3. Efecte juridice ale ofertei Back

Next

În activitatea de livrare/aprovizionare, prin “ofert㔠se înțelege o exprimare a voinței furnizorului de a livra anumite produse, în anumite condiții, unui anumit client.

Prin condițiile ofertei se precizează:
w felul, natura, și caracteristicile mărfurilor,
w calitatea și cantitatea,
w prețul,

w termenul și locul livrării,
w modul de ambalare și transport,
w modalitățile de plată,
w instanța pentru rezolvarea eventualelor litigii.

În acest sens, oferta constituie varianta proprie de contract pe care un furnizor o prezintă clientului potențial. Oferta care conține toate aceste precizări obligă pe emitent să o respecte pe perioada valabilității precizate. Ea creează o răspundere juridică.

Prospectele, pliantele, cataloagele sau listele de produse și prețuri care nu se adresează unui anumit client, nominalizat, ci clientelei - în general - nu constituie ofertă în sensul juridic de mai sus.

Nici etalarea mărfurilor în vitrina sau în spațiile de vânzare nu constituie o “ofert㔠în sensul juridic avut în vedere. Clientul nu este îndreptățit să oblige pe furnizor să vândă produsele, pe această bază.

Aceste “accesorii” ale vânzării sunt menite a determina comenzi ferme din partea cumpărătorilor potențiali. Numai acceptarea lor de către furnizorul emitent  al catalogului, de exemplu, creează obligații determinate juridic.