2. Eficiența investiției

Back

Next

Metoda rentabilității investiției

Rentabilitatea investiției se calculează ca raport între profitul ce se estimează că va fi obținut prin exploatarea acesteia și valoarea inițială a investiției. Se cunosc numeroase variante de calcul ale acestui indicator, dar cele mai larg utilizate sunt:

·         Calculul raportului dintre profitul mediu anual estimat (contabil, brut) și cheltuiala inițială totală de investiție (incluzând și eventualele creșteri ale capitalului circulant), în expresie procentuală;

·         Calculul raportului dintre profitul anual, estimat pentru fiecare perioadă din durata de exploatare a investiției,  și valoarea medie a investiției estimată la nivelul fiecărei perioade (spre exemplu, prin deducerea amortizării pentru a determina valoarea rămasă, sau prin operarea altor corecții), în expresie procentuală.

Un proiect care oferă o rentabilitate mai ridicată va fi preferat unuia cu o rentabilitate mai scăzută.

În practică, prima modalitate este utilizată în evaluarea anticipativă a eficienței investițiilor, pentru că estimările pe care le-ar necesita cea de-a doua metodă de calcul sunt însoțite de un nivel inacceptabil de incertitudine. Cea de a doua modalitate este însă mai potrivită pentru analizele ex-post efectuate pe parcursul exploatării investiției.

Cea mai importantă critică care se aduce acestei metode este aceea că, fiind o determinare procentuală, favorizează proiectele care au o rentabilitate mai ridicată fără a lua în calcul dimensiunile proiectului și mărimea veniturilor economice. Întrucât investiția este o formă de repartizare și utilizare a resurselor, valorile absolute au o semnificație mai importantă pentru că prin ele se măsoară, de fapt, puterea asupra resurselor.