3. Postul și locul de muncă Back

Next

Postul este un element în structura organizatorică, existent și recunoscut chiar în lipsa unui ocupant (persoană); el desemnează o anumită poziție în respectiva structură și impune un anumit rol. Rolul desemnează ansamblul activităților pe care un individ care ocupă o anumită poziție în sistemul organizat trebuie să le realizeze. Posturile din întreprindere pot fi  descrise prin “fișa   postului” care devine anexă la contractul de muncă precizând în detaliu:  ce,  cum, la ce termene, cu ce mijloace și în cooperare cu cine trebuie să realizeze persoana care ocupă un post.

 

Locul de muncă desemnează ansamblul amenajărilor și mijloacelor necesare unei persoane (sau grup) pentru realizarea sarcinilor repartizate în întreprindere. În timp ce “postul” este o categorie abstractă, cu care se operează în organizare și care poate fi doar înțeleasă, “locul de munc㔠este o categorie ce desemnează un spațiu, echipamente, elemente fizice care se văd și se ating.

 

Organizarea locului de muncă trebuie să țină seama de următoarele criterii:
w să existe o relație optimizată între productivitatea muncii realizată și costurile ocazionate de fiecare loc de muncă (principiul rentabilității);
w să se asigure condiții apreciate ca normale de către executant pentru desfășurarea muncii (principiul  umanizării).

Stabilirea numărului de locuri de muncă, amplasarea, amenajarea și dotarea acestora fac obiectul unor preocupări ale organizării producției și a muncii și ale ergonomiei.