poate opta pentru o selectie de variante dintre cele recomandate de teorie.

Referitor la înnoirea produselor:

Referitor la nivelul
calitativ al produselor:

Referitor la dimensiunile si structura sortimentului:

 

Asimilarea de noi produse;
Perfectionarea produselor;
Mentinerea gradului de noutate.

 

Adaptare calitativa;
Diferentiere calitativa;
Stabilitate calitativa.

 

Diversificare sortimentala;
Stabilitate sortimentala;
Selectie sortimentala.

Structura sortimentala a unei întreprinderi de comert este determinata de obiectul de activitate si marimea ei (pe lânga multi alti factori). În cazul întreprinderilor cu mai multe unitati sortimentul se stabileste, pe de o parte, pentru ansamblul întreprinderii si, pe de alta parte, pentru fiecare unitate operativa. Problematica este diferita în cazul întreprinderilor de comert cu amanuntul fata de cele de comert cu ridicata sau interindustrial, în cazul întreprinderilor de import-export fata de cel al întreprinderilor de comert interior etc.

Sortimentul depinde de gradul de specializare pentru care opteaza întreprinderea. O specializare pronuntata presupune concentrarea activitatii la  linii de produse sau chiar articole permitând largirea în acest cadru a gamei de marci de fabrica, materii prime, marimi, modele, culori, nivele de calitate si game de pret. Un sortiment larg, cu multe  familii clase si linii de produse presupune marirea stocurilor, extinderea pe orizontala a activitatii în cazul fiecarui articol, oferta limitându-se la reperele cele mai uzuale solicitate de clienti.

Optiunea întreprinderii pentru un sortiment se formeaza si se modifica în timp în functie de cererea populatiei (în cazul comertului cu amanuntul), dimensiunea si marimea resurselor întreprinderii (numar de magazine si dimensiunea acestora, resursele pentru finantarea stocurilor, numar de personal) amplasarea teritoriala a unitatilor, profitabilitatea asociata produselor. Asocierea în consum a marfurilor ca si compatibilitatea lor în pastrare si etalare, orienteaza, de asemenea, profilul sortimental al întreprinderii de comert cu amanuntul si al magazinelor.

În politica sortimentala întreprinderile pot opta pentru: mentinerea,  restrângerea, largirea sau modificarea   structurala a sortimentului. Restrângerea sortimentului presupune eliminarea din sortimentul existent a unor articole sau linii de produse; modificarea structurii sortimentului înseamna reducerea sau cresterea ponderii în desfaceri a unor articole, familii sau clase si cresterea sau reducerea corespunzatoare a ponderii altor componente ale sortimentului.

Modificarile în sortimentul marfurilor comercializate urmaresc cresterea vânzarilor, câstigarea de noi piete si clienti, reducerea relativa a cheltuielilor si cresterea profiturilor.

Deciziile privind sortimentul se fundamenteaza si pe raspunsuri la întrebari precum:

w Largirea sortimentului va conduce si la o extindere a ariei de activitate a firmei?
w Pe segmentul de piata detinut vor fi câstigati noi clienti?
w Vor fi atrasi clienti de la concurenta?
w Clientii de pâna acum vor majora comenzile adresate firmei?
w Va creste valoarea medie a unei cumparaturi?

În legatura cu influentele interventiilor privind sortimentul asupra costurilor analiza trebuie sa raspunda unor întrebari ca:

w Se modifica nivelul costurilor?
w Se pot obtine preturi mai avantajoase? Adica mai mici la cumparare si mai mari la vânzare?
w Pot fi utilizate mai bine resursele disponibile ale întreprinderii?
w Devine necesara dezvoltarea  sau restrângerea unor capacitati?
w Se va disponibiliza personal sau va fi necesara angajarea unor persoane?
w Modificarea costurilor de aprovizionare-desfacere va determina modificari ale altor categorii de costuri?

Orice produs nou inclus în structura de sortiment a firmei presupune, în mod sigur, costuri suplimentare si numai cu o anumita probabilitate, venituri suplimentare. Exista puncte de echilibru, limite, peste care largirea sortimentului face sa creasca prea mult costurile fara o crestere corespunzatoare a veniturilor.

Graficul ilustreaza ideea ca largirea sortimentului peste o anumita limita reduce profitul.

De altfel, unele analize acrediteaza ideea ca numai cca. 20% din articolele comercializate de o firma produc cca. 80% din venituri în timp ce restul  de 80% din articole produc numai 20% din venituri. Valoarea, utilitatea mentinerii în sortiment a fiecarui articol trebuie periodic analizata. O asemenea analiza se sprijina pe evidentele existente si poate utiliza tehnici mai simple sau complexe.

Printre indicatorii care permit judecarea comparativa a utilitatii prezentei articolelor  în sortiment se numara:

w Raportul, pe articol sau produs, între ponderea lui în desfacere (valorica) si ponderea numarului de articole de acelasi fel în numarul total de articole comercializate (existente în stoc);

w Viteza de circulatie (calculata pe articol ca raport între stocul mediu si desfacerea medie zilnica a produsului) indica nivelul solicitarii produsului de catre clienti si frecventa vânzarilor;

w Rentabilitatea bruta indica adaosul comercial mediu aferent fiecarui produs într-o perioada (ca diferenta între pretul de vânzare si cel de cumparare sau de obtinere);

w Rentabilitatea neta a unui produs indica beneficiul net realizat prin vânzarea produsului dupa ce au fost scazute costurile aferente;

w Daca se raporteaza adaosul sau beneficiul aferent fiecarui produs la stocul mediu din produsul respectiv într-o anumita perioada se obtin indicii si mai expresive asupra oportunitatii mentinerii unui anumit articol în structura de sortiment.

În esenta orice comerciant urmareste realizarea unui câstig maxim pe unitatea de produs vândut fara a fi obligat a-l pastra în stoc.

În activitatea de productie, de import-export, de comert cu ridicata si interindustrial unde se opereaza cu cantitati mari din acelasi articol este mai usor sa se realizeze asemenea analize.

În comertul cu amanuntul, evidentele pe articol sunt posibile numai în cazul utilizarii unor coduri cu bare pe produs, a caselor cu lector optic si a sistemelor informatice.

O strategie corecta în domeniul sortimentului foloseste oportunitatile de piata. Se recomanda:

w Urmarirea continua a caracteristicilor si evolutiilor pietei;
w Verificarea permanenta a politicii de sortiment;
w Orientarea politicii sortimentale si a ofertei corespunzator nevoilor grupelor de consumatori;
w Crearea unui profil sortimental clar, distinct perceput;
w Diferentierea fata de celelalte firme active în domeniu;
w Evitarea capcanei politicii de preturi mici;
w În ciuda ofertelor avantajoase se va evita pierderea identitatii si orientarii sortimentale;
w Evitarea sortimentelor marginale (pentru care exista un segment de piata îngust);
w Asigurarea unor posibilitati destul de largi de alegere la produsele de baza;
w Articolele de sezon vor fi oferite într-o mare varietate numai în sezon.

Adaptarea permanenta a sortimentului atrage succesul. Se recomanda:

w Înregistrarea atenta a schimbarilor intervenite pe piata si în obiceiurile de consum;
w Verificarea profitabilitatii articolelor traditionale în sortimentul firmei;
w Renuntarea la produsele nerentabile, marginale;
w Dialogul continuu cu clientii asupra sortimentului;
w Obtinerea tuturor informatiilor de la furnizori privind oferta lor;
w Observarea strategiei sortimentale a concurentei.

Asimilarea noului. Se recomanda:
w Evitarea reticentelor, prejudecatilor si opozitiei fata de produsele noi;
w Sortimentele noi introduse trebuie sa se potriveasca genului de afacere practicat;
w La cumparare trebuie avute în vedere si gusturile tinerilor care lucreaza în firma;
w Produsele oferite trebuie sa placa clientilor si nu personalului sau managerilor firmei (Râma trebuie sa placa pestelui si nu pescarului).

Controlul sortimentului. Se recomanda:
w Programarea consecventa a cumpararilor;
w Stabilirea loturilor optime de aprovizionare;
w Supravegherea statistica si vizuala (directa) a sortimentului;
w Verificarea riguroasa a evolutiei produselor nou preluate în sortiment;
w Aprovizionarea în stricta concordanta cu obiectivele firmei;
w Descoperirea a ceea ce “nu merge într-adevar”

w Eliminarea stocurilor supradimensionate;
w Restrângerea gamelor sortimentale prea largi (curatenie sortimentala periodica);
w Controlul vitezei de circulatie pe produse;
w Utilizarea corespunzatoare a reducerilor de pret.

Identificarea “golurilor” în sortiment. Se recomanda:
w Verificarea existentei în stoc a produselor de baza si actualizarea listei cu aceste produse;
w Realizarea unor sondaje în rândul clientilor;
w Realizarea unor sondaje în zona clientilor potentiali;
w Observarea concurentei;
w Valorificarea ideilor propriului personal si a colaboratorilor;
w Fiecare vânzator sa noteze toate produsele care i se cer si care nu se afla în stoc.

Capitolul 40 OFERTA ÎNTREPRINDERII

Termenul de oferta se foloseste foarte frecvent în economie cu multiple sensuri. Distingem, astfel:

Oferta în general ca ansamblul bunurilor si serviciilor menite a satisface cererea pe o piata;

Oferta unei întreprinderi ca volum si structura a produselor si serviciilor realizate de o întreprindere într-o perioada de timp si aduse pe piata;

Oferta unica de vânzare – ca ceea ce particularizeaza si diferentiaza bunurile si serviciile unui ofertant;

Oferta în sensul obligatiilor asumate prin lansarea ei (promisiune de vânzare).

Oferta întreprinderii la un moment dat are un anumit volum, o structura, o anumita filozofie a constructiei. Ea genereaza o anumita perceptie din partea partenerilor întreprinderii. Toate acestea se modifica în timp functie de strategiile adoptate de conducerea  întreprinderii, de schimbarile în mediul de existenta.

Natura ofertei deriva din obiectul de activitate al întreprinderii, depinde de ceea ce vrea si poate sa aduca întreprinderea pe piata. Oferta ei este conditionata de factori interni - resursele disponibile, capacitatea de productie si prestare de servicii, strategia conducerii – si de factori externi – marimea pietei, dimensiunea si structura cererii, volumul si structura ofertei similare ca si comportamentul concurentilor pe aceeasi piata. Obiectivul întreprinderii de a câstiga mult  prin vânzare se poate realiza printr-o combinare buna a cantitatilor de produse cu pretul unitar.

 

Întreprinderea poate câstiga mult vânzând cantitati mari la preturi unitare cât mai ridicate. Ea poate sa vânda cantitati mari numai daca exista o nevoie mare pentru produsele/seviciile sale, daca utilizatorii au bani sa le cumpere si daca este singura pe piata (are pozitie de monopol).

Aparitia unui nou ofertant atrage din aceeasi cerere, piata fiind acum împartita.

Întreprinderea are la îndemâna solutia luptei pentru mentinerea unei cote cât mai mari de piata (si poate învinge, poate fi învinsa sau pot disparea ambii ofertanti) sau solutia împartirii pietei dupa o proportie acceptata (exista o multime de formule de cooperare pe piete).

Întreprinderea ar putea sa paraseasca piata acestui produs/serviciu cautând o piata mai favorabila sau sa ofere “altceva”- acelasi produs, de fapt, dar perceput altfel de consumatori (altfel ambalat, altfel portionat, altfel descris, altfel numit, însotit de servicii, cu alta imagine).

Exista câteva modalitati specifice prin care o întreprindere îsi poate diferentia oferta de a celorlalti intervenienti pe o piata.

O modalitate înseamna combinarea unor interventii în ce priveste produsul, serviciile,  personalul si imaginea – de fapt toate elementele observabile din afara firmei.

Oferta este determinata de produs prin caracteristici, performante, conformitatea cu standardele, durabilitate, fiabilitate, mentenabilitate, stil si proiectare. Schimbarile în aceste variabile determina diferentierea ofertei.

În privinta serviciilor oferite, independent sau asociate cu produsele, oferta se poate diferentia prin modul de livrare/furnizare, instalarea bunurilor, instruirea utilizatorului, repararea bunurilor, garantie, premii de fidelitate, consultanta în alegere.

O pozitie buna pe piata se poate obtine prin calitatea superioara a resurselor umane implicate în prezentarea ofertei si vânzare. Competenta, amabilitatea, credibilitatea, siguranta si  aptitudinile de comunicare ale personalului aduc, garantat, un avantaj competitiv firmei.

Fiecare produs oferit are o identitate, o imagine. Acestea se formeaza prin interventii dirijate în presa si mijloacele audiovizuale, prin folosirea simbolurilor, prin evenimente de comunicare si chiar atmosfera în care se prezinta bunurile si serviciile.

În concurenta contemporana,  principala strategie    de construire a ofertei este aceea de inovare si diferentiere. Întreprinderile concep oferta lor astfel încât sa fie perceputa ca unica (Unique Selling Proposition) si sa dobândeasca o pozitie de monopol pe piete special create.  Firma Colgate Palmolive nu se confrunta cu alte firme pe piata sapunurilor de toaleta; ea este singura, de exemplu, pe piata produsului “sapun protex” (pe care a creat-o);  pe aceasta piata, ea stabileste regula jocului.

