1. Sensurile conceptului de organizare Back

Next

COrganizarea constituie o funcție a managementului întreprinderii alături de funcțiile de previziune, planificare, coordonare, decizie, control și reprezentare. Managementul de vârf este angajat în principal în proiectarea structurii organizatorice de ansamblu și reproiectarea acesteia, în timp ce managementul de pe nivelele inferioare are sarcina întreținerii acesteia, detalierii normelor la nivelele de competență atribuite și organizării procesuale. Managementul este cel care decide asupra mixului de tehnici și instrumente de organizare ce se utilizează în întreprindere. Pe de altă parte managementul însuși trebuie organizat.
DOrganizarea ca proces înseamnă instituirea unor principii, reguli, norme de structurare și funcționare a întreprinderii. În timp ce dispozițiile asigură cadrul de derulare a acțiunilor singulare  

iar improvizarea guvernează temporar activitățile din întreprindere, regulile instituite prin organizare sunt generale și pe termen lung. Starea de organizare reduce nevoia de dispoziții curente. Într-o întreprindere bine organizată fiecare lucrător știe cum trebuie să se comporte, ce și cum are de făcut, unde este locul lui. Rolul organizării se afirmă în procesele repetitive și complexe, atât în munca de execuție cât și în cea administrativă și de conducere.
EOrganizarea este considerată ca un instrument de creștere a eficienței economice admițându-se premisa că procesele organizate sunt mai eficiente decât cele dezorganizate. Intervențiile de organizare sunt instrumente predilecte pentru creșterea productivității muncii fără investiții de capital, fiind, de asemenea, situate în prim planul soluțiilor utilizate pentru creșterea competitivității firmelor sau asanarea întreprinderilor aflate în criză.

În mod tradițional se consideră că organizarea întreprinderii are două componente:

organizarea procesuală

organizarea structurală.