4. Formele ofertei Back

Next

Formele ofertei. Oferta se poate realiza în diferite formule, nefiind obligatorie o formă anume. Ea se poate transmite:

A. între persoane prezente (reprezentanți ai firmelor, vânzători, cadre de conducere sau proprietari), prin viu grai sau telefonic. În acest caz se recomandă totuși confirmarea ulterioară, în scris, prin scrisoare, telex sau fax, pentru a evita distorsiunile și a se putea proba în caz de nevoie;

B. între absenți, prin scrisoare, e-mail, telex sau fax.

Oferta făcută între prezenți obligă pe ofertant pe durata discuției. Ea se poate materializa în vânzare odată cu predarea produsului; clientul care revine după încheierea discuției se poate aștepta la modificarea condițiilor anterioare.

Oferta făcută în scris fără precizarea valabilității devine efectivă din momentul primirii de către destinatar și menține obligațiile create pentru furnizor pe durata considerată uzual normală pentru primirea unui răspuns (circa o săptămână în cazul scrisorilor, dar mai puțin în cazul utilizării telexului sau faxului, pentru că este de așteptat ca destinatarul să răspundă pe aceeași cale).

Întrucât legislația multor țări ca și uzanțele internaționale obligă pe ofertant la îndeplinirea actelor precizate în oferta adresată unui anumit client, furnizorii pot opta pentru anumite formule de protecție care limitează valabilitatea și răspunderea. Ofertantul poate preciza în înscrisul său termenul de valabilitate al ofertei fiind obligat la respectarea ei numai până la această dată. Clientul interesat poate accepta oferta numai în interiorul acestui termen.