Definirea ofertei unei întreprinderi este componenta a strategiei de crestere, de concurenta si de vânzare a firmei. În acest proces întreprinderea trebuie sa gaseasca cele mai bune raspunsuri la întrebari precum:

Ce nevoi vrea sa satisfaca?
Poate sa creeze noi nevoi?
Care anume?
Ce bunuri poate si vrea sa ofere pentru satisfacerea lor?
Ce servicii ofera?
Care este combinatia cea mai buna între bunuri si servicii?
Cu ce cantitati vine pe piata?
Care va fi sortimentul (în largime si profunzime) produsului?
Care este programul sau de fabricatie/prestare pentru un orizont de timp semnificativ?
Când lanseaza fiecare produs?
Pe ce piata geografica va fi activa?
Când scoate un produs de pe piata?
În ce conditii va vinde produsul?
Cum se pot ajuta produsele firmei între ele?
Care este marca potrivita pentru un produs?

Pentru prezentarea ofertei celor interesati, tintelor, clientilor potentiali si chiar publicului larg întreprinderea are la îndemâna o serie de modalitati si instrumente dezvoltate si recomandate de marketing în cadrul tehnicilor de publicitate, promovare si comunicare.

Printre cele mai cunoscute sunt:

site-uri pe Internet
participarile la târguri si expozitii,
conferintele,
vizitarea firmei,
camerele de mostre,
filmele publicitare,
pliantele,
afisele,
descrierile tehnice,
articolele stiintifice si publicitare,
cataloagele,
mostrele.

În sens comun, oferta poate fi o lista de produse din sortimentul furnizorului, eventual continând preturile produselor sau alte caracteristici, un prospect, un pliant care prezinta produse, însotite de mostre sau nu.

În activitatea de livrare/aprovizionare, prin “oferta” se întelege o exprimare a vointei furnizorului de a livra anumite produse, în anumite conditii, unui anumit client.

Prin conditiile ofertei se precizeaza:
w felul, natura, si caracteristicile marfurilor,
w calitatea si cantitatea,
w pretul,

w termenul si locul livrarii,
w modul de ambalare si transport,
w modalitatile de plata,
w instanta pentru rezolvarea eventualelor litigii.

În acest sens, oferta constituie varianta proprie de contract pe care un furnizor o prezinta clientului potential. Oferta care contine toate aceste precizari obliga pe emitent sa o respecte pe perioada valabilitatii precizate. Ea creeaza o raspundere juridica.

Prospectele, pliantele, cataloagele sau listele de produse si preturi care nu se adreseaza unui anumit client, nominalizat, ci clientelei - în general - nu constituie oferta în sensul juridic de mai sus.

Nici etalarea marfurilor în vitrina sau în spatiile de vânzare nu constituie o “oferta” în sensul juridic avut în vedere. Clientul nu este îndreptatit sa oblige pe furnizor sa vânda produsele, pe aceasta baza.

Aceste “accesorii” ale vânzarii sunt menite a determina comenzi ferme din partea cumparatorilor potentiali. Numai acceptarea lor de catre furnizorul emitent  al catalogului, de exemplu, creeaza obligatii determinate juridic.

Formele ofertei. Oferta se poate realiza în diferite formule, nefiind obligatorie o forma anume. Ea se poate transmite:

A. între persoane prezente (reprezentanti ai firmelor, vânzatori, cadre de conducere sau proprietari), prin viu grai sau telefonic. În acest caz se recomanda totusi confirmarea ulterioara, în scris, prin scrisoare, telex sau fax, pentru a evita distorsiunile si a se putea proba în caz de nevoie;

B. între absenti, prin scrisoare, e-mail, telex sau fax.

Oferta facuta între prezenti obliga pe ofertant pe durata discutiei. Ea se poate materializa în vânzare odata cu predarea produsului; clientul care revine dupa încheierea discutiei se poate astepta la modificarea conditiilor anterioare.

Oferta facuta în scris fara precizarea valabilitatii devine efectiva din momentul primirii de catre destinatar si mentine obligatiile create pentru furnizor pe durata considerata uzual normala pentru primirea unui raspuns (circa o saptamâna în cazul scrisorilor, dar mai putin în cazul utilizarii telexului sau faxului, pentru ca este de asteptat ca destinatarul sa raspunda pe aceeasi cale).

Întrucât legislatia multor tari ca si uzantele internationale obliga pe ofertant la îndeplinirea actelor precizate în oferta adresata unui anumit client, furnizorii pot opta pentru anumite formule de protectie care limiteaza valabilitatea si raspunderea. Ofertantul poate preciza în înscrisul sau termenul de valabilitate al ofertei fiind obligat la respectarea ei numai pâna la aceasta data. Clientul interesat poate accepta oferta numai în interiorul acestui termen.

Inserarea unor clauze speciale poate limita raspunderea ofertantului sau o poate exclude. Pentru aceasta se folosesc formulari de genul:

-     “Valabil în conditiile existentei produsului în stoc” (caz în care pretul este obligatoriu dar cantitatea nu);

-     “Pretul poate fi discutat” (caz în care cantitatea este obligatorie, dar pretul nu);

-     “Oferta fara obligativitatea respectarii conditiilor” (caz în care ofertantul nu este “legat” sa respecte oferta).

Obligatia respectarii ofertei se stinge pentru furnizor daca destinatarul o refuza, solicita alte conditii sau nu o accepta în termenul precizat. Oferta poate fi revocata înainte ca destinatarul sa fi luat cunostinta de continutul ei (oferta transmisa prin scrisoare se poate revoca telefonic sau prin fax).

Seriozitatea, respectarea cuvântului dat, respectarea termenelor si a regulilor generale de comert, atentia fata de parteneri si curtoazia constituie conditii esentiale pentru succesul în afaceri. Prestigiul unui comerciant depinde de acestea.

Desigur, comportamentul adecvat în afaceri este o componenta a culturii economice si nationale dezvoltate în timp. De mentionat însa ca si legislatia si justitia au contribuit la educarea comerciantilor. Legislatia germana, de exemplu, prevede obligatia respectarii cuvântului dat, a promisiunilor si angajamentelor verbale iar în timp, dictonul EIN MANN - EIN WORT  (un om are un singur cuvânt) a devenit un simbol al comportamentului germanilor în afaceri si nu numai.

Capitolul 41 STOCAREA SI GESTIUNEA STOCURILOR

Stocarea constituie o componenta indispensabila a circuitului economic. Prin stoc se întelege o cantitate de materie acumulata, disponibila pentru utilizari viitoare. Stocarea reprezinta procesul de constituire si mentinere a stocurilor, iar prin gestiunea stocurilor se întelege un ansamblu de politici cu privire la stocuri si procese informational-decizionale pentru aplicarea acestora.

Potrivit teoriei generale a sistemelor, stocul reprezinta un „rezervor” de materie necesar pentru a putea combina fluxuri de marimi (debit, ritm) diferite. Rezulta ca rolul stocului este de a compensa intervalul dintre doua variabile: intrarile si iesirile. De asemenea, stocurile sunt necesare pentru a se putea utiliza în cât mai mare masura resursele nestocabile de care dispune o întreprindere, cum sunt capacitatea de productie a unui utilaj sau linii de fabricatie, puterea de munca a oamenilor, sau chiar o anumita cerere de cumparare formulata de catre clientela.

În ce priveste motivatia de a constitui stocuri a decidentilor economici, se apreciaza ca aceasta are trei surse principale:

Tranzactia: realizarea tranzactiilor în conditii de eficienta economica presupune stocare fie atunci când stocul permite realizarea unor vânzari care altfel ar fi fost pierdute, fie când mentinerea de stocuri constituie o cale mai economica de asigurare a continuitatii activitatii întreprinderii;

Precautia: în conditii în care cantitatile necesare nu pot fi prevazute cu suficienta siguranta, constituirea unui stoc constituie o precautie prin care se atenueaza riscul asociat lipsei produselor în cauza (un exemplu sugestiv îl reprezinta constituirea de rezerve de alimente si materiale pentru situatii de dezastre sau razboi);

Speculatia: motivatia speculatiei este proprie situatiilor în care preocuparile legate de fluctuatia preturilor sunt dominante; de multe ori speculatorii nu utilizeaza în nici un alt fel produsul stocat decât ca pretext pentru „pariurile” lor privind pretul.  

Într-o întreprindere industriala stocurile îmbraca forme diferite: stocuri de materii prime, materiale si componente, stocuri de semifabricate prezente în diferite puncte ale procesului de fabricatie, stocuri de produse finite. In întreprinderile de comert se au în vedere, în special, stocurile de marfuri, dar si acestea se pot gasi în anumite faze ale circulatiei sub forma de stocuri în depozitele cu ridicata, stocuri în depozitele întreprinderilor cu amanuntul sau chiar sub forma marfurilor expuse în spatiile de vânzare.

De asemenea, în cursul existentei lor stocurile, sau anumite parti din acestea pot cunoaste diferite ipostaze:

  

Stoc activ, respectiv, stoc pasiv. Stocul activ reprezinta acea parte a stocului care participa efectiv la realizarea circuitului economic iar stocul pasiv reprezinta partea care, fie deliberat, fie întâmplator, nu se utilizeaza în cursul perioadei de referinta.

Stoc curent, respectiv, stoc cu destinatie speciala. Stocul curent este stocul care se utilizeaza la realizarea circuitului economic în conditiile activitatii curente, obisnuite, a întreprinderii, în timp ce stocurile cu destinatie speciala se utilizeaza numai în anumite împrejurari (cum este cazul rezervelor, a stocurilor cu caracter sezonier etc.)

 

  
  

    Stocuri cu miscare normala, miscare lenta si fara miscare. Stocurile se constituie pe baza unor previziuni cu privire la volumul si structura productiei si a vânzarilor. Cum de regula realitatea se abate mai mult sau mai putin fata de plan, iesirile unora dintre produsele stocate pot înregistra un ritm semnificativ mai scazut decât cel prevazut, impunând luarea unor masuri speciale de accelerare a vânzarii produselor în cauza si de lichidare a stocurilor respective. Pentru a reduce imobilizarile de fonduri, întreprinderile sunt interesate sa tina evidenta stocurilor cu miscare lenta si fara miscare si sa ia din timp masurile ce se impun în legatura cu acestea.

Gestiunea stocurilor presupune cunoasterea si urmarirea continua a situatiei si evolutiei stocurilor prin intermediul indicatorilor specifici. Principalii indicatori ai  stocurilor se clasifica în:
w Indicatori ai marimii absolute, care masoara în unitati naturale, natural-conventionale sau valoric nivelul stocului
w Indicatori relativi, prin care nivelul stocului este analizat în raport cu alte variabile ale activitatii întreprinderii

Indicatorii marimii absolute a stocurilor sunt prezentati sumar prin intermediul figurilor de mai jos

1.     Daca analizam evolutia stocului în intervalul dintre doua aprovizionari, constatam ca stocul maxim se înregistreaza odata cu intrarea în stoc a produselor aprovizionate la momentul tk  iar stocul minim chiar înainte de reaprovizionarea stocului, la momentul  tk+1. În conditii ideale stocul minim este egal cu 0, ultima unitate de resursa stocata iesind din stoc exact în momentul intrarii noului lot (Figura 1-a). În realitate, epuizarea stocului poate interveni cu un anumit timp înaintea intrarii noului lot (ruptura de stoc, Figura 1-b) sau este posibil ca stocul sa nu se epuizeze complet (Figura 1-c). Pentru intervalul de reaprovizionare în cauza, stocul mediu se determina ca medie aritmetica simpla.

2.Daca analizam evolutia stocului un interval de timp oarecare (de exemplu, o luna, un trimestru sau un an), fara legatura cu momentele de reaprovizionare, mai semnificativi sunt indicatorii: stoc initial si stoc final (Figura 2-a). Stocul initial reflecta nivelul stocului în prima zi a perioadei considerate, iar cel final nivelul din ultima zi. Stocul initial este egal cu stocul final al perioadei precedente iar cel final cu stocul initial al perioadei urmatoare. În acest context, nivelul mediu al stocului  se determina ca medie aritmetica a stocului initial si final:

3. În cazul în care stocul mediu se determina pentru o perioada care cuprinde mai multe intervale de timp (Figura 3), se poate recurge fie la utilizarea unei medii cronologice simple, unde S1, S2, Sn reprezinta nivelul stocurilor înregistrat la intervale de timp egale, iar n numarul de înregistrari, fie la utilizarea mediei ponderate, atunci când înregistrarile se fac la intervale inegale de timp:..... , relatie în care Si,i=(1,n) reprezinta stocurile medii determinate pentru intervalele de timp de la 1 la n, iar zi durata în zile a fiecarui interval.

