Back

HOTARÂREA Nr. 656 din  6 octombrie 1997*)

privind aprobarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN

EMITENT:      GUVERNUL ROMÂNIEI

PUBLICATA ÎN: MONITORUL OFICIAL  NR. 301 bis  din  5 noiembrie 1997

 

    *) Hotarârea Guvernului nr. 656/1997 este publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 5 noiembrie 1997, textul acesteia fiind reluat si în acest numar bis.

 

    Guvernul României hotaraste:

 

    ART. 1

    Se aproba Clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN, elaborata de Comisia Nationala pentru Statistica, potrivit anexei care face parte integranta din prezenta hotarâre.

    ART. 2

    CAEN constituie cadrul unitar de interes general, a carei utilizare este obligatorie pentru ordonarea informatiilor referitoare la activitatile economice si sociale.

    ART. 3

    CAEN se aplica în toate domeniile de activitate economica si sociala si este obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitati bugetare, agenti economici, indiferent de forma de proprietate, organizatii patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatii, asociatii si alte persoane fizice si juridice, la completarea documentelor oficiale ori de câte ori se cere precizarea activitatii.

    ART. 4

    (1) Încadrarea de catre Comisia Nationala pentru Statistica a unei unitati prevazute la art. 3 într-o entitate de clasificare potrivit CAEN - sectiune, subsectiune, diviziune, grupa sau clasa - nu presupune crearea de drepturi sau obligatii pentru unitatea respectiva.

    (2) Utilizarea CAEN în scopuri specifice organelor administratiei publice centrale si locale sau altor institutii, prin încadrarea unitatilor prevazute la art. 3 în entitati de clasificare - sectiuni, subsectiuni, diviziuni, grupe sau clase -, revine în întregime în responsabilitatea organelor sau institutiilor respective, care emit norme specifice de încadrare.

    ART. 5

    (1) Comisia Nationala pentru Statistica va asigura actualizarea acestei clasificari în concordanta cu modificarile care se vor produce în structura economiei nationale si în Nomenclatorul de activitati economice din Comunitatea Europeana.

    (2) Punerea în aplicare a modificarilor efectuate se va face prin ordin al presedintelui Comisiei Nationale pentru Statistica, care se va publica în Monitorul Oficial al României.

    ART. 6

    (1) Prezenta hotarâre intra în vigoare la data de 1 ianuarie 1998.

    (2) Pe data intrarii în vigoare a prezentei hotarâri se abroga Hotarârea Consiliului de Ministri nr. 483/1962 privind aprobarea schemei de clasificare a ramurilor economiei nationale, publicata în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 14 bis din 29 mai 1962.

    ART. 7

    Ministerele si celelalte organe ale administratiei publice vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotarâri.

 

                  PRIM-MINISTRU

                  VICTOR CIORBEA

 

                         Contrasemneaza:

                         Presedintele Comisiei Nationale

                         pentru Statistica,

                         Pavel Wagner

 

                         Ministru de stat,

                         ministrul reformei,

                         Ulm Spineanu

 

                         Ministru de stat,

                         ministrul finantelor,

                         Mircea Ciumara

 

    ANEXA 1

 

    COMISIA NATIONALA PENTRU STATISTICA

 

                             CLASIFICAREA

              ACTIVITATILOR DIN ECONOMIA NATIONALA - CAEN

                  PRINCIPII DE ELABORARE SI UTILIZARE

 

    I. PREZENTARE GENERALA

    Activitatea productiva, denumita în continuare |_|activitate", este actiunea rezultata dintr-o anumita combinatie a factorilor de productie care conduc la crearea de bunuri sau servicii determinate. O activitate se caracterizeaza prin intrari de produse (bunuri si servicii), un proces de productie si produse create.

    Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN) asigura identificarea tuturor activitatilor si codificarea lor într-un sistem unitar. Aceasta permite organizarea, rationalizarea si informatizarea fluxurilor informationale economico-sociale, crearea facilitatilor de prelucrare pentru integrarea în sistemele national si international de prezentare si analiza a informatiilor.

    În CAEN, activitatile economico-sociale sunt grupate pe cinci trepte (sectiuni, subsectiuni, diviziuni, grupe si clase), potrivit schemei de mai jos. Acestea sunt constituite dupa principiul omogenitatii ca totalitate de activitati care au drept caracteristici comune:

    - natura bunurilor si serviciilor prestate (componenta lor fizica, stadiul de fabricatie, necesitatile pe care le pot satisface);

    - modul de folosire a bunurilor si serviciilor de catre agentii economici (consum intermediar, consum final, formarea capitalului etc.);

    - materia prima, procesele tehnologice, organizarea si finantarea productiei.

    Importanta acestor caracteristici variaza în functie de gradul de detaliere a categoriilor din CAEN.

    Aplicarea clasificarii se refera la unitati care functioneaza în calitate de unitati economice sau institutionale, fara a se face distinctie de forma de proprietate, forma juridica sau modul de exploatare. Unitatile care desfasoara acelasi tip de activitate se includ în aceeasi categorie de clasificare indiferent daca sunt persoane juridice sau persoane fizice. Ca urmare, în procesul construirii clasificarii, criteriile de ordin juridic nu au fost luate în considerare ca atare, de exemplu: cooperativele care au ca activitate principala comertul se regasesc în Sectiunea H - Comert cu ridicata si amanuntul; repararea si întretinerea autovehiculelor, motocicletelor si a bunurilor personale si casnice, cele care au activitati principale altele decât comertul, se regasesc, indiferent de statutul lor, dupa caz, în diviziunile corespunzatoare.

    Prezenta clasificare satisface obiectivul prioritar, conform prevederilor H.G. nr. 575bis/1992, de armonizare cu Nomenclatorul activitatilor din Comunitatea Europeana (NACE - rev. 1) si, cu toate ca ofera unele elemente de continuitate, genereaza o ruptura fata de Clasificarea ramurilor din economia nationala (CREN) care a functionat în baza H.C.M. nr. 483/1962. Ca urmare, principiile de elaborare a noii clasificari a activitatilor tin seama de corespondenta cu clasificarile internationale si, în special, cu cea europeana, în cadrul unui sistem unic. Spatiul statistic european este extins acum la tarile AELS si la cea mai mare parte a tarilor din Europa Centrala. Pentru prima data, datele statistice sunt culese pe baza aceleiasi structuri de clasificare, NACE rev. 1 fiind transpus direct în CITI/ISIC rev. 3, iar CAEN în NACE rev. 1 prin intermediul tabelelor de trecere. Fata de CITI/ISIC rev. 3 si NACE rev. 1, CAEN cuprinde categorii de clasificare, astfel:

 

                     Schema de structura

 

                   CITI rev. 3    NACE rev. 1      CAEN

 

    Sectiuni           17             17            19

    Subsectiuni         -             31*)          34*)

    Diviziuni          60             60            60

    Grupe             159            222           226

    Clase             292            503           546

 

                     Schema de codificare

 

     Sectiuni       1 litera       1 litera      1 litera

     Subsectiuni    -              2 litere      2 litere

     Diviziuni      2 cifre        2 cifre       2 cifre

     Grupe          3 cifre        3 cifre       3 cifre

     Clase          4 cifre        4 cifre       4 cifre

-------------

    *) Cuprinde si sectiunile care nu au subsectiuni.

 

    Asa cum se observa din schemele de mai sus, structurile clasificarilor comparate sunt echivalente, difera numai gradul de detaliere, însa trunchiul diviziunilor este neschimbat, pastrându-se codificarea identica pentru a se asigura o cât mai larga identitate de coduri de la nivel de diviziune în jos.

