3. Trezoreria Back

Next

Dacă definim trezoreria unei întreprinderi ca diferență între lichiditățile și datoriile acesteia pe termen scurt, putem evidenția bine-cunoscuta relație:

TREZORERIA=Fondul de rulment net-Necesarul de fond de rulment

Echilibrul financiar al unei firme este, prin urmare, asigurat atunci când trezoreria acesteia este pozitivă, respectiv dacă fondul de rulment este mai mare decât necesarul de fond de rulment. Existența unei trezorerii pozitive echivalează cu înregistrarea unui disponibil în casă, ca element de protecție împotriva fluctuațiilor activității firmei.

Disponibilul în casă imobilizează însă capital propriu și eventuale datorii pe termen lung și mediu (care antrenează cheltuieli cu dobânzile), fiind neproductiv. Acest lucru impune menținerea lui la niveluri cât mai scăzute, dar care să țină cont atât de riscurile de insolvabilitate la care este expusă firma (reducerea volumului vânzărilor, întârzieri la plată a debitorilor etc.), cât și de capacitatea firmei de a-și procura cu ușurință fondurile necesare.

Rezultă astfel un al doilea plan esențial de asigurare a echilibrului financiar, respectiv cel dintre sursele de finanțare a activității întreprinderii comerciale: cele proprii (capitalul social, profitul nedistribuit, amortizările etc.) și cele atrase (de regulă sub forma  împrumuturilor).

Îndatorarea micii firme comerciale în condițiile unor rate ale profitului de cele mai multe ori inferioare ratelor dobânzilor la împrumuturi trebuie realizată cu multă prudență și astfel încât datoriile pe termen mediu și lung să nu depășească 50% din fondurile proprii. Precizăm însă că în țările dezvoltate economic, practic fără inflație, întreprinderile lucrează cu o proporție de circa 20% a capitalului propriu din total capital (80% reprezintă datoriile).