 

4.Între indicatorii marimii absolute a stocurilor se numara si indicatori care exprima niveluri normate (Figura 4) ale stocurilor, între care se numara:

w Stocul de siguranta, al carui nivel, teoretic, se normeaza în conformitate cu politica firmei pentru a evita, cu o probabilitate prestabilita, ruptura de stoc, iar practic, în multe situatii se stabileste potrivit experientei celor implicati, potrivit principiului „încercare si eroare”;

w Stocul de alerta, reprezentând acel nivel al stocului la care se lanseaza comanda de reaprovizionare, care este, de regula, mai mare decât stocul de siguranta cu cantitatea necesara acoperirii iesirilor prevazute pentru intervalul de timp pâna la intrarea efectiva în stoc a lotului comandat.

Cei mai importanti indicatori relativi ai stocului sunt urmatorii:

w Rata stocului mediu (rS), care se determina ca raport între stocul mediu al unei perioade de referinta si volumul activitatii economice realizate în perioada respectiva:

rS=S/D

unde D este desfacerea (sau alt indicator al volumului de activitate) realizata în perioada analizata. Rata stocului se poate exprima ca un coeficient sau în procente.

w Viteza de circulatie (V) a stocurilor care se determina ca numar de zile cât stocul mediu acopera iesirile medii zilnice

V=S/d

unde d este desfacerea medie zilnica (sau iesirile medii zilnice). Cu cât valoarea indicatorului este mai mica, cu atât viteza de circulatie este mai mare.

w Viteza de rotatie (R) care indica de câte ori se reînnoieste complet stocul într-o perioada de timp data si se exprima în numar de rotatii:

R=D/S=Z/V=1/rS

unde Z reprezinta durata în zile a perioadei analizate (de regula perioada este de un an iar Z=360 zile).

Constituirea si mentinerea de stocuri antreneaza costuri semnificative pentru întreprinderi. În cazul întreprinderilor de comert costul asociat stocurilor de marfuri detine, de regula, cea mai mare pondere în costurile întreprinderii. Prin urmare, reducerea costurilor de stocare reprezinta una dintre cele mai importante cai de crestere a eficientei si competitivitatii întreprinderilor. Preocuparile în aceasta directie ale conducerii întreprinderii sunt sustinute de un bogat instrumentar matematic reunit sub denumirea de „Teoria stocurilor”.

Costurile stocarii sunt grupate în trei categorii:

A.Costuri de aprovizionare a stocului, care cuprind cheltuielile cu lansarea comenzilor, urmarirea executarii acestora, receptia si primirea produselor;

B.Costuri de mentinere a stocurilor sau de stocare propriu-zisa, care cuprind costul imobilizarii resurselor, costurile de depozitare/magazinaj (chiria depozitului, salarii aferente activitatii depozitului/magaziei, cheltuieli cu energia, apa, de întretinere, etc.), precum si eventuale pierderi sau deprecieri ce intervin în timpul stocarii;

C.Costul lipsei de stoc (penuriei), datorat pierderii de resurse nestocabile si nerealizarii de beneficii datorita producerii unei rupturi de stoc (epuizarea stocului) si lipsei pe o anumita durata a unei resurse stocabile, al carei stoc se are în vedere. De exemplu, daca o întreprindere de comert cu amanuntul ar avea un beneficiu de 1 milion de lei pe zi din vânzarea pâinii, costul lipsei pâinii de la vânzare pe durata unei zile va fi de: 1 milion de lei + cota din cheltuielile generale ale întreprinderii care în mod normal s-ar fi repartizat vânzarilor de pâine.

În conditii normale de activitate economica, cel mai important dintre costurile stocarii este costul lipsei de stoc, urmat de costul imobilizarii în stocuri a unei parti adesea importanta a capitalului utilizat de catre întreprindere.

Din punct de vedere financiar, desi este o componenta a activelor circulante, stocul mediu total al unei întreprinderi se comporta ca un activ fix.

Tocmai de aceea o buna gestiune a stocurilor va urmari o reducere (relativa) a stocului mediu atât în ce priveste volumul fizic al acestuia cât si, mai ales, în ce priveste valoarea.

De altfel, în aceasta consta rationalizarea pe care o efectueaza aplicarea modelului Wilson de normare a marimii lotului la nivelul mai multor grupe de produse: produsele mai scumpe vor fi aprovizionate mai frecvent iar cele ieftine mai rar, rezultând o modificare a structurii stocului total în favoarea produselor de mai mica valoare si o reducere pe ansamblu a imobilizarilor de fonduri.

 Pentru o buna gestiune, întreprinderile trebuie sa formuleze politici cu privire la stocuri care sa reflecte alegerile efectuate de conducerea lor, în special în legatura cu:

w Nivelul de serviciu, respectiv probabilitatea cu care se doreste sa se evite ruptura de stoc. Înlaturarea oricarei posibilitati de aparitie a unei rupturi de stoc, deci realizarea unui nivel de serviciu de 100%, poate fi foarte costisitoare, obligând întreprinderea la mentinerea unor stocuri cu atât mai   supradimensionate cu cât mediul întreprinderii este mai impredictibil. De aceea întreprinderile prefera sa stabileasca nivelul de serviciu în vecinatatea punctului de indiferenta între acceptarea rupturii de stoc si asumarea unor noi costuri de stocare;

w Intervalul de reaprovizionare fix sau variabil. Trebuie remarcat ca  marimea stocurilor poate fi controlata de catre întreprinderi în special prin controlul fluxului la intrare, fluxul iesirilor fiind, în principiu, o variabila exogena. Tocmai de aceea exista o strânsa legatura între politicile cu privire la stocuri si cele cu privire la aprovizionare. Un interval de reaprovizionare fix favorizeaza instituirea unei ritmicitati în relatia cu furnizorul, mai ales daca se combina cu o marime fixa a lotului. De regula, însa, alegerea unei interval de reaprovizionare fix presupune ca marimea lotului sa fie variabila. Un interval de reaprovizionare variabil confera un plus de suplete si flexibilitate sistemului de gestiune a stocurilor dar mareste gradul de nedeterminare al întregului sistem;

w Marimea fixa sau variabila a lotului de reaprovizionat. Optiunea se efectueaza în functie de natura produselor care fac obiectul stocarii si caracterul fix sau variabil al intervalului de reaprovizionare. Trebuie avut în vedere ca lotul de aprovizionat este, în principiu, o marime discreta. Chiar daca se va opta pentru o marime variabila a lotului, determinata în raport cu situatia stocului în momentul lansarii comenzii de reaprovizionare, aceasta nu va putea fi fractionata potrivit cantitatilor exacte teoretic necesare.

Toate aceste optiuni se formuleaza pentru fiecare resursa sau grupa de resurse care face obiectul stocarii, nefiind generalizabile.

În comert, politica de stocare trebuie formulata pentru fiecare grupa sau sub-grupa de marfuri comercializate.

În conditiile în care controlul îndeaproape al evolutiei stocurilor presupune costuri, iar diferitele grupe de resurse/marfuri au o importanta foarte diferentiata pentru bunul mers al afacerilor întreprinderii, se cuvine sa se acorde o mai mare atentie produselor mai importante.

Potrivit „legii lui Paretto”, resursele/marfurile se împart în trei grupe în functie de contributia acestora la realizarea unor indicatori de performanta a întreprinderii:

Grupa A., constituita din circa 10% din numarul produselor ce fac obiectul stocarii, dar care contribuie în proportie de 70% la realizarea desfacerilor sau a altui indicator de performanta;

Grupa B., constituita din circa 20% din numarul produselor, a caror contributie la performanta întreprinderii este tot de 20%;

Grupa C., cuprinzând un numar foarte mare de produse (circa 70% din numarul total al produselor) dar a caror contributie cumulata în raport cu criteriul de performanta considerat nu depaseste 10%.

Utilitatea legii ABC pentru dozarea eforturilor de supraveghere a stocurilor în raport cu interesul pentru diferitele resurse/marfuri stocate scade astazi, datorita implementarii noilor tehnologii informatice ce fac posibila evidenta în timp real a stocurilor si aprovizionarilor pentru un numar oricât de mare de repere, cu costuri aproape neglijabile.

Noile tehnologii permit culegerea automata a datelor despre produsele care intra si ies din stoc (prin utilizarea etichetelor cu cod cu bare si a lectorilor optici si, mai nou, a etichetelor în radiofrecventa), prelucrarea centralizata a acestora potrivit politicilor stabilite, interconectarea furnizorilor cu beneficiarii si automatizarea lansarii comenzilor de reaprovizionare etc.

S-au raspândit astfel, beneficiind de reducerea costurilor de tranzactionare si de modificarea în favoarea cumparatorilor a raportului de forte de pe piete, sistemele de aprovizionare cunoscute sub denumirea „just-in-time”care reduc stocarea într-o masura semnificativa.

Noile tehnologii au determinat accelerarea în tot mai mare masura a circuitelor economice, ceea ce pune în fata întreprinderilor noi exigente cu privire la competitivitate.

Performanta  în gestionarea stocurilor si aprovizionarii se apreciaza în prezent nu atât prin prisma reducerii costurilor cât prin cresterea promptitudinii cu care întreprinderea raspunde la solicitarile clientilor ei. În acest context, conducerea proceselor logistice se desprinde tot mai mult într-o activitate economica de sine statatoare, fiind tot mai mult încredintata unor firme specializate. 

Capitolul 42 DESFACEREA MARFURILOR

Procesele interne ale întreprinderii au ca finalitate desfacerea marfurilor si serviciilor pe piata. Desfacerea readuce banii în circuitul intern al întreprinderii permitând continuarea proceselor de valorificare a resurselor. Desfacerea presupune satisfacerea cererii existente a consumatorilor prin vânzarea marfurilor solicitate, în locul de exprimare a cererii, la momentul si în cantitatile cerute. Desfacerea  marfurilor se realizeaza prin:

sisteme de distributie

canale de distributie

forme de vânzare.

Sistemul de distributie se refera la ansamblul organizatiilor si persoanelor care intervin în trecerea marfurilor de la producator la consumator, cu relatiile lor juridice si economice. Într-un sistem de distributie pot exista mai multe canale si forme de vânzare.

Forma de vânzare se constituie dintr-un ansamblu de solutii tehnice, economice, juridice, organizatorice care concura la vânzarea marfurilor.

Sistemele de distributie manifesta o puternica tendinta de mentinere a status qvo-ului, fiind structuri stabile în timp. Situatia face ca deciziile unei întreprinderi privind desfacerea sa necesite o evaluare temeinica a variantelor si sa vizeze un orizont cât mai larg.

În economia bazata pe diviziunea muncii, desfacerea se poate defini ca o preschimbare a bunurilor si serviciilor în bani. Desfacerea este complementul aprovizionarii în circuitul national si international de bunuri si servicii. Viziunea moderna (de marketing) pleaca de la supozitia ca desfacerea este dominanta asupra celorlalte activitati ale întreprinderii, fiind locul îngust dupa care se orienteaza celelalte (un lant are rezistenta celei mai slabe verigi). Confirmarea acestei abordari se regaseste în societatile de consum.

Uzual se vehiculeaza  o serie de notiuni carora li se atribuie sensuri apropiate cum ar fi: desfacere distributie vânzare marketing.

Întrucât clarificarile conceptuale sunt departe de a fi încheiate (cercetatori si autori de renume folosesc acelasi cuvânt cu sensuri diferite sau unele cuvinte sunt traduse în alte limbi fara a se reda corect sensul din limba de referinta, unele cuvinte sunt intraductibile, nu au echivalent în alta limba iar lingvistii refuza sa le preia ca atare, obligând la multiple initiative “neautorizate”) amintim doar câteva delimitari “de bun simt” (fara certitudinea ca sunt cele mai bune):

Conceptele desfacere si distributie se deosebesc prin aceea ca distributia desemneaza, mai mult, latura tehnica a valorificarii rezultatelor unui proces de productie, acele activitati care fac efectiva desfacerea. Desfacerea este considerata scop si rezultat al distributiei.

În sens strict, vânzarea este o parte a desfacerii. Ea cuprinde negocierile ocazionate de încheierea acordului de vânzare, încheierea tranzactiilor, prelucrarea comenzilor si contractelor, transmiterea riscului si proprietatii, verificarea îndeplinirii obligatiilor, efectuarea platilor, garantiile si daunele; vânzarea finalizeaza procesele desfacerii. Nu se poate trece însa peste practica ce înlocuieste conceptul de desfacere cu cel de vânzare. În limba româna exista un proces care va conduce, cu mare probabilitate, la restrângerea ariei de folosinta a conceptului de desfacere.

O parte a literaturii economice înlocuieste conceptul de desfacere cu cel de marketing (to market = a desfasura tranzactii    pe piata). Unele dezvoltari teoretice au ridicat însa marketingul la rang de stiinta, de filozofie a actului economic, depasind mult cadrul desfacerii marfurilor. Instrumentarul dezvoltat de stiinta marketing gaseste utilizare în conducerea întreprinderilor, alaturi de aplicatiile psihologiei, ergonomiei, matematicii, biologiei, statisticii, sociologiei etc.

Stabilirea obiectivelor, a strategiei si tacticii întreprinderilor, planificarea si programarea tuturor activitatilor au ca punct de plecare desfacerea marfurilor. Aceasta a devenit cea mai importanta parte a activitatii globale a oricarei întreprinderi. În concurenta contemporana, pentru orice întreprindere este necesara dezvoltarea unor noi produse pentru piete existente, deschiderea unor noi piete pentru produse existente ca si crearea unor piete – descoperirea unor nevoi si transformarea lor în cerere.

