3. Forme de cooperare Back

Next

 

Centrale de aprovizionare ale angrosiștilor sau detailiștilor. Pentru a obține prețuri avantajoase la cumpărare (la cantități mari cumpărate prețul se reduce semnificativ)  întreprinderile de comerț se asociază, însărcinează una dintre ele sau constituie o structură de tip asociativ care acționează în nume propriu, realizând centralizarea comenzilor lor, cumpărarea unor loturi foarte mari și repartizarea acestora către asociați.

 Cooperative de aprovizionare și/sau desfacere. Asocierea în cooperative de persoane juridice (firme) se poate realiza fără pierderea independenței membrilor, pentru obiective comune. Se obțin condiții bune la cumpărare și/sau vânzare, se acordă finanțări, suport promoțional, în formarea personalului etc. Deciziile se adoptă după regula un membru – un vot. Întreprinderile pot constitui și cooperative pentru import sau export sau de concentrare a unor componente ale producției.

Cooperarea în cadrul centrelor comerciale (Shopping Center). Comercianții independenți exploatează în comun mari suprafețe de comerț și servicii realizând avantajul reducerii unor costuri și al unei imense forțe de atracție asupra consumatorilor.