 

    II. DELIMITARI SECTORIALE ALE CLASIFICARII ACTIVITATILOR

    CAEN permite clasificarea tuturor activitatilor în categorii, dar impune o serie de limitari si conventii care tin de natura bunurilor si serviciilor, ca de exemplu combinatii complexe de servicii ce rezulta din numeroase activitati, cum este cazul turismului, ce poate fi constituit ca o sectiune derivata (transporturile, hotelurile, restaurantele, serviciile recreative, serviciile culturale sau sportive). Efectuarea unor astfel de agregari este posibila pe baza componentelor elementare ale activitatilor.

    Descrierea activitatilor pentru fiecare clasa nu poate defini complet clasele respective si, de aceea, s-a simtit nevoia ca în cazul unor sectiuni, diviziuni si chiar grupe, pentru a se evita repetarile, sa se ofere si unele precizari cu caracter general, la nivel mai agregat. La recomandarea utilizatorilor, se considera necesara completarea unor descrieri, dupa cum urmeaza:

    1. Activitatile din agricultura s-au definit ca fiind legate de exploatarea resurselor naturale în scopul obtinerii unor bunuri/produse rezultate din cultura plantelor si cresterea animalelor. Ele cuprind de asemenea si serviciile care se integreaza în operatiunile normale ale activitatii agricole, cu exceptia activitatilor veterinare care sunt încadrate în Sectiunea P - Sanatate si asistenta sociala si Diviziunea 85 - Sanatate si asistenta sociala, întrucât activitatile veterinare sunt strâns legate si de sanatatea umana.

    Sectiunea A - Agricultura, exclude activitatile de prelucrare (transformare) a bunurilor obtinute din agricultura care se includ în Sectiunea E - Industria prelucratoare, dar aici intervin si unele conventii, de exemplu producerea vinului în ferme proprii care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie (gospodariile populatiei) se încadreaza în Sectiunea A - Agricultura. De asemenea, se exclud din Sectiunea A - Agricultura, activitatile de punere în valoare a pamântului (lucrarile de îmbunatatiri funciare - lucrari de desecari, îndiguiri, corectia torentilor, amenajarile pentru irigatii etc.) care se includ în Sectiunea G - Constructii.

    2. Industria extractiva, atât în CITI rev. 3 cât si în NACE rev. 1 si CAEN este definita ca o sectiune a industriilor care au ca scop extractia si transformarea minereurilor din stare naturala în produse vandabile. Aceasta sectiune este construita din doua subsectiuni (DA - Industria extractiva de produse energetice si DB - Industria extractiva de produse neenergetice) pentru a permite ca prin agregare sa se creeze o sectiune derivata |_|Energie" în care se cuprind activitatile din Subsectiunea DA - Industria extractiva de produse energetice, activitatile din Sectiunea F - Energie electrica si termica, gaze si apa si Subsectiunea EF - Industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari.

    3. Industria prelucratoare (Sectiunea E) cuprinde în primul rând activitatile de fabricare ce implica o transformare materiala semnificativa în cursul unor procese de producere a unor bunuri.

    Industria prelucratoare nu are la originea productiei bunurile extrase din natura (spre deosebire de agricultura, pescuit sau industria extractiva), ci materii prime sau produse cu diverse grade de transformare provenite din activitatile sectorului primar sau din industriile prelucratoare însesi.

    Activitatile de întretinere, reparare si instalare a masinilor si echipamentelor sunt încadrate, de regula, în aceeasi clasa cu cele specializate pentru producerea bunurilor respective, cu exceptia reparatiilor navale si de aeronave pentru care s-au creat clase distincte, precum si cu exceptiile prevazute la descrierea sectiunii E - Industria prelucratoare.

    4. Lucrarile de constructii sunt ansambluri complexe ce rezulta din activitatea unei multitudini de categorii de întreprinderi care au ca scop principal producerea de bunuri imobiliare.

    Fabricarea materialelor de constructii sau de elemente mai complexe destinate lucrarilor de constructii este cuprinsa în industria prelucratoare, ca de exemplu: fabricarea elementelor prefabricate din beton, fabricarea structurilor din lemn si a tâmplariilor, fabricarea constructiilor si structurilor metalice etc.

    Montarea sau instalarea echipamentelor industriale executate de catre întreprinderile care le produc se includ în industria prelucratoare, iar cele montate si instalate de catre întreprinderile de constructii se includ în Sectiunea G - Constructii.

    Montarea sau instalarea echipamentelor concepute pentru functionarea unei constructii ca atare (obiecte sanitare, instalatii electrice etc.), precum si montarea elementelor prefabricate din beton, structurilor metalice si tâmplariei se cuprinde în Sectiunea G - Constructii.

    În cazul unitatilor de constructii care executa elemente prefabricate pe santiere sau în ateliere, activitatile acestora se includ tot în Sectiunea G - Constructii, cu conditia ca mai mult de jumatate din cantitatile fizice realizate sa fie montate în constructii executate de unitatile de constructii de care apartin.

    5. Comertul (Sectiunea H) acopera toate formele de comercializare, precum si unele servicii (reparatii de bunuri personale si gospodaresti si a autovehiculelor). Obiectul comertului îl constituie cumpararea si vânzarea de marfuri.

    Vânzarea propriei productii nu se considera activitate de comert, ci activitate auxiliara, deci nu se încadreaza la comert. Unitatile specializate (cu gestiune separata) în vânzarea cu amanuntul a propriei productii (magazinele de prezentare) se includ în activitatea de comert.

    În unele cazuri, delimitarea dintre comert si industrie tine de efectuarea, de catre unitatile de comert, a unor operatii asupra produselor, cum sunt: sortare, fractionare, lotizare, conditionare, antrepozitare, livrare cu instalare. Aceste operatii nu afecteaza natura produsului si se considera ca operatiuni intermediare sub forma unor servicii efectuate de terti, ca de exemplu: antrepozitarea sau conditionarea, instalarea la clienti a unor aparate, a mobilei etc.

    Formele de comercializare ce nu privesc bunurile transportabile nu sunt incluse în Sectiunea H, ca de exemplu: afacerile imobiliare, tranzactii asupra bunurilor imobiliare, agentiile de voiaj, vânzarea de spatii publicitare etc.

    În Sectiunea H - Comert cu ridicata si cu amanuntul, se mai includ si repararea si întretinerea autovehiculelor, motocicletelor si a bunurilor personale si casnice, precum si activitatile de intermedieri comerciale în care se executa actiuni comerciale în contul tertilor, întrucât operatiunile de intermediere conduc la vânzarea de marfuri (comisionari, intermediari etc.).

    Intermediarii comertului cu ridicata sunt evidentiati distinct în Grupa 511 - Activitati de intermedieri în comertul cu ridicata din Diviziunea 51 - Comert cu ridicata (cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor), în timp ce intermediarii comertului cu amanuntul nu sunt evidentiati separat în Diviziunea 52 - Comert cu amanuntul (cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor); repararea bunurilor personale si gospodaresti.

    Sectiunea H include unitati cu diferite statute juridice, inclusiv cooperativele, punctele de colectare etc.

    În aceasta sectiune activitatile importatorilor si exportatorilor, precum si ale celor care intermediaza tranzactii de import - export în contul tertilor nu apar în aceasta calitate, întrucât sunt incluse în comertul cu ridicata. Daca este necesara crearea unei sectiuni derivate |_|Comert exterior" aceasta se realizeaza pe baza declaratiilor vamale sau a altor tipuri de evidenta, precum si prin detalierea datelor din clasele comertului cu ridicata în cazul unor anchete statistice speciale organizate pentru activitatile de comert exterior.

    Problema majora în cadrul sectiunii H este delimitarea între comertul cu ridicata (Diviziunea 51) si comertul cu amanuntul (Diviziunea 52).

    Diviziunea 50 cuprinde comercializarea autovehiculelor si a motocicletelor (cu ridicata si cu amanuntul) noi sau de ocazie, intermedierile din acest domeniu, precum si întretinerea, repararea si aprovizionarea autovehiculelor cu carburanti si piese de schimb.

