2. Eficiența investiției

Back

Next

B.Metode bazate pe analiza fluxului de numerar

Față de metodele tradiționale de evaluare a eficienței investițiilor, astăzi s-au generalizat metodele bazate pe analiza fluxului de numerar. Acestea prezintă avantajul că oferă o fundamentare mai analitică a deciziilor, dar mai ales acela că permit luarea în calcul a factorului timp.

Influența factorului timp în evaluarea proiectelor de investiții

Cum s-a arătat, investiția reprezintă renunțarea la un consum imediat în favoarea unui consum viitor. De asemenea, investiția presupune asumarea unor riscuri. Uneori investitorii apelează la împrumuturi purtătoare de dobânzi pentru a finanța investițiile; oricum ei renunță la eventuala oportunitate de a plasa capitalul propriu cu dobândă și de a obține, fără risc, un venit pe această cale. Toate aceste elemente, care trebuie luate în considerare determină necesitatea introducerii în analiză a factorului timp.

Pentru a putea compara valoarea investiției, care este efectuată astăzi, cu valorile fluxurilor de numerar din perioadele următoare, se folosește tehnica actualizării.

Echivalentul, peste "n" perioade, a unei sume "A" de astăzi, luând în considerare o rentabilitate medie "r" se determină astfel: An = A(1+r)n    -  de unde rezultă că valoarea actualizată (exprimată în termenii valorii echivalente azi) a unei sume An obținută peste un număr "n" de perioade se determină: A = An / (1+r)n

Cel mai important element în asigurarea acurateței evaluării îl constituie determinarea ratei de actualizare r, a cărei semnificație aici este aceea de rentabilitate a investiției așteptată de investitor. La tema “Evaluarea întreprinderilor” se indică o modalitate de estimare mai puțin subiectivă a ratei de actualizare.