Obiectivele generale ale întreprinderii se realizeaza prin îndeplinirea obiectivelor derivate în domeniul desfacerii, cum ar fi:

w satisfacerea cererii prin descoperirea unor segmente de piata nesatisfacute, completarea si diversificarea sortimentului;
w cresterea cifrei de afaceri - se urmareste cresterea continua a vânzarilor în expresie fizica si valorica;
w realizarea de profituri prin selectia produselor si clientilor, rationalizarea proceselor de desfacere, reducerea costurilor;
w dobândirea, mentinerea si sporirea unei cote de piata, a unor avantaje în fata concurentei prin calitate, inovare, costuri reduse.

Desfacerea îndeplineste urmatoarele functii:  
w vânzarea, ca act de transmitere a proprietatii asupra bunurilor;
w distributia fizica, aducerea marfurilor la consumator/cumparator;
w informarea consumatorilor (asupra existentei si caracteristicilor produselor, asupra calitatii, pretului si conditiilor în care pot fi cumparate).

Alaturi de aceste functii principale desfacerea îndeplineste si functii de:
w prestare a serviciilor, independent sau asociat cu vânzarea de bunuri;
w creditarea clientilor prin plata la termen sau în rate;
w educarea consumatorilor,
w formarea si orientarea consumului.

Optiunea strategica înseamna construirea unor variante de actiune pe termen mediu si lung adecvate obiectivelor si resurselor întreprinderii si cu o mare probabilitate de succes în conjuncturile previzibile.

Cerintele conducerii moderne, anticipative, impun planificarea desfacerilor de marfuri si a serviciilor. Numai în acest fel se pot procura si aloca resursele, se pot programa celelalte activitati. Planificarea desfacerii vizeaza:

a) alegerea indicatorilor expresivi în raport cu obiectivele întreprinderii;
b) calculul nivelului dezirabil si probabil al fiecarui indicator pentru momente (perioade) viitoare precise;
c) alegerea nivelului “tinta” de atins la principalii indicatori, pentru ansamblul întreprinderii si pentru fiecare subdiviziune (filiala, sucursala, departament, unitate, echipa si loc de munca) pe zi, saptamâna, luna, trimestru, semestru si   an;
d) stabilirea cantitatilor ce urmeaza a fi vândute pentru fiecare produs, în perioadele urmatoare;
e) corelarea capacitatilor de productie, prestare si desfacere cu volumul planificat al desfacerilor (personal, resurse financiare, mijloace tehnice);
f) determinarea, în consecinta, a cantitatilor si termenelor de aprovizionare si fabricatie pentru produsele ce vor fi vândute, pentru a evita rupturile de stoc sau stocurile nejustificate;
g) alegerea si proiectarea utilizarii celor mai adecvate instrumente de marketing în desfacere (produs, sortiment, pret, canale de distributie, conditii de livrare, forme de vânzare, publicitate, promovare, comunicare);
h) analiza îndeplinirii planurilor de catre fiecare componenta a structurii întreprinderii si pe ansamblu;
i) adoptarea masurilor de corectie si interventie pentru apropierea nivelului realizat de cel programat al indicatorilor.

Capitolul 43 SISTEME DE DISTRIBUTIE ALE PRODUCATORILOR

Sistemele de distributie sunt influentate de producatori care determina în mare masura raporturile economice si juridice cu structurile implicate în desfacerea marfurilor. (Majoritatea covârsitoare a bunurilor care circula în economie sunt rezultate din procese de productie; producatorii ca persoane juridice sunt primii proprietari ai bunurilor si transmiterea proprietatii prin vânzare trebuie sa tina seama de vointa producatorului).

Din perspectiva întreprinderii producatoare se disting trei sisteme de distributie posibile:

·         sistemul propriu de distributie al producatorului (distributia directa);

·         sistemul de distributie dependent – economic si/sau juridic – de producator;

·         sistemul de distributie independent de producator.

În primul caz, desfacerea se realizeaza de catre departamente, oficii, reprezentante, sucursale, depozite, magazine ale întreprinderii producatoare. Aceste organisme ale producatorului sunt dependente – ca parte integranta – financiar, organizatoric, juridic si ca personal de întreprindere; ele au numai anumite subobiective si competente decizionale limitate la vânzarea produselor si unele servicii complementare.

Unul dintre cele mai cunoscute sisteme de distributie directa din lume este cel al producatorului “Daimler-Benz A.G.” Toate unitatile de desfacere si service pentru produsele firmei sunt unitati proprii. Se considera ca acest sistem este cel mai potrivit pentru a mentine imaginea de marca si calitatea serviciilor.

Producatorul care alege sistemul de distributie direct îsi asuma functii pe care, altfel, le realizeaza comerciantii. El trebuie sa organizeze un aparat propriu de distributie, cu caracteristici proprii întreprinderilor de comert. Distributia în regie proprie este de obicei posibila daca nu apar discrepante foarte mari între caracteristicile productiei si manifestarile cererii, daca cererea este apropiata în timp, în spatiu si ca structura de produse de oferta producatorului. Distributia directa solicita un capital important pentru finantarea aparatului comercial si a stocurilor necesare. De asemenea, ea obliga la un program de productie orientat direct dupa manifestarea cererii.

 În general, un canal de distributie este cu atât mai scump cu cât relatia între producator si consumator (populatie) este mai directa deoarece costurile distributiei nu se mai împart între mai multi agenti, nu exista competitia între distribuitori si se pierd avantajele, larg recunoscute, ale specializarii. Criteriul de alegere între vânzarea directa si cea indirecta îl constituie costurile de distributie. Daca preturile de vânzare ce pot fi obtinute si cantitatile vândute asigura o marja care sa acopere costurile mai mari de distributie (în varianta directa), este de preferat aceasta varianta.   Producatorii pot miza pe distributia directa numai daca ofera o imagine de marca suficient conturata care sa determine consumatorul sa renunte la posibilitatile largi de alegere pe care le ofera comertul independent de producator. (Acesta ofera simultan mai multe marci de produse).

O consecinta atractiva a vânzarii directe rezulta din posibilitatea pe care o are fabricantul  de a decide singur asupra politicii de pret, conditiilor de vânzare, formelor de promovare, publicitatii.

În cazul recurgerii la firmele de comert, acestea decid, în avantajul lor, asupra utilizarii instrumentelor mentionate. Comerciantul este interesat sa vânda cât mai mult, indiferent cine este producatorul marfurilor pe care le ofera în punctele sale de desfacere.

De asemenea, în unitatile de desfacere ale producatorului, clientul este mai usor de manipulat pentru ca nu are posibilitatea comparatiei directe cu produse similare ale concurentei.

Oficiile (birourile, departamentele) de desfacere ale firmelor producatoare – ca forma directa de distributie – sunt unitati fara independenta juridica implantate pe aria de activitate a firmei. Formula este practicata de mari producatori de bunuri de consum cu valoare ridicata (autoturisme, mobila, echipamente electrocasnice si pentru asigurarea confortului sau securitatii, bunuri pentru amenajarea si decorarea locuintelor) ca si de catre producatorii de echipamente, masini, utilaje, instalatii (bunuri de folosinta productiva). Ele preiau comenzile clientilor si le transmit centralei. De multe ori este vorba de loturi si produse realizate dupa solicitarea expresa a unui client, comenzi personalizate.

Sucursalele sau filialele de desfacere ale producatorului sunt organizate similar cu structurile întreprinderilor de comert. Ele au magazine si depozite asemanatoare cu cele ale comerciantilor independenti dar, de obicei,  ofera numai produsele proprii (un sortiment restrâns). Organizarea unei retele de desfacere necesita resurse financiare importante si prezinta  slabiciunea, riscul de a deveni neinteresanta pentru clientii care nu pot fi atrasi prin mijloacele de comunicare ale firmei.

Un  consumator potential   care nu este convins apriori de valoarea produselor “Electroarges” nu va intra într-un magazin specializat care ofera numai aceasta marca, va vedea însa produsele cu aceasta marca într-un magazin al unei firme de comert care ofera si produse “Bosch” si “Metabo” si “Moulinex” si “Braun” cu posibilitatea de a “pipai”, încerca, judeca  produsul “Electroarges” si de a se lasa convins sa-l cumpere. Producatorul marcii în discutie va trebui sa analizeze serios avantajele si riscurile celor doua sisteme de distributie.

De obicei, varianta retelei proprii de unitati de desfacere se completeaza cu unitati ale distribuitorilor obligati prin contracte de concesiune sau franciza sa adopte aceleasi solutii de organizare-amenajare, încât clientii nu fac distinctie între acestea si unitatile producatorului.

Desfacerea prin departamente de expediere a marfurilor la client (comert prin corespondenta) se aplica în cazul produselor ce se preteaza la livrarea în colete si care pot fi alese din cataloage de oferta. Costurile variantei sunt legate, în mod special, de prezentarea ofertei (cataloage costisitoare sau pe retele de transmitere imagini, text si sunet), pregatirea si livrarea produselor ca si de mentinerea permanenta în stoc a întregului sortiment prezentat de catalog. În cazul inflatiei galopante solutia nu poate fi folosita datorita modificarii frecvente a preturilor exprimate în moneda nationala.

Desfacerea prin comis-voiajori (agenti de distributie). Voiajorii sunt angajati ai firmei si au competenta de a identifica potentiali cumparatori, de a prelua comenzi si, eventual, de a încheia tranzactii în numele firmei pentru care lucreaza. Voiajorii sunt obligati sa informeze regulat, prin rapoarte, asupra activitatii desfasurate si sa comunice deîndata orice afacere încheiata. Personalul din aceasta categorie este remunerat, de obicei, printr-un salariu fix plus un comision (procent din valoarea vânzarilor); de asemenea, firma acopera cheltuielile de deplasare si reprezentare efectuate. Motivatia foarte puternica a voiajorilor, aptitudinile si calificarea speciala pentru încheierea tranzactiilor conduce la rezultate interesante pentru întreprinderile care îi angajeaza. Este una dintre cele mai uzuale si active forme de distributie si vânzare practicate de producatori ca si de angrosisti, importatori si exportatori.

Producatorii utilizeaza frecvent distributia în cadrul expozitiilor, târgurilor, saloanelor. Participarea   la târguri este un prilej pentru prezentarea ofertei unui numar foarte mare de vizitatori (din care unii sunt consumatori efectivi iar altii consumatori potentiali), pentru lansarea noilor produse/servicii, pentru observarea concurentei, pentru informarea asupra tendintelor în ramura, pentru încheierea de contracte si, nu în ultimul rând, pentru vânzarea directa a unor produse. În conditiile economiei americane se estimeaza ca participarea la un târg este o solutie mai avantajoasa, mai ieftina decât vânzarea prin intermediul unei vizite la domiciliul clientului. Firmele aloca o parte importanta a bugetului lor de promovare pentru participarea la târguri. De multe ori, patrunderea pe o noua piata începe cu participarea la târguri organizate pe piata tinta. Cu acest prilej se culeg informatii despre aceasta, se recruteaza potentiali colaboratori, se fac evaluari asupra dimensiunii si structurii pietei, se vizeaza partenerii de afaceri si se identifica structurile asociative si ale administratiei publice cu care se va putea colabora. Platformele B2B si B2C dobândesc o pondere tot mai însemnata în distributia directa.

Membrii din conducerea firmei au un rol important în desfacere. Ei se afla frecvent în relatii cu clienti potentiali. Prin toate activitatile lor managerii de la nivelele superioare ale firmelor mari contribuie semnificativ la cresterea vânzarilor. În cazul întreprinderilor mici, vânzarea constituie una din principalele activitati asumate de patroni.

Capitolul 44 ROLUL INTERMEDIARILOR ÎN DESFACEREA DE MARFURI

Intermediarii comerciali sunt organizatii specializate în desfacerea marfurilor, independente juridic dar dependente economic de producatori (sau alte întreprinderi mari) prin  formule de participare la capital, contracte de cooperare sau solutii de finantare.

În multe cazuri, producatorii prefera acest sistem de distributie dependent în locul sistemului propriu. Intermediarii faciliteaza circulatia bunurilor, serviciilor si informatiilor realizând functii si activitati de certa utilitate. Recurgerea la serviciile lor, desi costisitoare uneori, este modalitatea uzuala de lucru în comertul international si în activitatea marilor corporatii.

De asemenea, tranzactiile realizate la bursele de marfuri nu pot fi imaginate fara intermediarii specializati.

Intermediarii în comercializarea bunurilor si serviciilor se mentin pe piete reusind sa aduca profituri (ceea ce, în economia bazata pe concurenta, confirma utilitatea si viabilitatea lor) prin valorificarea  cunostintelor, informatiilor, experientei si contactelor bune în pietele specifice.