    Diviziunea 51 include comercializarea cu ridicata (inclusiv intermedierile catre agentii economici care fac comert cu amanuntul sau catre întreprinderi). Distinctia între comertul cu ridicata si comertul cu amanuntul, în unele cazuri, tine seama si de natura produsului vândut întrucât anumite produse nu se vând niciodata prin comertul cu amanuntul si, în consecinta, nu poate fi vorba de un paralelism sistematic între diviziunile 51 si 52.

    Diviziunea 52 include comercializarea cu amanuntul, inclusiv prin intermediari, în principal catre populatie, fara însa a exclude posibilitatea de vânzare si catre întreprinderi. Comercializarea merge pâna la instalarea unor bunuri la clienti.

    Repararea bunurilor personale sau casnice, activitate asociata uneori cu comercializarea, se include de asemenea în Diviziunea 52.

    În detaliu, diferentele între comertul cu ridicata si comertul cu amanuntul sunt redate în notele explicative de la diviziunile respective din descrierea activitatilor.

    La nivelul denumirii unor clase cât si în descrierea activitatilor apar notiunile de comert specializat si comert predominant, pentru care este necesar sa se defineasca termenul |_|specializat" si |_|predominant".

 

          - Specializare

    Vânzarea cu amanuntul a bunurilor materiale noi poate face obiectul unui comert în magazine nespecializate (cele din grupa 521, care reprezinta unitati comerciale cu profil complex ca: magazin general alimentar, magazin universal, magazin mixt satesc etc.) sau a unui comert specializat efectuat prin magazine specializate ce se încadreaza în clasele grupelor 522, 523 si 524 din CAEN.

    Pentru a determina specializarea, se porneste de la gama (clasele) produselor vândute ce se încadreaza, conform CAEN în clasele grupelor 522, 523 si 524. Vom avea deci 8 game relative pentru produsele alimentare ce se încadreaza în clasele grupei 522 si 11 game relative pentru produsele nealimentare ce se încadreaza în clasele grupelor 523 si 524.

    Specializarea se determina dupa analizarea ponderilor din cifra de afaceri realizata de gama de produse apartinând claselor din grupele 522, 523 si 524.

    - daca unei clase CAEN (din cele 18 câte sunt în cele trei grupe CAEN) îi corespunde o pondere de cel putin 50% din vânzarile realizate de magazin, magazinul este specializat în aceasta clasa CAEN;

    - în cazul în care o clasa CAEN nu detine o pondere de cel putin 50%, dar cifra de afaceri se repartizeaza pe cel mult 4 clase CAEN din grupele 522, 523, 524, comertul este specializat în clasa CAEN ale carei vânzari detin ponderea cea mai mare în cifra de afaceri;

    - daca produsele vândute se repartizeaza pe mai mult de 4 clase Caen, comertul este nespecializat si se încadreaza în grupa CAEN 521.

 

          - Predominanta

    În cadrul comertului nespecializat (grupa 521) se afla locul de cercetare a predominantei; exista predominanta alimentara în cazul când cifra de afaceri pentru produse alimentare, bauturi si tutun reprezinta mai mult de 35% din vânzarile totale. În caz contrar predominanta este nealimentara.

    În cazul comertului cu amanuntul în afara magazinelor (grupa 526 din CAEN) se aplica aceleasi reguli pentru determinarea specializarii sau a predominantei.

    În afara criteriilor de mai sus, pentru clasificare, se mai poate lua în considerare si suprafata comerciala atunci când aceasta poate fi relevanta.

    6. Hoteluri si restaurante (Sectiunea I).

    Serviciile de cazare se deosebesc esential de închirierile (locatiile) de locuinte prin durata scurta de punere la dispozitie a unui loc de cazare, cu exceptia unor cazari colective (camine studentesti etc.) care în mod traditional sunt apropiate de serviciile hoteliere.

    Separarea între restaurant si magazin de bauturi sau între spectacole si activitati recreative uneori poate fi destul de dificila. Ca procedeu general, un spectacol ramâne spectacol, chiar daca este asociat consumului de bauturi sau mâncare, dupa cum un bar ramâne bar chiar daca este asociat cu spectacol muzical, potrivit functiunii acestora. Separarea între restaurant si magazin de bauturi si produse alimentare se face tinând seama de posibilitatea consumarii pe loc.

    7. Transport si depozitare (Sectiunea J).

    Transportul, ca serviciu în general, nu este definit decât daca se exercita în contul tertilor, el poate rezulta dintr-o prestatie colectiva sau individuala (taxi) ca si prin închirierea cu operator (sofer) a unui mijloc de transport.

    Activitatea de transport propriu-zis se înscrie într-un ansamblu mai vast de prestatii (administratia, depozitarea, gestiunea infrastructurii). Combinatiile de servicii vizând transportul pot fi oferite prin agentiile de voiaj (pentru persoane) sau prin organizatorii de transport (pentru marfuri).

    8. Posta si telecomunicatii (Sectiunea K).

    În activitatile postale nu se includ serviciile financiare ale postei care se cuprind în sectiunea L.

    Prin telecomunicatii se întelege transmiterea de informatii prin canale de telecomunicatii / radiocomunicatii, fara tratarea acestor informatii. Tratarea informatiei se include, dupa caz, în sectiunile respective, ca de exemplu: prelucrarea datelor se cuprinde în Diviziunea 72 - Informatica si activitati conexe.

    9. Activitati financiare, bancare si de asigurari (Sectiunea L).

    Aceasta sectiune vizeaza serviciile financiare (bancare, intermedieri financiare etc.), asigurarile si activitatile auxiliare financiare si de asigurari, care conduc la cele 3 diviziuni (65, 66 si 67).

    10. Tranzactii imobiliare, închirieri si activitati de servicii prestate în principal întreprinderilor (Sectiunea M).

    Diviziunea 70 (Tranzactii imobiliare) este organizata pentru a reflecta activitatile imobiliare, cu exceptia constructiilor si activitatilor hoteliere. În aceasta diviziune se includ activitatile de dezvoltare (promovare) imobiliara, cumpararea si vânzarea de bunuri imobiliare, închirierea si subînchirierea de bunuri imobiliare, activitatea agentiilor imobiliare, administrarea imobilelor.

    Cea de-a doua Diviziune, 71, se refera la Închirierea masinilor si echipamentelor fara operator si a bunurilor personale si gospodaresti. Locatia cu operator se încadreaza, dupa caz, în categoriile de clasificare ale caror activitati sunt deservite de masinile si echipamentele respective.

    La Diviziunea 72 - Informatica si activitati conexe, trebuie sa se manifeste precautie; de exemplu: a tine contabilitatea proprie pe mijloace informatice ramâne tot activitate contabila, însa întretinerea si pastrarea echipamentelor de calcul intra în aceasta diviziune cu toate ca regula generala prevede atasarea lor la constructiile de masini.

    Între telecomunicatii si informatica limita se stabileste, în principal, daca se efectueaza un transfer sau o transformare de informatii. Activitatile de documentare pe calculator desfasurate de biblioteci si arhive se includ în Clasa 9251 - Activitati ale bibliotecilor si arhivelor si nu în informatica.

    La Diviziunea 73 - Cercetare-dezvoltare, criteriul principal pentru a distinge cercetarea si dezvoltarea de o activitate conexa acesteia este prezenta în cercetare si dezvoltare a unui apreciabil element de noutate.

    A cincea diviziune din aceasta sectiune este Diviziunea 74 - Alte activitati de servicii prestate în principal întreprinderilor, care nu se bazeaza rigid pe un criteriu de clientela, întrucât acestea se adreseaza atât agentilor economici cât si populatiei, ca de exemplu activitatile juridice. Numarul mare de clase care apar în aceasta diviziune este consecinta dezvoltarii activitatilor de servicii într-o economie moderna. Activitatile de servicii nu sunt în exclusivitate prestari de servicii. Industria prelucratoare produce anumite servicii ca: instalarea, repararea sau chiar servicii cu caracter industrial cum sunt de exemplu acoperirile metalice ce participa la ciclul de fabricatie a unui produs. Invers, anumite bunuri rezulta din activitati de servicii, ca de exemplu fotografiile.

