1. Conceptul de ofertă

Next

Termenul de ofertă se folosește foarte frecvent în economie cu multiple sensuri. Distingem, astfel:

Oferta în general ca ansamblul bunurilor și serviciilor menite a satisface cererea pe o piață;

Oferta unei întreprinderi ca volum și structură a produselor și serviciilor realizate de o întreprindere într-o perioadă de timp și aduse pe piață;

Oferta unică de vânzare – ca ceea ce particularizează și diferențiază bunurile și serviciile unui ofertant;

Oferta în sensul obligațiilor asumate prin lansarea ei (promisiune de vânzare).

Oferta întreprinderii la un moment dat are un anumit volum, o structură, o anumită filozofie a construcției. Ea generează o anumită percepție din partea partenerilor întreprinderii. Toate acestea se modifică în timp funcție de strategiile adoptate de conducerea  întreprinderii, de schimbările în mediul de existență.

Natura ofertei derivă din obiectul de activitate al întreprinderii, depinde de ceea ce vrea și poate să aducă întreprinderea pe piață. Oferta ei este condiționată de factori interni - resursele disponibile, capacitatea de producție și prestare de servicii, strategia conducerii – și de factori externi – mărimea pieței, dimensiunea și structura cererii, volumul și structura ofertei similare ca și comportamentul concurenților pe aceeași piață. Obiectivul întreprinderii de a câștiga mult  prin vânzare se poate realiza printr-o combinare bună a cantităților de produse cu prețul unitar.