Ei se fac utili prin:

Cunostintele privind legislatia, uzantele si limba vorbita pe o piata delimitata geografic;
Informatiile si relatiile privind importul si exportul, organizarea vânzarilor, retelele de distributie;
Cunostintele legate de regimul valutar, riscurile pe piata, regimul taxelor si impozitelor, regimul preturilor, conditiile de plata;
Relatiile bune cu autoritatile publice, asociatiile, camerele de comert si persoane influente;
Informatiile asupra particularitatilor consumului si cererii, conditiilor de exploatare a produselor si nevoilor de “service”;
Cunoasterea reglementarilor privind ambalarea, marcarea, etichetarea;
Informatiile privind bonitatea partenerilor de afaceri locali;
Cunoasterea particularitatilor geografice, climaterice, politice, sociale, demografice etc. de care depinde atât de mult succesul în afaceri;
Abilitatea deosebita de a identifica parteneri de afaceri, clienti, oportunitati datorata pregatirii si aptitudinilor personale ca si sistemului de determinare a veniturilor.

Cele mai uzuale forme de realizare a distributiei prin intermediari dependenti sunt: concesionarea, franciza, utilizarea reprezentantilor, a  comisionarilor si curtierilor.

Marii producatori sau exportatori pot încredinta desfacerea si service-ul produselor lor, pe anumite piete, unor întreprinderi specializate pe baza unui contract de concesiune.

Concesionarii sunt comercianti care se specializeaza în desfacere si service pentru anumite produse, de marca, de lux, de tehnicitate ridicata.

Prin contract se prevede posibilitatea de a folosi numele, marca furnizorului, anumite brevete, licente ale acestuia ca si un know-how al producatorului.

Pentru producator exista avantajul de a fi prezent pe o piata prin utilizarea capacitatilor locale, fara a investi prea mult.

 

Concesionarul beneficiaza de un transfer de prestigiu al producatorului asupra sa, de conditii favorabile de plata si operare.

Contractul de concesiune poate fi încheiat cu sau fara clauza de exclusivitate.  Poate fi vorba de o exclusivitate teritoriala sau de produs.

În cazul exclusivitatii teritoriale, furnizorul se obliga sa nu mai livreze produsul altor comercianti ce activeaza în aceeasi zona bine delimitata.

Concesionarul sau distribuitorul care accepta o clauza de exclusivitate privind produsele se obliga sa comercializeze numai produsele furnizorului cu care a încheiat contractul de concesiune. Exclusivitatea aduce avantaje în fata concurentilor dar poate fi interpretata ca o încalcare a liberei concurente (mai ales în Europa).

 

Obligatiile concesionarului sunt: 
wutilizarea unor spatii adecvate si echipate corespunzator exigentelor comercializarii produselor de marca;
wasigurarea personalului competent;
wasigurarea serviciilor care însotesc vânzarea si a service-ului post vânzare la standardul convenit cu producatorul;
wexistenta, în unitate, a unui stoc suficient de produse si piese de schimb;
wrealizarea actiunilor promotionale convenite, inclusiv participarea la târguri si saloane;
wfurnizarea informatiilor stabilite;
wplata produselor livrate în conditiile contractului (de obicei, dupa vânzarea catre clientul concesionarului);
wrespectarea pretului de vânzare catre clienti, convenit cu furnizorul;
wîndeplinirea unor obiective privind volumul vânzarilor, stabilite cu furnizorul.

Drepturile concesionarului sunt:
wsa beneficieze de aprovizionare conforma comenzilor cu toate produsele care fac obiectul contractului;
wsa foloseasca  numele producatorului  cu mentiunea “distribuitor” sau “concesionar”;
wsa beneficieze de asistenta tehnica în formarea personalului, organizarea vânzarii, cunoasterea produselor;
wsprijin în promovarea vânzarilor: prin esantioane, machete, prospecte, pliante, detalii tehnice, organizarea unor manifestari, nominalizarea în campaniile publicitare realizate de producator;
wstabilirea pretului de vânzare astfel încât sa contina o marja acoperitoare a cheltuielilor concesionarului si o cota de beneficiu acceptata.

Concesionarea este o solutie folosita mai ales de firmele producatoare de autoturisme, echipamente electrocasnice si industriale, sisteme de calcul si birotica. Exista o mare asemanare între contractul de concesionare si contractul de distributie (unica). Conditia comerciantilor care sunt distribuitori ai unor produse de marca este similara celei a concesionarilor cu deosebirea ca distribuitorii vând marfurile, în principal catre alti comercianti (detailisti) iar concesionarii vând bunurile mai ales catre utilizatorii finali.

În practica exista o mare suprapunere între categoria de reprezentant comercial   si cea de agent comercial (sau de distributie).

Reprezentantii sunt comercianti, în acceptiunea codurilor comerciale din tarile Uniunii Europene. Ei realizeaza, în mod obisnuit si permanent activitati de identificare, derulare si încheiere a unor afaceri, tranzactii sau vânzari pentru alte firme (producatori, exportatori, importatori, angrosisti sau alti intermediari).

Reprezentantii – de obicei persoane fizice autorizate  sa realizeze acte de comert sau persoane juridice – sunt persoane de încredere, care se implica în afacerea pe care o reprezinta, cu o sfera relationala ampla, o buna cunoastere a oamenilor si a tehnicilor de vânzare.

Principalele activitati specifice realizate sunt:


w
identificarea si atragerea clientilor;
wprimirea solicitarilor si comenzilor acestora;
wtransmiterea comenzilor catre firma pe care o reprezinta sau încheierea contractului cu clientul (daca reprezentantul are aceasta împuternicire);
wurmarirea derularii relatiei furnizor - client.

Reprezentantii îsi desfasoara activitatea în favoarea unui partener, în baza unui contract de reprezentare (agentie) în care se precizeaza functiunile ce le revin, competentele si aria de activitate, alaturi de drepturile si obligatiile specifice. Încetarea contractului de reprezentare se realizeaza numai cu un preaviz având o durata de minim o luna. Reprezentantii sau agentii nu au depozite sau spatii de vânzare, ei nu tranziteaza fizic marfurile. În cazul în care au asemenea spatii ei nu le vor folosi pentru produsele partenerilor cu care au un contract de reprezentare sau agentie.

În functie de natura contractului, reprezentantii comerciali se încadreaza în urmatoarele categorii:
a)     dupa functia dobândita:
wpentru vânzarea produselor,
wpentru achizitionarea produselor.
b)     dupa natura împuternicirii:
wcu competenta de încheiere a contractelor cu clientii,
wabilitati numai pentru identificarea clientilor si primirea comenzilor.
c)     dupa aria de activitate:
wcu arie locala,
wcu arie regionala sau nationala.

 

Obligatiile reprezentantului:

1. Obligatia de a depune toate eforturile pentru apararea si reprezentarea intereselor partenerului;

2. Obligatia de a informa deîndata firma pentru care activeaza asupra clientilor si contractelor si de a elabora rapoarte periodice;

3. Obligatia de confidentialitate, chiar si dupa încetarea contractului de reprezentare, asupra informatiilor de afaceri pe care le detine si interdictia de a le valorifica în interes personal sau al tertilor;

4. Interdictia de a prejudicia firma pe care o reprezinta în favoarea altor parteneri  ai reprezentantului, aflati în concurenta (daca exista o clauza de exclusivitate, reprezentantul nu poate lucra si pentru alta firma).

Drepturile reprezentantului:
1.Dreptul de acces la documentele necesare exercitarii activitatii sale (mostre de produs, schite, desene, fotografii, liste de preturi, material publicitar si conditii uzuale de vânzare);
2.Dreptul la informare. El poate cere sa fie informat asupra acceptarii, modificarii conditiilor sau refuzului unor afaceri aduse firmei;
3.Dreptul de a obtine un venit (provizion). Un reprezentant comercial poate obtine urmatoarele categorii de venituri:

w Venit pentru identificarea de clienti (furnizori),
w Venit pentru afaceri/contracte încheiate la care a avut o contributie,
w Venit pentru toate contractele încheiate în zona de activitate care i s-a atribuit prin contractul cu firma pe care o reprezinta, chiar daca nu a contribuit direct la încheierea acestora,
w Venit calculat ca procent din valoarea încasarilor efective (Inkassoprovision)
w Venit acordat în cazul în care reprezentantul se obliga în scris sa asigure încasarea sumelor datorate de clienti pentru contracte încheiate (Delkredereprovision).

Nivelul provizioanelor se calculeaza, de obicei, ca procent din pretul de vânzare al produselor, serviciilor. Obligatia platii provizioanelor fata de reprezentant se naste deîndata ce firma care angajeaza reprezentantul încheie afacerea. Aceasta este obligata la plata provizionului si daca nu încheie contractul de vânzare din vina sa, fiind exonerata de plata numai daca afacerea nu se realizeaza din vina clientului. Valoarea provizioanelor se calculeaza, de obicei, lunar, efectuându-se si plata acestora.

4.Dreptul la o compensatie, în cazul încetarii contractului de reprezentare, pentru toate avantajele viitoare pe care firma le poate avea din activitatea anterioara a reprezentantului. Uzual, se calculeaza la nivelul valorii provizionului pentru un an, în baza mediei pentru cinci ani anteriori.

Competenta reprezentantului se limiteaza, în mod obisnuit, la identificarea partenerilor, contractele urmând a fi încheiate si realizate de firma care îl angajeaza. Orice alta competenta trebuie precizata explicit de cele doua parti.

Comisionarii sunt comercianti în spiritul codului comercial, persoane juridice sau persoane fizice autorizate. Ei realizeaza operatiuni de vânzare-cumparare de bunuri sau titluri de valoare, în nume propriu dar în baza unui mandat, pentru comitent (firma cu care au încheiat un contract de comision). Operatiuni de comision pot fi realizate de comisionari specializati (care realizeaza numai asemenea activitati) sau de catre întreprinderi de comert,  pe lânga alte categorii de activitati din obiectul lor de activitate.

În baza contractului cu un furnizor, comisionarii preiau marfurile de la acesta (fara a deveni si proprietarii bunurilor), identifica clienti, transmit oferta, preiau comenzi, livreaza marfurile la clienti, încaseaza contravaloarea acestora si, ulterior, achita marfurile furnizorului. Comisionarii vând si /sau cumpara marfurile în nume propriu, fara a fi obligati sa comunice clientilor numele comitentului. Între clientul comisionarului si comitentul acestuia nu apare nici o relatie contractuala.

Comisionarul îsi asuma, în mod uzual, urmatoarele obligatii fata de comitent:

1.Sa realizeze operatiunile cu toata corectitudinea la care este obligat un comerciant;

2.Sa tina seama de si sa apere interesele comitentului;

3.Sa-l informeze pe comitent despre derularea operatiunilor;

4.Sa achite contravaloarea marfurilor preluate de la comitent si vândute clientilor;

5.Sa respecte orientarile, indicatiile precizate în mandatul pe care îl are de la comitent privind nivelul preturilor si conditiile de vânzare

Comisionarul are o serie de drepturi:

1.Dreptul de a obtine un comision negociat ca procent din valoarea marfurilor vândute;
2.Dreptul de a recupera de la comitent cheltuielile efectuate pentru vânzarea-cumpararea marfurilor sau transportul si depozitarea acestora, chiar daca ele nu au fost vândute clientilor;
3.Cu conditia de a anunta în prealabil pe comitent, comisionarul poate realiza operatiuni comerciale în nume propriu (cumpara si vinde în interesul sau) cu produsele care fac obiectul contractului de comision daca acestea sunt produse tranzactionate pe burse;
4.Comisionarul are un drept de gaj asupra bunurilor încredintate, astfel încât sa-si acopere din vânzarea acestora sumele ce i se cuvin conform contractului, daca ele nu sunt achitate de catre comitent.

În ce priveste proprietatea asupra bunurilor se disting urmatoarele situatii:

A.Comisionarul însarcinat sa cumpere marfuri pentru comitent devine proprietarul acestora. El transmite proprietatea comitentului în momentul în care le vinde acestuia.

B.Comisionarul  mandatat sa vânda produsele comitentului nu dobândeste proprietatea asupra lor.

În multe situatii comisionarul depoziteaza produsele preluate conform contractului de comision, alaturi de produsele proprii, în spatiile sale. O asemenea solutie are o serie de avantaje: promptitudinea livrarilor (mai ales în cazul comertului international), diminuarea riscului pentru comisionar (care nu este obligat sa achite marfurile la preluare) si o mai buna prezentare a ofertei, a unui sortiment mai larg.

Capitolul 45 STABILIREA PRETULUI DE VÂNZARE

Actiunea de stabilire a pretului reclama luarea în considerare a multitudinii de factori cu incidenta asupra pretului, variabile adesea greu de identificat si uneori imposibil de controlat. Cele mai importante sunt:

Cererea si oferta pe piata produsului si pe pietele învecinate;

Situatia concurentei pe piata si preturile practicate de alti ofertanti;

Strategia si obiectivele întreprinderii, politica de pret;

Situatia în care se afla întreprinderea;

Nivelul si calculatia costurilor;

Reglementarile legale si uzantele pe o piata;

Abilitatea de negociere a ofertei si pretului cu clientii potentiali.