    11. Administratie publica (Sectiunea N) cuprinde o singura diviziune (Diviziunea 75) cu acelasi titlu. Pentru clasificarea unitatilor de tip administrativ în Diviziunea 75, statutul juridic sau institutional nu este determinant. Aceasta diviziune descrie activitatile de administratie publica care, prin natura lor, nu sunt exercitate pe piata.

    12. Sectiunea O - Învatamânt, cuprinde de asemenea o singura diviziune (Diviziunea 80) cu aceeasi denumire. Aceasta diviziune cuprinde învatamântul în sensul larg al cuvântului, de toate nivelurile si sub toate formele. În aceasta diviziune nu sunt cuprinse cursurile de natura recreativa, ucenicia la locul de munca, întrucât prestatia ucenicilor este platita, precum si instruirea personalului la locul de munca, pentru utilizarea unor masini si echipamente, sau instruirea pentru protectia muncii.

    13. Sectiunea P - Sanatate si asistenta sociala, include numai Diviziunea 85 care cuprinde toate activitatile referitoare la sanatatea umana (asistenta spitaliceasca si sanatoriala, ambulatorie, activitati de analize medicale etc.), activitatile veterinare si asistenta sociala cu sau fara cazare.

    14. Sectiunea R - Alte activitati de servicii colective, sociale si personale, cuprinde patru diviziuni.

    Diviziunea 90 - Asanarea si îndepartarea gunoaielor; salubritate si activitati similare, cuprinde epurarea apelor uzate, inclusiv întretinerea canalelor de scurgere (evacuarea apelor uzate, tratamentul si evacuarea noroaielor, dejectiilor apelor epurate, vidanjarea si curatarea haznalelor si foselor septice; colectarea, transportul, depozitarea si tratarea gunoaielor menajere si a altor deseuri nerecuperabile).

    În aceasta diviziune nu se include activitatea de recuperare a deseurilor reciclabile, aceasta activitate este inclusa în Diviziunea 37 - Recuperarea deseurilor si resturilor de materiale reciclabile. De asemenea, nu se include tratarea deseurilor radioactive care este inclusa în Diviziunea 23 - Industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari.

    Diviziunea 91 - Activitati asociative diverse, cuprinde activitatile asociative economice, patronale, profesionale, sindicale, religioase, politice si alte activitati asociative.

    Diviziunea 92 - Activitati recreative, culturale si sportive, cuprinde activitatile cinematografice si video (productia, distributia si proiectia filmelor cinematografice si video); activitatile de radio si televiziune (productia de programe radio si televiziune); activitatile de spectacole; activitatile de gestionare a salilor de spectacole; activitatile agentiilor de presa; activitatile bibliotecilor, arhivelor, muzeelor si alte activitati culturale; activitatile sportive; alte activitati recreative (jocuri de noroc, parcuri de recreatii si plaje, târguri si expozitii cu caracter recreativ, pescuitul recreativ, biliard, jocuri electronice si alte jocuri, instalatii de transport cu scopuri recreative etc).

    În aceasta diviziune nu se includ: reproducerea filmelor si benzilor video care se include în Diviziunea 22, locatia (închirierea) salilor de spectacole si a amplasamentelor de proiectie care se include în Diviziunea 70, difuzarea programelor de radio si televiziune care se include în Diviziunea 64, închirierea materialelor sportive care se include în Diviziunea 71.

    Diviziunea 93 - Alte activitati de servicii, cuprinde activitatile de spalare, curatare si vopsire a textilelor si blanurilor, activitatile de frizerie si coafura si alte activitati de înfrumusetare, activitatile de pompe funebre inclusiv întretinerea mormintelor, serviciile de întretinere corporala (bai publice, saune, bai de aburi, cabinete de slabire si masaj), activitatile astrologice si de spiritism, activitatile agentiilor matrimoniale, serviciile lustrageriilor, parcarea autoturismelor, hamalâcul etc.

    În aceasta diviziune nu se includ activitatile de reparatii si retus ale hainelor si ale altor textile efectuate independent de curatarea lor si care se încadreaza în Diviziunea 52; fabricarea perucilor, meselor etc. care se include în Diviziunea 36; serviciile religioase care se includ în Diviziunea 91.

    15. Sectiunea S - Activitati ale personalului angajat în gospodarii personale, cuprinde o singura diviziune cu aceeasi denumire si include activitatile personalului angajat în gospodariile personale.

    În aceasta diviziune nu se includ activitatile unitatilor independente, specializate în furnizarea de servicii, inclusiv persoanele care furnizeaza servicii în gospodariile personale platite cu ziua sau ora, sau care executa anumite reparatii la comanda, care se încadreaza în functie de activitatea acestora, precum si personalul care acorda ajutor în cadrul actiunilor sociale care se încadreaza în Diviziunea 85.

    16. Sectiunea T - Activitati ale organizatiilor si organismelor extrateritoriale, cuprinde de asemenea o singura diviziune cu aceeasi denumire si cuprinde activitatile organizatiilor si organismelor straine cu statut diplomatic care-si desfasoara activitatea în România (ambasade si consulate), precum si ale organizatiilor si organismelor F.M.I., Bancii Mondiale, Comunitatii Europene, O.N.U. etc.

    În aceasta diviziune nu se includ activitatile de administrare si gestiune a ambasadelor si consulatelor române în strainatate sau pe lânga secretariatele organizatiilor internationale care se includ în Diviziunea 75 - Administratie publica.

 

    III. CLASIFICAREA UNITATILOR DUPA ACTIVITATE

    Activitatea economica se realizeaza în unitati economice carora utilizatorii clasificarii le retin anumite caracteristici care îi conduc, cu ajutorul conventiilor, la încadrarea în diferite categorii de clasificare.

    În termeni de activitate, sectorul este mai mult sau mai putin omogen, dupa tipul de unitate luata în considerare si dupa gradul de agregare utilizat (o institutie este mai frecvent monoactiva decât o întreprindere si cu cât clasificarea este mai detaliata cu atât cazurile de pluriactivitate sunt mai frecvente).

    Sectorul de activitate reprezinta o grupare de unitati care au aceeasi activitate principala.

    O ramura regrupeaza, pentru o activitate data, unitatile monoactive si sectiile monoactive din unitatile pluriactive. Ramura este omogena prin constructie.

    Încadrarea unei întreprinderi într-o categorie din Clasificarea activitatilor din economia nationala este deseori o operatiune destul de dificila, necesitând utilizarea notiunii intermediare de unitate statistica.

    Definirea unitatilor statistice de observare si analiza este determinata în functie de scopul cercetarii statistice. CAEN permite încadrarea unitatilor statistice (întreprindere, unitate institutionala, unitati locale etc.) într-o activitate.

    Pe plan european, o tipologie a unitatilor statistice face obiectul Regulamentului Consiliului Europei nr. 696/1993 din 15 martie 1993 referitor la unitatile statistice de observare si analiza a sistemului productiv din Comunitatea Europeana. Acestea sunt:

    A. întreprinderea;

    B. unitatea institutionala;

    C. grupul de întreprinderi;

    D. unitatea de activitate economica;

    E. unitatea de productie omogena;

    F. unitatea locala;

    G. unitatea de activitate economica la nivel local;

    H. unitate de productie omogena la nivel local.

    Definirea acestor unitati este redata în regulamentul mentionat anterior.        Pentru punerea în tema sunt necesare un minim de definitii.

    Întreprinderea este definita juridic, încheie bilant contabil, are autoritate decizionala si desfasoara una sau mai multe activitati pentru producerea de bunuri sau servicii. Pentru desfasurarea activitatii, întreprinderea are în structura una sau mai multe unitati locale.

