2. Eficiența investiției

Back

Next

Metoda Venitului Net Actualizat (VNA)

Metoda Venitului net actualizat se bazează pe determinarea, pentru durata de exploatare a investiției, a tuturor  încasărilor și plăților previzibile, aferente fiecărei perioade (an), și actualizarea acestora pentru a asigura comparabilitatea cu investiția efectuată azi.

VNA se determină potrivit următoarei relații de calcul:formula.jpg (7434 bytes)

unde sumele sunt determinate pentru toate perioadele "i",  de la 0 la "n", I reprezintă investiții (convențional cu semnul "-"), CA este capacitatea maximă de autofinanțare rezultată în urma analizei fluxurilor de numerar, iar R reprezintă valoarea reziduală la terminarea exploatării investiției.

Se consideră oportun un proiect de investiție cu VNA = 0, este preferat proiectul care oferă un VNA mai mare și este respins proiectul cu VNA negativ, întrucât acesta din urmă nu asigură valorificarea capitalului investit la nivelul rentabilității așteptate.

Limita metodei constă în aceea că rata de actualizare, stabilită în destul de mare măsură arbitrar și aplicată uniform pe perioade mai lungi de timp, poate conduce la o favorizare a proiectelor care aduc venituri mai mari într-un viitor mai apropiat în detrimentul proiectelor ale căror venituri, chiar mai însemnate, survin într-un viitor mai îndepărtat.

Ca urmare,  specialiștii recomandă pentru compararea a două proiecte determinarea ratei de actualizare "critice", pentru care VNA al celor două proiecte este egal, și analiza din perspectiva plauzibilității, a acestei rate în condițiile efective ale pieței capitalurilor (spre exemplu, prin compararea cu rata dobânzii bancare la împrumuturile pe termen lung).

Această analiză permite evitarea luării unor decizii eronate de respingere a unor proiecte veridic mai avantajoase din perspectiva sumei absolute a veniturilor pe care le pot  genera, chiar dacă aceste venituri survin într-un viitor mai îndepărtat.