1. Definiția investiției

Back

Next

În acest punct, este util să reamintim că prin capital se înțelege, de regulă, ansamblul resurselor utilizate în producție cu excepția pământului și a muncii (mâinii de lucru), care, nefiind rezultatul unui proces de producție anterior, sunt considerați factori de producție distincți.

Datorită caracterului eterogen al capitalului, în prezent există serioase controverse în teoria economică cu privire la acest concept. Dintre acestea, este important să semnalăm tendința de extindere a semnificației termenului de capital asupra resurselor umane și naturale.

Astfel, noțiuni cum sunt capital uman și  capital natural   sunt tot mai insistent utilizate în literatura economică, tocmai pentru a impune o atenție sporită investițiilor necesare în dezvoltarea resurselor umane și în conservarea naturii.

Frecvent se atribuie termenului de investiție înțelesul de "cheltuială de capital", altfel spus, potrivit convențiilor contabile, de cheltuială materializată în active imobilizate, în principal în mijloace fixe.

Din punct de vedere contabil, corespondentul capitalului investit este un ansamblu de bunuri de naturi diferite, denumite, în modul cel mai general, active.

Activele reprezintă "bogăția" unei întreprinderi în expresia ei concretă.

Este important de remarcat că activele au o valoare contabilă, dată de prețul de achiziție al acestora, modificat potrivit convențiilor contabile, și o valoare de piață, care variază în timp în funcție de uzura fizică și morală a bunurilor respective și în funcție de o serie de factori care influențează prețul de echilibru al bunurilor respective pe o piață dată.

Ca urmare, în fundamentarea deciziilor de investire trebuie să se țină seama atât de fluxul de venituri estimat că va  rezulta din exploatarea activelor cât și de evoluția previzibilă a valorii (rămase după deducerea uzurii) activelor.