3. Organizarea structurală Back

Next

Un număr mare de nivele ierarhice conduce la o structură înaltă cu multe posturi de conducere, scumpă, dar care asigură decizii stricte și un control permanent; structura aplatizată, cu puține nivele ierarhice este mai ieftină însă poate fi utilă numai în condiții de autoimplicare în muncă a executanților.

Numărul mediu de subordonați care revine la un post de conducere definește norma de subordonare (sau ponderea ierarhică). Există o relație inversă între norma de subordonare și numărul de nivele ierarhice. Norma de subordonare condiționează eficiența și funcționalitatea structurii. Ea se stabilește în funcție de factori cum ar fi: dimensiunea întreprinderi, obiectul de activitate, aria geografică, natura produselor și serviciilor, caracteristicile tehnologiei utilizate, viziunea managementului asupra conducerii, calificarea personalului etc.

Între elmentele structurii se instituie relații formale (obligatorii) care pot fi, în esență, de două tipuri: ierarhice (de decizie, de subordonare și de control) și funcționale (de cooperare, de informare, de consiliere).

Pe lângă aceste categorii clasice ale organizării, în contextul actual al întreprinderii de multe ori definit prin turbulență, criză, urgență, virtualizare și chiar haos organizarea recurge la soluții bazate pe externalizarea unor atribuții și generarea unor „constelații” organizatorice care gravitează în jurul structurii de bază, centre de profit, colective interdepartamentale, echipe de proiect, grupuri cu autonomie limitată (în care sarcinile sunt atribuite persoanelor de către grup dispărând conceptul de post), cercuri de calitate, munca temporară, rotația pe posturi și îmbogațirea sarcinilor de muncă aferente postului („job enlargement” și „job enrichment”).