    Unitatea locala poate fi chiar întreprinderea sau parti ale întreprinderii (sectie, atelier, uzina, magazin, mina), situate într-un loc topografic bine definit. Aceasta este reprezentata ca un ansamblu de activitati economice exercitate în acelasi loc.

    O unitate statistica exercita în mod frecvent mai multe activitati. Este necesara, deci, convenirea de reguli de precizare a activitatii asa-zis principale. Aceasta înseamna retinerea numai a unei parti din informatiile despre unitatea statistica respectiva, însa este modalitatea cea mai simpla de a efectua regrupari ale unitatilor dupa criteriul de activitate si de a asigura convergenta informatiilor din surse diferite asupra aceleiasi populatii de unitati statistice.

    Uneori, întreprinderile si unitatile locale exercita categorii de activitati care nu sunt explicit prezente în clasificarea activitatilor. Astfel, se pot distinge activitatea principala, activitatile secundare si activitatile auxiliare.

    Activitatilor principale si secundare le sunt asociate activitati auxiliare ca: administratia, informatica, supravegherea, cumpararea, vânzarea si promovarea vânzarilor, depozitarea (stocarea), repararea, transportul si reconditionarile.

    Aceste activitati auxiliare, din cadrul unei unitati, sunt exercitate pentru a permite sau facilita productia de bunuri si servicii destinate tertilor. Produsele activitatilor auxiliare nu sunt furnizate tertilor.

 

          - Activitatile auxiliare

    O activitate poate fi considerata auxiliara daca satisface simultan urmatoarele patru conditii:

    a) servirea numai a unei unitati din care face parte, ceea ce înseamna ca bunurile sau serviciile produse nu trebuie sa faca obiectul tranzactiilor de piata;

    b) exista si în alte unitati producatoare similare;

    c) conduce la productia de servicii sau în mod exceptional de bunuri nedurabile, care intra în componenta produsului final al unitatii (de exemplu schelele si esafodajele);

    d) concureaza la formarea costurilor curente ale unitatii, dar în acelasi timp nu sunt generatoare de capital fix.

    Deosebirile de principiu dintre activitatile auxiliare si activitatile principale sau secundare sunt ilustrate prin câteva exemple:

    - productia de mici utilaje (de exemplu: dispozitive) pentru a fi utilizate în unitate este o activitate auxiliara întrucât respecta toate cele 4 criterii;

    - transportul uzinal este, în general, o activitate auxiliara;

    - vânzarea productiei proprii este o activitate auxiliara, întrucât regula generala este ca nu se poate produce fara a se vinde. Daca în cadrul unei întreprinderi de productie se poate identifica un punct de vânzare cu amanuntul (vânzare directa la consumatorul final) care constituie, de exemplu, o unitate locala, acest punct de vânzare poate, cu titlu de exceptie (conventie) si pentru anumite analize, sa fie asimilat cu o unitate de activitate economica. În aceasta situatie, unitatea respectiva poate face obiectul unei duble clasificari, pe de o parte, în functie de activitatea principala sau secundara la care se aliniaza în cadrul întreprinderii si, pe de alta parte, în functie de activitatea sa proprie - vânzare cu amanuntul.

    Totodata, regula generala este ca procesele de productie nu sunt, în general, posibile fara a face un numar de activitati auxiliare, acestea neputându-se izola pentru formarea unei entitati distincte chiar daca aceste activitati auxiliare se formeaza într-o entitate juridica distincta sau într-un loc distinct si chiar daca au o contabilitate separata. Ca urmare, activitatile auxiliare nu trebuie sa fie luate în considerare pentru determinarea cadrului de activitate. Cel mai bun exemplu de entitate care exercita activitati auxiliare este cel al serviciului administrativ cu rolul de administrare a unei întreprinderi.

    Tinând seama de cele 4 conditii care trebuie sa le îndeplineasca simultan, nu sunt considerate ca activitati auxiliare:

     a) producerea de bunuri sau lucrari efectuate prin care se formeaza o parte a capitalului fix, ca de exemplu constructiile în regie proprie care se încadreaza în Sectiunea G, Diviziunea 45 - Constructii;

    b) producerea de bunuri care se consuma în activitatea principala sau activitatea secundara, daca o parte semnificativa a acestora se comercializeaza;

    c) producerea de bunuri care devin o parte integranta a activitatii principale sau secundare, ca de exemplu productia de lazi, recipienti si alte ambalaje a unei sectii a întreprinderii care servesc la ambalarea produselor sale;

    d) productia de energie (centrale electrice sau cocserii proprii) consumata în întregime sau partial în interesul activitatii principale sau secundare;

    e) cumpararea de bunuri pentru a fi revândute ca atare;

    f) cercetarea si dezvoltarea.

    În toate aceste cazuri, daca dispunem de date distincte legate de aceste activitati, ele trebuie tratate ca activitati de sine statatoare si în consecinta recunoscute ca unitati cu activitate economica.

    Daca activitatile auxiliare sunt exercitate în profitul unei singure entitati, aceste activitati si resursele pe care le utilizeaza vor constitui o parte integranta a activitatilor si resurselor unitatilor de care apartin. Totodata, daca activitatile unitatii statistice si activitatile auxiliare corespunzatoare nu se exercita în aceeasi zona geografica (este vorba aici de zone delimitate), în finalul anchetelor statistice ar putea exista interesul de a culege, pentru categoriile de date ce trebuie clasificate în functie de aceste zone geografice, informatii suplimentare distincte legate de aceste unitati, chiar daca ele nu exercita decât activitati auxiliare.

 

         - Modul de atribuire a activitatii principale

    Aprecierea activitatii principale porneste, pe de o parte, de la reperarea tuturor activitatilor elementare (de baza) desfasurate (exclusiv cele auxiliare) si, pe de alta parte, de la stabilirea regulii de evaluare a acestor activitati, pentru determinarea activitatii preponderente.

    Criteriul ideal pentru determinarea activitatilor este cel corespunzator valorilor adaugate pe care le creeaza. Acesta este un acord international de principiu, însa statisticienii europeni nu au adoptat înca o conventie operationala în cadrul unei gestiuni a unui repertoriu central de întreprinderi si unitati locale clasate dupa activitatea principala.

    Exista însa un acord asupra utilizarii si altor proprietati (caracteristici) ca: efectivul de salariati, fondul de salarii, cifra de afaceri, fara însa a se adopta un algoritm corespunzator care sa determine în ce caz se pot utiliza unele sau altele din aceste caracteristici pentru a reflecta mai mult sau mai putin importanta valorii adaugate.

    Fiecare unitate este clasificata ca atare pentru ea însasi; în particular, determinarea activitatii principale se efectueaza separat pentru fiecare unitate locala si pentru întreprindere în ansamblul ei.

    Fiecare unitate locala este clasificata pentru activitatea ei proprie, sub rezerva precizarilor cu privire la unitatile care nu exercita decât activitati auxiliare.

    Ca regula generala, activitatile de servicii nu sunt luate în calcul decât daca aceste servicii se efectueaza în contul tertilor. Aceasta restrictie trebuie retinuta pentru serviciile industriale clasificate în industria prelucratoare, ca de exemplu: imprimarea tricourilor nu apare ca o activitate distincta la fabricarea tricourilor în cadrul aceleiasi unitati, însa unitatile care imprima tricouri pentru terti sunt cuprinse în clasa specifica 1730 - Finisarea materialelor textile.

    Când mai multe activitati sunt exercitate în cadrul aceleiasi unitati (exclusiv cele auxiliare), acestea sunt ordonate dupa valoarea adaugata bruta la costul factorilor pe care ele o genereaza. Se determina, astfel, activitatea principala si activitatile secundare.

    Daca lipsesc informatiile pentru valoarea adaugata trebuie sa se utilizeze alte elemente cum sunt: efectivul de salariati, cifra de afaceri, fondul de salarii etc. cu îndeplinirea conditiei pentru obtinerea celei mai bune aproximari posibile a clasamentului care ar putea fi obtinut pe baza valorii adaugate.

