2. Eficiența investiției

Back

Next

Eficiența investițiilor se apreciază prin metode tradiționale și prin metoda fluxului de numerar actualizat.

A.Metodele tradiționale de evaluare a eficienței investițiilor.

Deși fac obiectul multor critici în privința capacității lor de a fundamenta în mod riguros deciziile de investire, metodele tradiționale au avantajul că semnificația lor este ușor de înțeles de către investitori, că nu presupun calcule laborioase și că oferă un mijloc la îndemână pentru aprecierea oportunității de a investi atunci când obiectul investiției este de relativ mică valoare și cu o durată scurtă de exploatare/recuperare și când investiția se efectuează într-un mediu economic stabil (inflație nesemnificativă și dobânzi mici). Reținem două asemenea metode: metoda termenului de recuperare a investiției și metoda rentabilității investiției.

Termenul de recuperare a investiției

Recuperarea investiției se face pe seama amortizării și pe seama profitului net. Suma profitului net și a amortizării este cunoscută sub denumirea de capacitate maximă de autofinanțare (CA). Termenul de recuperare a investiției se poate determina prin două metode:
·         Prin însumarea, progresiv, a CA estimate pentru perioadele subsecvente efectuării (punerii în funcțiune, dării în exploatare) a activului care face obiectul investiției până când, după un număr de perioade, suma devine egală cu valoarea inițială a investiției. Numărul de perioade (de regulă ani) necesar pentru ca suma CA să fie egală cu valoarea inițială a investiției constituie termenul de recuperare a investiției;
·         Prin raportul dintre valoarea inițială a investiției și CA medie (anuală).