3. Criterii pentru evaluarea variantelor de aprovizionare Back

Next

1. Calitatea produselor – factor decisiv. Asigurarea unei calități ridicate și menținerea ei constituie un instrument eficace în lupta cu concurența, în formarea și menținerea unei imagini favorabile asupra întreprinderii în rândul clienților. Aprovizionarea cu produse de calitate este o premisă pentru calitatea propriilor produse și a serviciilor. 

2. Prețul produselor – operează drept criteriu pentru diferențierea produselor de calitate egală în cazul unui anumit articol. Importanța criteriului “preț” este mult mai redusă în cazul produselor unicat, de serie mică, de lux, al serviciilor personalizate decât în cazul produselor de serie mare, de primă necesitate. Importanța criteriului “preț” este mult diferită de la o piață, economie, la alta. În țările sărace prețul produselor este perceput ca mult mai important decât în cele bogate. Valoarea aprovizionărilor se ridică, de multe ori, la peste jumătate din cifra de afaceri.

Se spune că jumătate din câștigul comerciantului se realizează prin aprovizionare.

3.Termenele de livrare (timpul între transmiterea comenzii și primirea mărfurilor) pot, de asemenea, departaja ofertele furnizorilor, mai ales în cazuri de urgență. Pentru o firmă, fiecare oră și zi sunt importante; ea este interesată să ruleze aceiași bani de cât mai multe ori într-un interval de timp.

4.Dacă celelalte condiții sunt similare, ofertele furnizorilor se pot diferenția prin condițiile de plată oferite. În mod uzual (în țări dezvoltate), se practică plata mărfurilor la termene de 30, 60, sau 90 de zile de la livrare. În condiții de instabilitate economică, neîncredere, inflație, firmele solicită insă plata la livrare sau chiar în avans. Eventual, se exprimă prețul în echivalent dolari sau alte valute forte.