    Prin conventie, atunci când o activitate determina peste 50% din valoarea adaugata obtinuta de o unitate, aceasta activitate este principala. În situatia în care, într-o unitate, nici una din activitati nu îndeplineste conditia mentionata anterior, utilizatorul va stabili algoritmul pentru determinarea activitatii principale.

    Clasificarea dupa activitatea principala urmeaza un principiu ierarhic: clasificarea stabilita la nivelul cel mai detaliat trebuie sa fie coerenta cu informatiile la un nivel mai agregat, cu alte cuvinte clasa trebuie sa apartina grupei, diviziunii, subsectiunii si sectiunii.

    Pentru respectarea acestui principiu trebuie mai întâi determinate nivelurile cele mai agregate si sa se treaca succesiv la niveluri din ce în ce mai putin agregate.

    În concluzie se determina succesiv:

    - sectiunea sau subsectiunea din economie;

    - diviziunea din sectiune sau subsectiune;

    - grupa din diviziune;

    - clasa din grupa.

    Deci, în cazul unitatilor care au mai multe activitati, se va determina mai întâi nivelul cel mai agregat din clasificare, apoi nivelul inferior acestuia si în final clasa.

    În cazul integrarii pe verticala, clasa atasata unitatilor este determinata de natura produsului final, cu exceptia cazurilor când continutul unei categorii de clasificare cere o alta abordare. În acest caz, activitatile integrate din amonte dispar, iar activitatea integrata în aval determina activitatea principala. Aceasta prioritate acceptata pentru produsele din aval nu reflecta însa întotdeauna ponderea aferenta valorilor adaugate. De exemplu, fabricarea de cuverturi sau paturi prin tivirea marginilor unei stofe prezinta o valoare adaugata mult mai mica decât fabricarea stofei care s-a realizat în amonte si s-a integrat în aval. Cu toate acestea, în caz de activitate integrata, unitatea va aparea ca fabricanta de cuverturi sau paturi si nu de tesaturi.

    În unele descrieri privind categoriile de clasificare exista si unele particularitati (conventionalitati), ca de exemplu: vinificarea în fermele proprii ale gospodariilor taranesti nu se include la industria alimentara Clasa 1593 - Fabricarea vinului din struguri, ci în Clasa 0118 - Viticultura.

    O situatie analoaga este si cea pentru produsele lactate obtinute în fermele gospodariilor taranesti proprii sau stâni etc.

 

          - Precizari referitoare la comercializare

    O unitate care vinde cu amanuntul produsele pe care le fabrica este clasificata la fabricare, încadrarea nejustificându-se la comert. Astfel, o brutarie producatoare si vânzatoare în acelasi loc va fi clasificata la fabricare.

    Unitatile de vânzare sunt clasate întotdeauna la comert daca fabricarea are loc într-o alta unitate diferita. Astfel, o retea de unitati de desfacere a pâinii provenite de la o brutarie industriala va fi clasata la comert.

    Unitatile producatoare de preparate din carne care vând cu amanuntul, asociate în general cu productia si vânzarea acestei productii care însa comercializeaza si produse cumparate de la alti producatori, printr-o conventie globala, se clasifica în functie de unitatea de productie.

 

          - Reguli de stabilitate

    Daca activitatea principala a unei unitati a fost determinata conform regulilor din paragrafele precedente, dar au loc frecvente modificari în ceea ce priveste ponderea valorii adaugate, cifrei de afaceri, efectivului de salariati, în functie de caracteristicile care s-au avut în vedere la determinarea activitatii principale, prin conventie s-a stabilit sa se mentina acelasi cod al activitatii principale atât timp cât nu se produc schimbari semnificative în ponderile activitatilor exercitate. Cu toate acestea, codificarea trebuie sa fie realizata tinând seama de necesitatea unei stabilitati în timp cât mai mari a acesteia.

    Clasificarea unitatilor statistice dupa activitatea principala ridica uneori probleme delicate, din care mentionam doar trei puncte de abordare:

    - în primul rând, aceasta clasificare raspunde obiectivelor economico-sociale asa cum sunt detaliate ele în CAEN, cu determinarea activitatii principale, pornind de la informatiile furnizate de unitati, care face posibila gruparea unor indicatori dupa criterii omogene, comparabile în timp si spatiu;

    - în al doilea rând, atribuirea codului activitatii principale exercitate, nu creeaza nici drepturi si nici obligatii pentru întreprinderi, adica nu antreneaza nici un efect juridic;

    - în al treilea rând, daca exista litigii determinate de atribuirea codului de activitate principala exercitata, unitatea în cauza neconsiderându-se clasata corespunzator, aceasta poate face cunoscut punctul sau de vedere serviciilor statistice, furnizând elementele de informare utile pentru apartenenta corecta la o activitate principala exercitata, definita în CAEN.

 

    IV. UTILIZAREA SI INTERPRETAREA CAEN

 

          - Utilizari în scopuri statistice

    O data adoptata, prin act normativ, CAEN devine obligatorie pentru toti agentii economici si organismele dependente de administratie. Aceasta clasificare va fi utilizata în textele oficiale, decizii, documente, lucrari si studii si în sistemele informatice ale administratiilor si institutiilor publice ca si în lucrari efectuate de întreprinderi particulare la cererea administratiei.

    Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN) este un instrument oferit tuturor utilizatorilor pentru efectuarea gruparilor economice dupa principii unitare, indiferent de domeniul de activitate.

    Continutul CAEN asigura compatibilitatea cu alte sisteme ale circulatiei informatiei; clasificarile similare elaborate de ONU si CEE, precum si alte clasificari de produse, servicii si comert exterior, cu o mare transparenta.

    CAEN poate genera alte clasificari si nomenclatoare specializate, realizându-se o strânsa legatura între acestea. Nomenclatorul de activitati din CAEN nu este rigid, în baza acestuia se pot face agregari sau detalieri, într-un anumit domeniu, în vederea unei aplicari specifice.

    Clasificarile agregate se determina prin regrupari exacte ale categoriilor de clasificare din CAEN.

    Clasificarile detaliate se determina prin descompunerea exacta a activitatilor cuprinse într-o clasa CAEN. Precizam ca o detaliere a claselor din CAEN se regaseste în Clasificarea produselor si serviciilor asociate activitatilor (CPSA), pe doua niveluri (subclasa si subclasa elementara).

 

        - Utilizari în alte scopuri

    CAEN permite ordonarea informatiei economice pe baza unui limbaj comun ce prezinta un mare interes în numeroase domenii si utilizarea ei trebuie promovata.

    CAEN poate fi utilizata într-o serie de domenii care nu au legatura directa cu statistica: reglementarile fiscale sau sociale, stabiliri de preturi, acorduri comerciale etc.

    Modalitatile de aplicare a clasificarii activitatilor de catre un serviciu public în vederea unei utilizari specifice (nestatistice), în particular pentru clasificarea unitatilor economice în posturile specifice ale acesteia, revin în totalitate în responsabilitatea utilizatorului.

    Important este ca utilizatorii sa fie constienti de faptul ca nu CAEN determina obiectivele pe care le urmaresc, ci scopul pentru care trebuie aplicata, întrucât clasificarea nu este decât un cadru care porneste de la principii cu caracter economic, social si tehnic; utilizatorii sunt obligati sa-si ia precautii prin care sa se asigure ca obiectivele lor sunt prezente în CAEN si sa poata furniza toate indicatiile necesare pentru precizarea câmpului pe care-l acopera.

 

          - Interpretarea CAEN

    Din ratiuni de claritate si concizie, clasificarea si notele sale explicative nu mentioneaza decât activitatile cele mai semnificative deoarece nu este posibila o descriere exhaustiva.

    Denumirea se doreste a fi o descriere scurta si specifica esentei categoriei pe care o acopera; pentru clarificarea continutului este necesara consultarea notelor explicative.