Pentru marea majoritate a produselor si serviciilor pretul se formeaza pe piata ca un pret de echilibru al cererii si ofertei. (Este pretul care asigura vânzarea celor mai mari cantitati de produs, satisfacerea celor mai multi ofertanti care pot vinde la acest pret ca si satisfacerea celor mai multi solicitanti care pot cumpara produsul). Mecanismul de formare a pretului functioneaza dupa urmatoarele reguli:

w Cresterea  pretului unui produs pe piata atrage o crestere a ofertei (piata devine interesanta, promite un câstig. În consecinta va creste numarul ofertantilor si cantitatea de produs adusa pe piata);

w Scaderea pretului unui produs determina reducerea ofertei (se reduce perspectiva de câstig iar întreprinderile se reorienteaza sau dispar);

w Cresterea pretului unui produs determina scaderea cererii pentru produs (la un nivel dat al veniturilor consumatorilor se reduce consumul sau se opteaza pentru produse de înlocuire);

w Scaderea pretului unui produs atrage o crestere a cererii  (veniturile disponibile fac produsul mai accesibil pentru mai multi consumatori).

Relatia si influentele între pret, cantitate vânduta, cerere si oferta nu sunt simple sau liniare. Intensitatea covariatiei între pret si cerere este numita elasticitatea cererii fata de pret. La unele produse si în cazul unor categorii de consumatori este foarte mare (de exemplu, cererea populatiei sarace pentru  produsul “Coca Cola” ar creste mult la o reducere a pretului) în timp ce pentru alte produse cererea este mai putin sensibila la modificarile de pret (zahar, ulei, pâine, de exemplu).

Pretul practicat de o întreprindere la un produs depinde de acceptarea lui de catre consumatori. Pretul “psihologic” se situeaza într-o zona între pretul minim si cel maxim acceptabil. Dincolo de un anumit pret consumatorii spun despre produs ca este prea scump si renunta la achizitionarea lui iar sub un anumit nivel ei considera ca produsul nu poate avea calitatile, caracteristicile pe care le asteapta si le doresc de la acesta.

Acest mecanism al pretului de echilibru este functional în conditiile unei concurente cu multi ofertanti si multi cumparatori care nu pot, nici unul în parte, sa influenteze semnificativ piata – situatie de “polypol” a pietei.

(De exemplu, comerciantii dintr-un centru en gros care vând acelasi produs afiseaza preturi identice, nivelul fiind oscilant dupa conjunctura. Sau vânzatorii dintr-o piata agroalimentara care vând acelasi produs, la aceeasi ora si în aceeasi zi sunt obligati sa se alinieze la pret; seara, daca unii dintre vânzatori se retrag si ramân câtiva cu o oferta mai mica decât cererea din acea perioada a zilei, preturile pot creste considerabil).

Mecanismul  poate fi distorsionat daca piata are alte caracteristici. Pentru întreprinderile active pe asemenea piete, teoretic,  pretul unitar este un “dat”- întreprinderea nu poate decât sa se alinieze la aceste preturi, sa judece daca este convenabil sa produca/vânda în conditiile preturilor practicate pe piata, daca poate produce/vinde cu costuri sub nivelul pretului de vânzare, eventual ce are de facut pentru reducerea cheltuielilor sale.

În practica se întâmpla rareori ca produsele sa fie identice iar piata perfect transparenta (functioneaza piete de tip “polypoloid”) Concurentii pe o piata fac eforturi pentru individualizarea, personalizarea produselor/serviciilor.
Produsele sunt încarcate cu elemente de diferentiere, preferinta, pentru a se desprinde din masa celor aflate în concurenta si a permite practicarea unor preturi mai mari si a unor conditii de livrare/plata avantajoase pentru ofertant.
Ofertantii asociaza produselor si serviciilor functii si avantaje precum: confort în utilizare, prestigiu asociat marcii si care se transfera asupra utilizatorului, personalizare, confort în procurare (se livreaza acasa sau se vinde acolo unde si atunci când clientul o doreste). Ei construiesc pozitii cvasi-monopoliste cum ar fi: monopol de opinie favorabila, monopol al confortului, monopol al amplasamentului.

Aceste pozitii le permit o mai mare libertate de interventie, actiune în stabilirea preturilor. De exemplu, autoturismul echipat cu aer conditionat este alt produs fata de cel standard (chiar daca toate celelalte caracteristici sunt identice), are alta categorie de cumparatori, este “singur” pe piata aceasta, deci se vinde mai scump si probabil ca diferenta de pret este mai mare decât costul instalatiei de climatizare + costul montarii acesteia.
În cazul în care întreprinderea reuseste sa detina o pozitie de monopol, sa fie singurul ofertant al unui produs/serviciu pentru care exista multi cumparatori, ea poate duce o politica activa în stabilirea pretului. Are de ales între variantele: majorarea pretului de vânzare pâna la limita acceptabilitatii de catre cel mai mare client si, eventual, reducerea concomitenta a cantitatilor pentru a reduce în acest fel costurile si a înregistra o marja mare de câstig sau maximizarea cantitatilor oferite (pâna la totalul solicitarilor pe piata) la un pret convenabil, încât sa câstige mult prin volumul ofertei.

Combinatia cea mai buna se bazeaza pe un calcul al pretului optim de monopol si al nivelului optim de utilizare a capacitatilor astfel încât sa înregistreze venituri cât mai mari (numar de produse vândute x pret unitar) si cheltuieli cât mai reduse (este de luat în calcul ca unele cheltuieli cresc odata cu numarul de produse vândute în timp ce altele sunt relativ independente de aceasta fiind determinate chiar de mentinerea si functionarea întreprinderii).

Chiar daca o întreprindere detine “monopolul” pe o piata, produsele si serviciile ei se adreseaza acelorasi venituri  totale ale consumatorilor individuali si productivi dintr-o economie sau arie determinata si exista o presiune, influenta din partea produselor de înlocuire, din partea unor mici ofertanti care au cote reduse de piata, din partea unor firme care vor sa patrunda pe piata ca si prin reglementarile autoritatii publice.

Practic întreprinderile nu pot avea decât o situatie de “monopoloid” fiind obligate sa manevreze cu mare atentie preturile si cantitatile pe care le aduc pe piata. Pozitia de monopol (eventual) a unui producator de covoare - de exemplu - este tot timpul amenintata de producatorul de mocheta; daca el va ridica prea mult preturile oamenii vor renunta sa mai utilizeze covoare în locuinte.

Daca prin oferta prea mica pe o piata nationala a unui produs exista o presiune de crestere exagerata a preturilor, autoritatea publica poate interveni prin reducerea sau eliminarea taxelor vamale, ceea ce va permite cresterea importurilor.

O conduita rationala obliga la cunoasterea si controlul costurilor indiferent de strategia de dezvoltare si de concurenta a întreprinderii.

Teoretic, un pret de oferta (pretul afisat pentru un produs sau de la care se începe negocierea contractelor) se poate calcula în mai multe variante.
w Metoda adaosului. Prin adaugarea la totalul cheltuielilor ocazionate de producerea si   comercializarea bunului a unei marje de beneficiu acceptabila conform obiectivelor întreprinderii (pret de oferta = cheltuieli de aprovizionare + cheltuieli de productie + cheltuieli de desfacere + alte cheltuieli generale ale întreprinderii + beneficiu, aferente unei unitati de produs).
w Metoda competitiva. Prin identificarea pretului existent pe piata si înscrierea pretului propriu în limitele fluctuatiei normale ale acestuia; în orice caz acest pret al pietei este comparat cu pretul calculat în prima varianta.
w Metoda venitului. Întreprinderea (care poate practica metoda urmare a pozitiei pe piata) stabileste în asa fel pretul încât acesta sa permita realizarea unei marje de beneficiu stabilita anterior. Ofertantul calculeaza mai multe variante de pret si evalueaza impactul lor asupra volumului vânzarilor si profitului.
w Metoda valorii percepute. Pretul este determinat, în aceasta viziune, de perceptia consumatorilor despre produs si nu de costurile realizarii produsului. În baza unor evaluari întreprinderea stabileste valoarea perceputa, îi asociaza un pret dupa care estimeaza volumul ofertei adecvat pentru o piata  si proiecteaza capacitatile de productie. Valoarea perceputa este rezultatul aprecierii unor caracteristici ca: durabilitatea produsului, fiabilitatea, siguranta în utilizare, garantia acordata, calitatea service-ului, randamentul si confortul în utilizare - prin comparatie cu produse similare (are la baza o viziune de tipul “e bun dar merita” sau “mai mult pentru mai mult” – clientul este dispus sa plateasca un pret mai mare pentru un produs “de calitate”).
w Metoda valorii. Are la baza o filozofie de tipul “mai mult pentru mai putin”- adica se ofera un produs mai bun pentru un pret mai mic. Este o metoda accesibila celor care vor si pot sa ia locul liderilor în concurenta pe o piata (chalangeri).

Admitând, în principiu, ca nu are altceva de facut decât sa accepte pretul pietei o întreprindere mai are totusi la îndemâna un larg evantai de decizii si actiuni privind: identificarea pretului pe diferite piete delimitate geografic (acelasi produs al firmei se vinde mai scump la Bucuresti decât la Botosani, de exemplu), diferentierea marjei de beneficiu pe produs în functie de numarul produselor vândute unui client si alte criterii, diferentierea produselor si determinarea celui mai potrivit pret pentru fiecare “varietate” a produsului, identificarea  si valorificarea oportunitatilor (acele situatii limitate în timp si loc când “poate face ce vrea” pe o piata).
În plus, întreprinderea are problema stabilirii preturilor pentru toate produsele din oferta ei, pentru toate punctele de vânzare, pentru toate formele de vânzare practicate, pentru fiecare categorie de clienti, precum si a unor preturi exceptionale, “promotionale”(pentru impulsionarea vânzarilor prin campanii temporare) sau de “soldare” (lichidare a stocului).

Cooperarea si concentrarea întreprinderilor sunt solutii prin care întreprinderile ies din pozitia de dictat al pietei si reusesc sa creeze piete, nevoi, cerere, obiceiuri de consum, fidelitate, atasament  si, în consecinta, totala libertate de actiune, inclusiv în domeniul preturilor.
Pe termen lung întreprinderea poate produce/oferi un produs/serviciu numai daca prin pretul obtinut  si cantitatile vândute se acopera toate costurile ei de functionare/productie/desfacere si se obtine un beneficiu (considerând varianta  simplificata ca ar oferi un singur produs). Ea stabileste un nivel minim de pret pe produs si pe transe de productie la nivelul sumei costurilor.

Datorita efectului economiei de scara costurile scad cu cresterea cantitatilor produse/vândute; de exemplu, costurile directe pe foaia A4 tiparita pe o fata la o culoare, pe hârtie indigena de 60 grame/m.p. pe o masina “Romayor 314” sunt de 200 lei/coala la un tiraj de 500 de coli si se reduc la 65 lei/coala la tirajul de 2000 de coli.

Pe termen scurt, din considerente legate de competitia cu alte firme, dorinta de a câstiga un client mare, nevoia de utilizare a capacitatilor, lipsa de lichiditati sau urmare a unei anumite strategii de crestere, întreprinderea poate vinde la un pret sub nivelul celui stabilit de piata (sau chiar sub nivelul minim calculat ca suma a costurilor). De exemplu, în cazul multor firme care realizeaza o gama de produse, vânzarea unui produs este dependenta de vânzarea altuia. Se mentin în oferta anumite produse la care pretul de vânzare este neacoperitor cu obiectivul de a obtine, pe ansamblu, un câstig mai mare.
Pierderile la un produs se acopera din veniturile suplimentare realizate prin pretul altora. Comerciantii stiu foarte bine ca este profitabil sa oferi un sortiment larg, complet în raport cu asteptarile clientilor fata de profilul magazinului; chiar daca la unele produse nu se câstiga nimic aceasta se compenseaza cu cresterea puterii de atractie si a vânzarilor pe ansamblu.

Întreprinderea care are nevoie urgenta de lichiditati va recurge la reducerea temporara a pretului (progresiva cu cresterea cantitatilor cumparate de un client odata sau cumulat pe o perioada), la acordarea unor reduceri de pret pentru plata pe loc sau în avans si pentru plata în numerar.
Abilitatea de negociere a ofertei si pretului este un factor deloc neglijabil, mai ales în cazul unor produse speciale, diferite de cele pentru consumul de masa. Pretul obtinut poate fi ridicat printr-o argumentare de succes bazata pe perceptia utilizatorului asupra produsului, contextul si ambianta  în care se realizeaza actul de vânzare si pe forta de convingere a vânzatorului.
Despre multi clienti se spune ca “sunt ca niste copii, au nevoie de îndrumare”,  sau ca “pleaca de acasa cu intentia de a cumpara un produs si se întorc cu produse de care nici nu au nevoie”. Chiar si cumparatorii industriali sau institutionali, reprezentati în negociere de anumite persoane, pot actiona sub influenta fortei vânzatorului.

În ce priveste nivelul pretului pentru bunuri de consum, afisat în magazine, sunt valabile urmatoarele recomandari, în favoarea ofertantului:

w sunt de preferat preturile diferentiate în locul celor uniforme;
w se vor folosi preturile cu fractii în locul celor întregi (1,99$ în loc de 2$);
w preturile stabilite cu zecimale imediat sub o valoare întreaga sunt preferabile celor peste o valoare întreaga (se va prefera afisarea unui pret  de 10.99$ unuia de 11.01$, sau, pe piata româneasca, a unui pret de 99.900 lei unuia de 100.100 lei); rezultatul este garantat favorabil.

