3. Forme de cooperare Back

Next

Shop în Shop. Este o formulă bazată pe închirierea unor raioane specializate în cadrul magazinelor universale. Se creează avantajul sortimentelor largi și complementare, reducerii costurilor de exploatare alături de menținerea independenței.

Concesionarea utilizării unor spații de păstrare și vânzare în mari centre sau depozite en gros se realizează în centre de comerț cu ridicata de tip Cash-and-Carry. Concesionarul conduce activitatea în zona alocată în regie proprie, cu personalul său și pe riscul său.

Lanțurile voluntare reprezintă cooperări între un mare angrosist și mai mulți detailiști, selectati de acesta dintre clienții tradiționali cei mai serioși care nu intră între ei în competiție. Se realizează o coordonare a aprovizionării și desfacerii. Micii comercianți reduc, în acest fel, costurile de aprovizionare și riscul rupturilor de stoc iar “capul de lanț” are o piață sigură bine dimensionată.

Rack Jobbing. Întreprinderile de comerț cu autoservire pun la dispoziția unor furnizori spații de expunere (linear) în sala de vânzare. Furnizorul își asumă sarcina aprovizionării, alcătuirii sortimentului, etalării și reluării produselor nevândute într-o perioadă de timp.