    Notele explicative ale unei diviziuni sau grupe nu sunt repetate pentru fiecare clasa. Este necesar, astfel, sa se "urce" în ierarhia clasificarii atât cât este necesar pentru caracterizarea completa a unei activitati.

    Exista întotdeauna o marja de apreciere asupra a ceea ce s-a convenit sa fie descris: prea multe detalii îngreuneaza cautarea, dar acestea trebuie sa fie suficiente pentru o buna ghidare a utilizatorului. În acelasi timp, trebuie avute în vedere interdependentele: o precizare care completeaza în modul util un comentariu precedent poate induce în eroare în cazul unei lecturi în afara contextului. Interpretarea trebuie întotdeauna efectuata, luând în considerare ansamblul, pentru a gasi clasamentul cel mai bine adaptat.

    Notele explicative nu sunt acoperite prin textul actului normativ, deci sunt mai usor adaptabile la anumite cerinte care se dovedesc necesare.

    Clasificarea activitatilor nu clarifica toate aspectele utile la elaborarea de statistici economice sau de utilizare propriu-zisa. Din acest motiv se pot crea în cadrul sistemelor informationale codificari suplimentare prin care se identifica tipuri speciale de unitati (crese, gradinite, puncte de lucru, cabinete medicale particulare, comisionari în vama etc.), în concordanta cu obiectivele specifice ale utilizatorilor.

 

    STRUCTURA SECTIUNILOR, SUBSECTIUNILOR SI DIVIZIUNILOR CLASIFICARII

                ACTIVITATILOR DIN ECONOMIA NATIONALA

 

------------------------------------------------------------------------------

 Sectiune Subsectiune Diviziune              Denumire

------------------------------------------------------------------------------

    A                           AGRICULTURA

                         01     Agricultura si servicii auxiliare

    B                           SILVICULTURA, EXPLOATAREA FORESTIERA SI

                                ECONOMIA VÂNATULUI

                         02     Silvicultura, exploatarea forestiera si

                                economia vânatului

    C                           PESCUITUL SI PISCICULTURA

                         05     Pescuitul si piscicultura

    D                           INDUSTRIA EXTRACTIVA

              DA                INDUSTRIA EXTRACTIVA DE PRODUSE ENERGETICE

                         10     Extractia si prepararea carbunelui

                         11     Extractia petrolului si gazelor naturale

                                (exclusiv prospectiunile)

                         12     Extractia si prepararea minereurilor

                                radioactive

              DB                INDUSTRIA EXTRACTIVA DE PRODUSE NEENERGETICE

                         13     Extractia si prepararea minereurilor

                                metalifere

                         14     Alte activitati extractive

    E                           INDUSTRIA PRELUCRATOARE

              EA                INDUSTRIA ALIMENTARA, A BAUTURILOR SI TUTUNULUI

                         15     Industria alimentara si a bauturilor

                         16     Industria tutunului

              EB                INDUSTRIA TEXTILA SI A PRODUSELOR TEXTILE

                         17     Industria textila si a produselor textile

                         18     Industria confectiilor de îmbracaminte

              EC                INDUSTRIA PIELARIEI SI ÎNCALTAMINTEI

                         19     Industria pielariei si încaltamintei

              ED                INDUSTRIA DE PRELUCRARE A LEMNULUI (EXCLUSIV

                                PRODUCTIA DE MOBILA)

                         20     Industria de prelucrare a lemnului (exclusiv

                                productia de mobila)

              EE                INDUSTRIA CELULOZEI, HÂRTIEI, CARTONULUI SI A

                                ARTICOLELOR DIN HÂRTIE SI CARTON

                         21     Industria celulozei, hârtiei si cartonului

                         22     Edituri, poligrafie si reproducerea

                                înregistrarilor pe suporti

              EF                INDUSTRIA DE PRELUCRARE A TITEIULUI,

                                COCSIFICAREA CARBUNELUI SI TRATAREA

                                COMBUSTIBILILOR NUCLEARI

                         23     Industria de prelucrare a titeiului,

                                cocsificarea carbunelui si tratarea

                                combustibililor nucleari

              EG                INDUSTRIA CHIMICA SI A FIBRELOR SINTETICE SI

                                ARTIFICIALE

                         24     Industria chimica si a fibrelor sintetice si

                                artificiale

              EH                INDUSTRIA DE PRELUCRARE A CAUCIUCULUI SI A

                                MASELOR PLASTICE

                         25     Industria de prelucrare a cauciucului si a

                                maselor plastice

              EI                INDUSTRIA ALTOR PRODUSE DIN MINERALE

                                NEMETALICE

                         26     Industria altor produse din minerale

                                nemetalice

              EJ                INDUSTRIA METALURGICA

                         27     Industria metalurgica

              EK                INDUSTRIA CONSTRUCTIILOR METALICE SI A

                                PRODUSELOR DIN METAL (EXCLUSIV MASINI,

                                UTILAJE SI INSTALATII)

                         28     Industria constructiilor metalice si a

                                produselor din metal (exclusiv masini,

                                utilaje si instalatii)

              EL                INDUSTRIA DE MASINI SI ECHIPAMENTE

                         29     Industria de masini si echipamente

              EM                INDUSTRIA DE ECHIPAMENTE ELECTRICE SI OPTICE

                         30     Industria de mijloace ale tehnicii de calcul

                                si de birou

                         31     Industria de masini si aparate electrice

                         32     Industria de echipamente, aparate de radio,

                                televiziune si comunicatii

                         33     Industria de aparatura si instrumente

                                medicale, de precizie, optice si ceasornicarie

              EN                INDUSTRIA MIJLOACELOR DE TRANSPORT

                         34     Industria mijloacelor de transport rutier

                         35     Industria altor mijloace de transport

              EO                ALTE ACTIVITATI INDUSTRIALE

                         36     Productia de mobilier si alte activitati

                                industriale n.c.a.

                         37     Recuperarea deseurilor si resturilor de

                                materiale reciclabile

    F                           ENERGIA ELECTRICA SI TERMICA, GAZE SI APA

                         40     Productia, transportul si distributia de

                                energie electrica si termica, gaze si apa

                                calda

                         41     Gospodarirea resurselor de apa, captarea,

                                tratarea si distributia apei

    G                           CONSTRUCTII

                         45     Constructii

    H                           COMERT CU RIDICATA SI CU AMANUNTUL,

                                REPARAREA SI ÎNTRETINEREA AUTOVEHICULELOR,

                                MOTOCICLETELOR SI A BUNURILOR PERSONALE SI

                                CASNICE

                         50     Vânzarea, întretinerea si repararea

                                autovehiculelor si a motocicletelor; comert cu

                                amanuntul al carburantilor pentru autovehicule

                         51     Comert cu ridicata (cu exceptia

                                autovehiculelor si motocicletelor)

