3. Reprezentanții sau agenții comerciali Back

Next

În practică există o mare suprapunere între categoria de reprezentant comercial   și cea de agent comercial (sau de distribuție).

Reprezentanții sunt comercianți, în accepțiunea codurilor comerciale din țările Uniunii Europene. Ei realizează, în mod obișnuit și permanent activități de identificare, derulare și încheiere a unor afaceri, tranzacții sau vânzări pentru alte firme (producători, exportatori, importatori, angrosiști sau alți intermediari).

Reprezentanții – de obicei persoane fizice autorizate  să realizeze acte de comerț sau persoane juridice – sunt persoane de încredere, care se implică în afacerea pe care o reprezintă, cu o sferă relațională amplă, o bună cunoaștere a oamenilor și a tehnicilor de vânzare.

Principalele activități specifice realizate sunt:


w
identificarea și atragerea clienților;
wprimirea solicitărilor și comenzilor acestora;
wtransmiterea comenzilor către firma pe care o reprezintă sau încheierea contractului cu clientul (dacă reprezentantul are această împuternicire);
wurmărirea derulării relației furnizor - client.

Reprezentanții își desfășoară activitatea în favoarea unui partener, în baza unui contract de reprezentare (agenție) în care se precizează funcțiunile ce le revin, competențele și aria de activitate, alături de drepturile și obligațiile specifice. Încetarea contractului de reprezentare se realizează numai cu un preaviz având o durată de minim o lună. Reprezentanții sau agenții nu au depozite sau spații de vânzare, ei nu tranzitează fizic mărfurile. În cazul în care au asemenea spații ei nu le vor folosi pentru produsele partenerilor cu care au un contract de reprezentare sau agenție.