Influenta pretului asupra atractivitatii produsului si comportamentului clientului este într-o strânsa interdependenta cu alti factori cum ar fi:

w variatia cantitatii oferite la acelasi pret unitar;
w conditiile de plata oferite ca natura, termen si loc al platii;
w conditiile de finantare acordate clientului;
w conditiile de livrare practicate;
w alte avantaje privind: service-ul, perioada de garantie, costul reparatiilor si al pieselor de schimb, posibilitatea de a schimba produsul sau de a-l returna daca nu satisface dupa o perioada de folosinta.

Orice decizie în legatura cu pretul practicat se adopta considerând, în acelasi timp, ansamblul de efecte generate de configuratia acestor factori. Pretul   constituie unul din componentele fundamentale ale mixului de marketing, care produce puternice efecte atât în rândul clientilor, al comportamentelor lor de cumparare, cât si pentru întreprindere. Pretul reprezinta o dimensiune importanta a imaginii pe care clientii si-o construiesc despre firma si conditioneaza în acelasi timp existenta acesteia, determinându-i competitivitatea.

Criteriul de clasificare/Tipul de pret

Caracteristici:

Dupa flexibilitatea pretului:

 

w pret unic

- stabilit pentru toti cumparatorii care achizitioneaza produse în aceleasi cantitati si conditii

w pret flexibil

-stabilit pentru aceleasi produse si conditii dar clienti diferiti (comert cu ridicata)

Dupa faza din ciclul de viata în care se afla produsele comercializate:

 

w pret de „smântânire“

-stabilit la un nivel ridicat (la intrarea pe piata), în general pentru produse noi

w pret de penetrare

-stabilit la nivelul cel mai scazut posibil (la intrarea pe piata), în general la produse de uz curent

Dupa modul de listare a preturilor

 

w pret de prestigiu

- fixat pentru anumite produse de lux, în general în unitatile specializate

w pret de lider

- atunci când firma are o pozitie de monopol (de regula temporar, într-o anumita zona, pentru anumite categorii de produse)

w pret „momeala“

-fixat la un nivel extrem de scazut pentru a atrage clientii

w pret magic

-stabilit cu câteva unitati sub cel de trecere la un ordin de marime superior (de exemplu: 799), creând sentimentul de „mai ieftin“

w pret psihologic

- stabilit în corelatie cu perceptiile ce se doresc a fi induse în rândul clientilor (de exemplu un pret ridicat este de regula asociat unei calitati superioare)

Dupa modul de promovare a produsului

 

w preturi speciale

- stabilite diferentiat pe sezoane, ore de vânzare pentru a stimula vânzarile (de exemplu preturi mai reduse pentru marfurile de extrasezon, sau mai ridicate în cazul vânzarilor facute noaptea)

w linie de preturi

-stabilite la niveluri diferite pentru linii de produse asemanatoare dar de calitati diferite

Pornind de la  metodologia de stabilire a unui pret corespunzator, este recomandabila urmatoarea succesiune de etape în stabilirea politicii de pret a firmelor amintite:
1. stabilirea  strategiei întreprinderii în legatura cu pretul; se pot considera variantele:
w asigurarea supravietuirii (multe dintre  întreprinderile comerciale mici si mijlocii  urmaresc exclusiv mentinerea pe piata, multumindu-se cu cote de adaos comercial care de abia acopera cheltuielile de circulatie);
w maximizarea cifrei de afaceri, pornind de la premisa, nu întotdeauna adevarata, ca o cifra de afaceri mare asigura si un profit ridicat;
w maximizarea profitului actual, îmbunatatirea rezultatelor financiare curente (în dauna celor de perspectiva);
w cresterea continua a  volumului vânzarilor (viabila de regula doar în contextul unei elasticitati ridicate a vânzarilor în functie de pret si a unei scaderi proportionale a ponderii cheltuielilor);
w fructificarea la maximum a avantajului pe piata  (un produs nou pe piata este vândut la cel mai mare pret acceptat de cei care si-l pot permite, iar când vânzarile scad se reduce pretul la un nivel care sa-l faca accesibil categoriei de clienti urmatoare ca nivel al veniturilor);
w câstigarea pozitiei de lider pe piata (oferind un produs nou, foarte bun si la pret accesibil, chiar scazut);

2. estimarea marimii cererii si ofertei. Daca oferta depaseste cererea pretul se reduce (pâna la pragul posibil) sau se abandoneaza piata; daca cererea depaseste oferta se poate considera o crestere a pretului unitar;

3. evaluarea elasticitatii cererii fata de pret: astfel, cu cât cererea este mai inelastica, cu atat ofertantii trebuie sa creasca pretul marfurilor respective, sau, dimpotriva, sa reduca preturile (pentru a obtine un venit total mai mare) atunci când cererea tinde sa fie elastica (o cerere foarte elastica este aceea care reactioneaza mult la schimbarile de pret; cererea nu are elasticitate în functie de pret atunci când modificarea pretului nu induce modificari în volumul cererii);

4. estimarea pozitiei întreprinderii, a resurselor si dificultatilor în raport cu concurentii;

5. evaluarea cheltuielilor de productie si circulatie cu toate componentele, în vederea determinarii corespunzatoare a pretului de oferta calculat;

6. optiunea pentru o anumita politica de pret având în vedere urmatoarele posibile:

w politica preturilor mici (la o cerere elastica permite penetrarea pe piata, protectia în fata imitatorilor si crearea unor dependente a clientilor; o asemenea politica trebuie concertata cu actiuni de comunicare pentru a difuza rapid mesajul “calitate si pret în favoarea consumatorului”; trebuie explicat clientilor de ce poate firma sa vânda ieftin - pentru ca acestia sa nu puna la îndoiala calitatea produsului);

w politica preturilor ridicate trebuie asociata cu imaginea de marca, noutate, calitate deosebita; întreprinderea trebuie sa vizeze segmente bine determinate, ale pionierilor, care vor servi ca modele pentru imitatori; ea trebuie sa se asigure de cooperarea retelelor de distributie prin acordarea unor marje ridicate de câstig si acestora;
w politica preturilor moderate  este la îndemâna firmelor care nu îsi asuma riscuri prea mari, nu sunt “vedete” si vizeaza consumatorul mediu.

 

Întreprinderile se afla adeseori în situatia de a opera modificari de preturi la acelasi produs în functie de situatia unor variabile interne sau externe. Întreprinderea care are în vedere o strategie de cultivare si atasare a clientelei pe termen lung poate recurge cu mare prudenta la modificarile de pret. Acestea pot avea efecte favorabile pe termen scurt dar, în general, nu sunt agreate de clienti; produc o imagine de “neseriozitate a firmei”. O întreprindere este în situatia de a majora pretul daca:

w este obligata de inflatie;
w produsul se vinde surprinzator de (“prea”) bine;

w apar dificultati în aprovizionare;

w produsul încorporeaza materii prime, componente de calitate superioara;

w doreste sa câstige maximul posibil din vânzarea produsului, pe termen scurt.

     Întreprinderea poate reduce pretul unui produs, definitiv sau temporar în urmatoarele situatii:

w pretul produsului a fost nejustificat de mare;

w produsul urmeaza a fi retras de pe piata;

w produsul se obtine mult mai ieftin (furnizorii au redus mult preturile sau au scazut foarte mult costurile de fabricatie);

w actiunea face parte dintr-o campanie promotionala având durata limitata;

w firma are urgent nevoie de lichiditati.

Desi spatiul de manevra de care dispune o întreprindere în privinta pretului este uneori restrâns ea poate opta pentru o serie de strategii care sa se armonizeze cu strategia generala a firmei.

În ciuda faptului ca pretul este un element deosebit de flexibil, adesea managerii nu reusesc sa adopte o politica de preturi adecvata, datorita unor erori pe care multi dintre ei le comit. Dintre acestea, putem mentiona:

w stabilirea pe baze exclusiv empirice a preturilor,

w orientarea excesiva si uneori exclusiva a preturilor dupa  cele de achizitie a marfurilor;

w o revizuire defazata a preturilor, fata de schimbarile intervenite pe piata, fapt ce nu mai permite fructificari;

w diferentieri, în general modeste, ale preturilor, de la un articol la altul, de la un segment de piata la altul, sau de la o ocazie de cumparare la alta;

w abordarea din perspectiva conjuncturala a preturilor;

w practicarea unor preturi mai mici decât cele din întreprinderile comerciale mari, considerate lideri de pret; o asemenea politica  ignora volumul mult mai redus al vânzarilor dintr-o întreprindere comerciala mica sau mijlocie;

w la lansare, exista tendinta firmelor comerciale mici si mijlocii de a practica preturi mici pentru a patrunde pe piata, în speranta ca ulterior ele vor fi majorate; clientii accepta însa mai greu majorarile decât reducerile de pret.

Capitolul 46 FORME DE VÂNZARE A MARFURILOR

Forma de vânzare desemneaza un complex de activitati, mijloace si solutii organizatorice si  tehnologice privind desfacerea marfurilor de catre organisme specializate în activitatea comerciala, indiferent de raporturile economice sau juridice în care se afla cu producatori, intermediari sau comercianti.

Întreprinderile folosesc o mare diversitate de solutii practice prin care produsele ajung la client. Ele sunt cunoscute, generic, ca forme de vânzare. Clasificarea lor se face dupa o multitudine de criterii considerate independent sau împreuna. Cele mai cunoscute sunt:
-          locul în care se deruleaza vânzarea;
-          natura produselor vândute;
-          tipul clientelei;
-          metodele folosite pentru realizarea vânzarii;
-          modalitatile de plata;
-          modul în care produsul ajunge la client;
-          marimea lotului de produse vândut;
-          modul si momentul stabilirii pretului;
-          natura si rolul intermediarilor.

A.Dupa locul în care se desfasoara,  vânzarea se poate realiza:
1.    în unitatea de desfacere (clientul se deplaseaza spre vânzator)
w magazin
w depozit
w camera de mostre
w punct de vânzare (chiosc, toneta).           
2.   la client (vânzatorul se deplaseaza la client) - vezi regimul juridic al contractelor la distanta
w la domiciliu
w în cadrul unor reuniuni de vânzare
w în întreprinderea clientului.
3.    pe teren neutru (vânzatorul si clientul vin unul spre celalalt)
w în cadrul unor târguri, expozitii, saloane
w locuri speciale pentru demonstratii si vânzare (show-room),
w case de licitatie,
w burse de marfuri,
w în zone cu concentrari temporare de consumatori (stadioane, manifestari culturale, sali de cinema sau spectacol)
w în mijloace de transport (trenuri, avioane, nave).

B.Dupa natura produselor vândute exista forme specifice pentru:
1.     produse alimentare/nealimentare/alimentatie publica,
2.     produse de folosinta curenta/periodica/rara,
3.     bunuri de consum/de folosinta productiva
4.     produse de marca/ “no name”
5.     produse simple/de tehnicitate ridicata
6.     produse de “masa”/de lux
7.     bunuri neproblematice/problematice
8.     produse (preparate) care se consuma pe loc/ care se consuma acasa (în afara unitatii),
9.     produse ambalate / vrac
10.            marfuri de bursa /alte marfuri.

C.Dupa tipul clientelei:
1.     consumatori individuali/întreprinderi
2.     femei/barbati/copii,
3.     copii/tineri/maturi/vârstnici,
4.     din mediul urban/rural

D.Dupa metoda folosita:
1.     vânzare de contact (vânzatorul si clientul se întâlnesc)
w în magazin
      - traditional
      - cu autoservire
      - cu alegere libera
w la client
     - prin reprezentant care livreaza produsul
      - prin reprezentant care ia comanda

2.     vânzare la distanta (vânzatorul si clientul nu se întâlnesc)
w prin telefon
w televânzare prin ordinator (sau alte sisteme echivalente)
w prin corespondenta (pe baza catalogului)
w la burse de marfuri.
3.     vânzarea prin automate comerciale
w pentru tigari
w pentru ziare
w pentru bauturi, dulciuri si alte produse (mici) preambalate.

E.Dupa modalitatea de plata:
1.     vânzarea cu plata pe loc cu numerar,
2.     vânzarea cu plata pe loc prin cec,
3.     vânzarea cu plata pe loc cu carte de credit,
4.    vânzarea cu plata la termen, prin banca
5.  vânzarea cu plata în rate,
6.  vânzarea cu plata dupa o perioada de proba,
7. vânzarea cu plata prin compensare sau în natura.

F.Dupa modul în care produsul ajunge la client:
1.     cu ridicarea produselor de catre client si transportul pe cheltuiala acestuia,
2.     cu livrarea produselor la client si transportul pe cheltuiala vânzatorului,
3.     produsul nu ajunge la primul cumparator, el este cumparat în vederea revânzarii si este pastrat la furnizor (cazul comerciantilor en gros fara depozite sau al operatiunilor de bursa).

G.Dupa cantitatea vânduta (la o livrare):
1.     vânzarea cu amanuntul, în cantitati mici (en detail), catre populatie sau firme,
2.     vânzarea cu ridicata, în cantitati mari (en gros), catre alte întreprinderi.

