1. Criterii de echilibru financiar

Next

Echilibrul economico-financiar al unei întreprinderi, ca expresie a corelațiilor dintre lichiditatea activelor și exigibilitatea capitalurilor care au asigurat finanțarea lor, constituie o premisă dar și o consecință a desfășurării normale a activității întreprinderii, în conformitate cu obiectul său.

Asigurarea echilibrului presupune corespondența dintre nivelul resurselor financiare de care dispune întreprinderea și valoarea celorlalte categorii de resurse (umane, materiale și informaționale) pe care întreprinderea le cumpără pentru procesul productiv.

O structură financiară sănătoasă ca reflectare a unor proporționalități corespunzătoare între diferitele fluxuri financiare dintr-o întreprindere, presupune respectarea a două condiții esențiale:

w asigurarea echilibrului dintre fondul de rulment și nevoia de fond de rulment, pentru menținerea solvabilității pe termen scurt a întreprinderii;

w acoperirea mijloacelor de finanțare a activelor imobilizate, îndeosebi utilizând capitaluri permanente și nu prin datorii pe termen scurt.

Putem descompune bilanțul unei întreprinderi, în plan financiar în trei mari mase, pe care le vom analiza în continuare:

fondul de rulment net global

nevoia de fond de rulment

trezoreria.