1. Criterii de clasificare

Back

Next

B.După natura produselor vândute există forme specifice pentru:
1.     produse alimentare/nealimentare/alimentație publică,
2.     produse de folosință curentă/periodică/rară,
3.     bunuri de consum/de folosință productivă
4.     produse de marcă/ “no name”
5.     produse simple/de tehnicitate ridicată
6.     produse de “masă”/de lux
7.     bunuri neproblematice/problematice
8.     produse (preparate) care se consumă pe loc/ care se consumă acasă (în afara unității),
9.     produse ambalate / vrac
10.            mărfuri de bursă /alte mărfuri.

C.După tipul clientelei:
1.     consumatori individuali/întreprinderi
2.     femei/bărbați/copii,
3.     copii/tineri/maturi/vârstnici,
4.     din mediul urban/rural

D.După metoda folosită:
1.     vânzare de contact (vânzătorul și clientul se întâlnesc)
w în magazin
      - tradițional
      - cu autoservire
      - cu alegere liberă
w la client
     - prin reprezentant care livrează produsul
      - prin reprezentant care ia comanda

2.     vânzare la distanță (vânzătorul și clientul nu se întâlnesc)
w prin telefon
w televânzare prin ordinator (sau alte sisteme echivalente)
w prin corespondență (pe baza catalogului)
w la burse de mărfuri.
3.     vânzarea prin automate comerciale
w pentru țigări
w pentru ziare
w pentru băuturi, dulciuri și alte produse (mici) preambalate.