H.Dupa modul si momentul de stabilire a pretului:
1.     pretul este stabilit anterior si afisat (nu se negociaza),
2.     pretul este stabilit prin negociere chiar în timpul vânzarii,
3.     pretul este stabilit prin licitatie (dupa metoda "adjudecat pentru cine ofera mai mult").

I.Dupa felul si rolul intermediarilor în procesul de vânzare:
1.     vânzarea prin personalul specializat al ofertantului (vânzator, ospatar, distribuitor),
2.     vânzarea prin intermediul unor institutii specializate (burse de marfuri, case de licitatii, agentii),
3.     vânzarea cu ajutorul altor intermediari,  persoane fizice sau juridice (agenti, comisionari, brokeri, comercianti specializati).

A. în raport cu functia esentiala a distributiei se disting:

w vânzari de contact, bazate pe contactul personal între vânzator si clientul sau: vânzarea personala în magazinul traditional, prin reprezentant, vânzarea directa la domiciliu, vânzarea prin comertul mobil, vânzarea la stand, prin telefon.
w vânzari impersonale, caracterizate prin absenta contactului  personal între vânzator si client: vânzarea  vizuala (pe baza de mostre, libera alegere, autoservirea), vânzarea prin automate si vânzarea la distanta ( prin corespondenta si prin posta).

B. în functie de tipul retelei de unitati în care se realizeaza vânzarea marfurilor si   metodele   utilizate în procesul de vânzare:

w în cadrul comertului stabil: vânzare clasica, autoservire, vânzare prin intermediul retelei de automate ;
w în cadrul comertului mobil: vânzarea ambulanta si vânzarea în cadrul pietelor si târgurilor, utilizându-se mijloace  si utilaje specifice (furgonete, autofurgonete, autobuze magazin, autobaruri, tonete fixe sau mobile, chioscuri mobile etc.)
w în cadrul comertului fara magazine: vânzari traditionale fara magazin ( vânzarea la domiciliu, vânzarea prin corespondenta si pe baza de catalog si vânzarea electronica.

1. Vânzarea clasica se caracterizeaza  prin servirea clientilor în mod direct de catre personalul comercial în cadrul salii de vânzare. Caracteristici: marfurile sunt puse în valoare prin decor, ambianta si prin modalitatea de etalare utilizata, sunt valorificate aspectele calitative ale marfii si personalizate serviciile oferite.

2. Vânzarea asistata - principala sa particularitate consta în faptul ca îmbina  circulatia libera a clientilor în  spatiul comercial  în cadrul caruia expunerea marfurilor este deschisa cu prezenta vânzatorului caruia îi revin sarcinile de supraveghere, încasare a contravalorii marfurilor si ambalare a acestora.

3. Vânzarea prin autoservire se caracterizeaza prin faptul ca  toate fazele actului de vânzare se realizeaza fara vânzator. Caracteristici: circulatia libera a clientilor în cadrul spatiului de vânzare; etalarea marfurilor  pe rafturi accesibile clientilor realizându-se astfel o vânzare vizuala; efectuarea platii tuturor cumparaturilor  printr-o singura operatie la casele de marcat amplasate la iesirea din magazin ( raion); importanta acordata modului de ambalare a produselor si vânzarilor promotionale.

4. Vânzarea prin automate comerciale se caracterizeaza prin absenta interventiei umane cu exceptia  reaprovizionarilor periodice si ridicarii sumelor încasate; functionarea non-stop a aparatului.

5. Vânzarea cu preturi  discount  se caracterizeaza prin  comercializarea produselor, în general de marca, la preturi  inferioare celor practicate de catre magazinele universale.

6. Vânzarea prin posta   -  elementele de baza pe care le utilizeaza sunt:  plicul, scrisoarea, pliantul sau prospectul, bonul de comanda, cu sau fara plic de raspuns  si eventual alte elemente suplimentare sau esantioane. Poate fi aplicata în numeroase situatii si se poate combina cu alte mijloace de comunicare.

7. Vânzarea prin catalog - succesul catalogului este strâns legata de capacitatea întreprinderii de-a gestiona fisierele, controla stocurile, elabora sortimentul si întretine imaginea sa. Obiectivul acetei tehnici consta  nu numai în satisfacerea cererii, dar si în  crearea nevoii de consum.

8. Vânzarea la domiciliu - reprezinta consecinta aparitiei noilor stiluri de viata,  interferentei metodelor de vânzare prin corespondenta cu demersurile la domiciliu, interesului aratat îndeosebi de femei  fata de aceste noi forme de vânzare, cum ar fi vânzarea prin reuniuni.

9. Vânzarea prin telefon - în prezent, vânzarea prin telefon (a carei cerinta fundamentala o reprezinta capacitatea de convingere a vânzatorului) si-a largit sfera de aplicare, cele mai active firme care realizeaza acest tip de vânzare fiind cele de  investitii si cele în sistem  discount la distanta.

10. Vânzarea pe credit - este o tehnica de vânzare  în cadrul careia plata marfii este efectuata  în mod  fractionat la   anumite date prestabilite, ulterioare vânzarii. În general, plata se face  prin tehnica vânzarii în rate.

11. Vânzarea electronica - forme: vânzarile directe de publicitate televizata, vânzarea prin videotext   si vânzarea prin televiziune cablata ("home video shopping), vînzarea prin Internet, supemarketul la domiciliu.

A.vânzarea pe baza de comenzi scrise : vânzare prin alegerea libera a marfurilor de catre clienti si vânzarea prin voiajori comerciali;

B.vânzarea prin intermediul camerei de mostre;

C.vânzarea cu autoservire;

D.autoservire asistata;

E.vânzarea pe baza de comenzi telefonice;

F.vânzarea marfurilor la sediul cumparatorilor;

G.vânzarea prin intermediul expozitiilor stabile, mobile sau virtuale. 

Capitolul 47 COMERTUL ELECTRONIC

În conditiile înlocuirii treptate a  tranzactiilor de tip traditional cu tehnologii moderne informatizate, comertul electronic cunoaste o amploare deosebita.

Într-o acceptiune restrânsa, comertul electronic poate fi definit ca fiind ansamblul schimburilor electronice legate de activitatile comerciale.

Într-o acceptiune mai larga, constituie un concept integrativ ce încorporeaza o gama larga de servicii suport pentru afaceri (posta electronica, sisteme interorganizatii, sisteme suport pentru comertul cu marfuri si servicii, sisteme suport pentru preluare de comenzi, logistica si tranzactii, sisteme de raportare statistica si informatii pentru management).

În timp ce tot mai multe persoane particulare se conecteaza la internet, întreprinderile au înteles deja pe deplin utilitatea retelei mondiale pentru optimizarea relatiilor lor cu partenerii de afaceri: furnizori, clienti, intermediari sau firme de logistica.

Acest domeniu de activitate a fost denumit "business to business" (comert între întreprinderi sau "B2B")  spre deosebire de "business to consumer" adica vânzarea catre populatie sau "B2C".

Dupa estimarile bancii Goldman Sachs cifra de afaceri a sectorului va atinge 1500 miliarde de dolari în SUA la nivelul anului 2004.

Internetul a provocat o adevarata revolutie în domeniul comunicatiilor. Astfel,   în prezent, majoritatea activitatilor noastre zilnice - distractie, învatamânt, stiri, tranzactii financiare, comert si comunicatii - se desfasoara prin intermediul sistemelor de comunicatii.

 Conceptual, Internetul reprezinta o larga colectie de retele sau o retea de retele. Astfel, Internetul constituie afilierea a zeci de retele private, comerciale, academice si guvernamentale existente în numeroase tari ale globului si creeaza o lume virtuala prin intermediul careia se pot  comunica si schimba informatii cu mare rapiditate.

Daca prima aplicatie dezvoltata în Statele Unite avea forma unei "platforme de cumparare" pentru produse care nu intrau direct în procesele de fabricatie (furnituri de birou sau bilete de avion - de exemplu), în prezent au devenit operationale sisteme (platforme) de cumparare pentru aprovizionarea cu componente productive.

Ele functioneaza dupa principiul licitatiilor aplicat însa la scara planetara. Cumparatorul lanseaza în retea specificatiile tehnice ale produselor pe care le cauta, cantitatea si data livrarii solicitate. Furnizorii conectati la "platforma" transmit ofertele lor detaliate.

Obiectivul considerat perfect realizabil îl constituie reducerea cu 20 - 30% a costurilor de aprovizionare odata cu scurtarea termenelor de livrare cu 60%.

Crearea unor "comunitati de afaceri virtuale" care reunesc furnizorii, producatorii si clientii acestora  îsi propune  eliminarea standardizarii produselor (clientul va putea beneficia exact de produsul dorit) si disparitia stocurilor.

Urmând exemplul constructorilor de automobile, cel mai mare grup de distributie francez - Carrefour s-a aliat cu lantul de magazine nord-american Sears & Roebuck pentru a construi împreuna o platforma de aprovizionare.

Aceasta alianta în valoare de mai multe miliarde de dolari, o adevarata piata mondiala de cumparare (GlobalNetXchange), va permite reducerea semnificativa a costurilor de aprovizionare si cresterea eficientei logistice a celor doua firme.

Prezentarea  avantajelor  conferite de comertul electronic trebuie facuta  în dublu sens. Astfel, din punct de vedere al cumparatorului principalul avantaj îl reprezinta economisirea timpului necesar tranzactiei, în timp ce din punct de vedere al firmelor   ce utilizeaza acest tip de comert, se disting urmatoarele avantaje:

cresterea substantiala a vitezei de comunicare;
sporirea considerabila  a eficientei;
reducerea unor costuri (cu posta, mesageria, cu corespondenta în general);
consolidarea relatiilor cu partenerii de afaceri: furnizori si clienti;

extinderea capacitatii de atragere a noi clienti;
modalitate rapida si comoda de furnizare a informatiilor despre o firma si produsele sale prin intermediul unor site-uri web;
existenta unor canale alternative de vânzare.

Sistemul de comert electronic include o gama ampla de tehnologii, dintre care mentionam:

Edi (electronic data interchange);

posta electronica (e-mail - echivalentul electronic al unui oficiu postal);

mesageria X.400;

reteaua de pagini web (reprezinta un serviciu interactiv propus de Internet);

intranetul (reteaua  interna a unei întreprinderi care utilizeaza tehnologiile Internet);

extranetul (retea care functioneaza dupa principiul Internetului  si asigura schimbul electronic de informatii cu colaboratorii firmei).

Tipuri de comert electronic: Corespunzator diferitelor aplicatii pe Internet ce se constituie în forme concrete de manifestare a comertului electronic, dintre cele mai raspândite modalitati de afaceri ale acestei forme de comert  mentionam:

-magazinul electronic  (e-shop);
-aprovizionarea electronica (e-procurement);
-magazinul universal electronic (e-mall);
-piata unui tert (3rd party marketplace);
-comunitati virtuale (virtual communities);
-furnizor de servicii cu valoare pentru canalele  de comert electronice (value chain services provider);
-platforme de colaborare (aprovizionare);
-brokeraj de informatii si alte servicii.

Desi comertul electronic implica o sfera larga de relatii inter-întreprinderi, între întreprinderi si administratii publice, între firme si consumatori individuali, în prezent asistam la un impact tot mai intens al sau asupra comertului cu amanuntul.  Comertul electronic se poate realiza prin intermediul unor magazine virtuale, care pot fi vizitate într-un timp scurt de un numar ridicat de consumatori.

Prin intermediul comertului electronic cu populatia poate fi comercializata o gama ampla de produse si servicii. Ele se structureaza în trei mari categorii: produse IT, servicii de afaceri si servicii "travel".

Din categoria produselor  tangibile mentionam echipamentele hardware si software, obiectele de arta,  cartile,  produsele alimentare, ceasurile, în timp ce în sfera produselor   intangibile se includ  muzica, jocuri, casete video.

Chiar daca în principal motivatiile cumpararii prin intermediul comertului electronic nu difera în mod esential de comertul clasic, motivatia explorarii mijloacelor specifice comertului electronic ramâne pentru o categorie larga de consumatori individuali curiozitatea.  În ce priveste structura principalilor utilizatori, acestia se încadreaza între 17 - 45 de ani, si dispun de venituri relativ ridicate. Totodata, clientii "on line" nu sunt în mod deosebit sensibili la pret si sunt constituiti în mod prioritar de barbati.

În domeniul distributiei bunurilor de consum, avantajele utilizarii Internetului sunt, în esenta, urmatoarele:

-extinderea clientelei;
-eliminarea cheltuielilor antrenate de editarea unor publicatii de tipul cataloagelor sau anuarelor utilizate de alte forme de comert;
-transmiterea informatiilor independent de  decalajul fuselor orare;
-costuri reduse pentru telecomunicatii;
-prelucrarea mai rapida a comenzilor;
-orientarea serviciilor catre clienti,
-optimizarea ansamblului circuitelor de distributie;
-acces la un volum de informatii sporit, actualizate si de origine mondiala;
-posibilitati rapide de comparare a ofertelor si preturilor;
-datorita datelor colectate cu privire la clienti pot fi identificate nevoile si personalizate ofertele.