                         52     Comert cu amanuntul (cu exceptia

                                autovehiculelor si motocicletelor); repararea

                                bunurilor personale si gospodaresti

    I                           HOTELURI SI RESTAURANTE

                         55     Hoteluri si restaurante

    J                           TRANSPORT SI DEPOZITARE

                         60     Transporturi terestre; transporturi prin

                                conducte

                         61     Transporturi pe apa

                         62     Transporturi aeriene

                         63     Activitati anexe si auxiliare de transport,

                                activitati ale agentiilor de turism

    K                           POSTA SI TELECOMUNICATII

                         64     Posta si telecomunicatii

    L                           ACTIVITATI FINANCIARE, BANCARE SI DE ASIGURARI

                         65     Activitati ale institutiilor financiare si

                                bancare, cu exceptia activitatilor de

                                asigurari si ale caselor de pensii

                         66     Activitati de asigurari si ale caselor de

                                pensii cu exceptia celor din sistemul

                                public de asigurari sociale

                         67     Activitati auxiliare ale institutiilor

                                financiare si de asigurari

    M                           TRANZACTII IMOBILIARE, ÎNCHIRIERI SI

                                ACTIVITATI DE SERVICII PRESTATE ÎN PRINCIPAL

                                ÎNTREPRINDERILOR

                         70     Tranzactii imobiliare

                         71     Închirierea masinilor si echipamentelor fara

                                operator si a bunurilor personale si

                                gospodaresti

                         72     Informatica si activitati conexe

                         73     Cercetare-dezvoltare

                         74     Alte activitati de servicii prestate în

                                principal întreprinderilor

    N                           ADMINISTRATIE PUBLICA

                         75     Administratie publica

    O                           ÎNVATAMÂNT

                         80     Învatamânt

    P                           SANATATE SI ASISTENTA SOCIALA

                         85     Sanatate si asistenta sociala

    R                           ALTE ACTIVITATI DE SERVICII COLECTIVE, SOCIALE

                                SI PERSONALE

                         90     Asanarea si îndepartarea gunoaielor;

                                salubritate si activitati similare

                         91     Activitati asociative diverse

                         92     Activitati recreative, culturale si sportive

                         93     Alte activitati de servicii

    S                           ACTIVITATI ALE PERSONALULUI ANGAJAT ÎN

                                GOSPODARII PERSONALE

                         95     Activitati ale personalului angajat în

                                gospodarii personale

    T                           ACTIVITATI ALE ORGANIZATIILOR SI ORGANISMELOR

                                EXTRATERITORIALE

                         99     Activitati ale organizatiilor si organismelor

                                extrateritoriale

------------------------------------------------------------------------------

 

 

       STRUCTURA DETALIATA A CATEGORIILOR DE CLASIFICARE A ACTIVITATILOR

                             DIN ECONOMIA NATIONALA

------------------------------------------------------------------------------

Cod CAEN                 Denumire            Cod

------------------------------------------------------------------------------

Sectiune/                                                        CITI    NACE

Subsectiune/                                                    rev. 3  rev. 1

Diviziune/

Grupa/

Clasa

------------------------------------------------------------------------------

 A               AGRICULTURA                                    A       A

     01          Agricultura si servicii auxiliare              01      01

        011      Cultura vegetala                               011     01.1

            0111 Cultura cerealelor                             0111    01.11

            0112 Cultura leguminoaselor-boabe                   0111    01.11

            0113 Cultura cartofului, plantelor tehnice,

                 medicinale si aromatice                        0111    01.11

            0114 Cultura plantelor de nutret                    0111    01.11

            0115 Cultura legumelor, bostanoaselor si

                 ciupercilor                                    0112    01.12

            0116 Cultura florilor si plantelor ornamentale      0112    01.12

            0117 Pomicultura si cultura altor plante            0113    01.13

                 fructifere (cu exceptia strugurilor)

            0118 Viticultura                                    0113    01.13

        012      Cresterea animalelor                           012     01.2

            0121 Cresterea bovinelor                            0121    01.21

            0122 Cresterea ovinelor si caprinelor               0121    01.22

            0123 Cresterea porcinelor                           0122    01.23

            0124 Cresterea cabalinelor, magarilor si catârilor  0121    01.22

            0125 Cresterea pasarilor                            0122    01.24

            0126 Apicultura                                     0122    01.25

            0127 Sericicultura                                  0122    01.25

            0128 Cresterea animalelor pentru blana si a altor   0122    01.25

                 specii

        013      Activitati mixte (cultura vegetala si          013     01.3

                 cresterea animalelor)

            0130 Activitati mixte (cultura vegetala si          0130    01.30

                 cresterea animalelor)

        014      Servicii auxiliare (cu exceptia activitatilor  014     01.4

                 sanitar-veterinare)

            0141 Servicii pentru mecanizarea, chimizarea        0140    01.41

                 agriculturii si protectie fitosanitara

            0142 Servicii de reproductie si selectie            0140    01.42

                 în cresterea animalelor

            0143 Servicii de îmbunatatiri funciare si irigatii  0140    01.41

            0144 Alte servicii pentru agricultura               0140    01.41

 

 B               SILVICULTURA, EXPLOATAREA FORESTIERA           A       A

                 SI ECONOMIA VÂNATULUI

     02          Silvicultura, exploatarea                      02      02

                 forestiera si economia vânatului

        021      Silvicultura                                   020     02.0

            0211 Conservarea si dezvoltarea fondului forestier  0200    02.01

            0212 Recoltarea si valorificarea produselor

                 accesorii ale padurii                          0200    02.01

        022      Exploatarea forestiera si a stufului           020     02.0

            0221 Exploatarea forestiera                         0200    02.01

            0222 Exploatarea stufului                           0200    02.01

        023      Economia vânatului                             015     01.5

            0230 Economia vânatului                             0150    01.50

        024      Servicii anexe silviculturii si exploatarii    020     02.0

                 forestiere

            0240 Servicii anexe silviculturii si exploatarii    0200    02.02

                 forestiere

 

 C               PESCUITUL SI PISCICULTURA                      B       B

     05          Pescuitul si piscicultura                      05      05

        050      Pescuitul si piscicultura                      050     05.0

            0501 Pescuitul                                      0500    05.01

            0502 Piscicultura                                   0500    05.02

 

 D               INDUSTRIA EXTRACTIVA                           C       C

 DA              INDUSTRIA EXTRACTIVA DE PRODUSE ENERGETICE     -       CA

     10          Extractia si prepararea carbunelui             10      10

        101      Extractia si prepararea antracitului si huilei 101     10.1

            1010 Extractia si prepararea antracitului si huilei 1010    10.10

        102      Extractia si prepararea lignitului             102     10.2

            1020 Extractia si prepararea lignitului             1020    10.20

        103      Extractia si prepararea turbei                 103     10.3

            1030 Extractia si prepararea turbei                 1030    10.30

     11          Extractia petrolului si gazelor naturale       11      11

                 (exclusiv prospectiunile)

        111      Extractia petrolului brut                      111     11.1

            1111 Extractia petrolului brut                      1110    11.10

            1112 Extractia sisturilor si nisipurilor            1110    11.10

                 bituminoase

        112      Extractia gazelor naturale                     111     11.1

            1120 Extractia gazelor naturale                     1110    11.10

        113      Activitati de servicii anexe extractiei

                 petrolului si gazelor naturale (exclusiv       112     11.2

                 prospectiunile)

            1130 Activitati de servicii anexe extractiei        1120    11.20

                 petrolului si gazelor naturale (exclusiv

                 prospectiunile)

     12          Extractia si prepararea minereurilor           12      12

                 radioactive

        120      Extractia si prepararea minereurilor           120     12.0

                 radioactive

            1200 Extractia si prepararea minereurilor           1200    12.00

                 radioactive

 

 DB              INDUSTRIA EXTRACTIVA DE PRODUSE NEENERGETICE   -       CB

     13          Extractia si prepararea minereurilor           13      13

                 metalifere

        131      Extractia si prepararea minereurilor feroase   131     13.1

            1310 Extractia si prepararea minereurilor feroase   1310    13.10

        132      Extractia si prepararea minereurilor neferoase 132     13.2

                 si rare (exclusiv minereurile radioactive)

            1320 Extractia si prepararea minereurilor neferoase 1320    13.20

                 si rare (exclusiv minereurile radioactive)

     14          Alte activitati extractive                     14      14

        141      Extractia minereurilor pentru industria        141     14.1

                 materialelor de constructii

            1411 Extractia pietrei pentru constructii           1410    14.11

            1412 Extractia pietrei calcaroase, ghipsului si a   1410    14.12

                 cretei

            1413 Extractia de ardezie                           1410    14.13

        142      Extractia nisipului si argilei                 141     14.2

            1421 Extractia pietrisului si nisipului             1410    14.21

            1422 Extractia argilei si caolinului                1410    14.22

        143      Extractia si prepararea minereurilor pentru    142     14.3

                 industria chimica

            1430 Extractia si prepararea minereurilor pentru    1421    14.30

                 industria chimica

        144      Extractia sarii                                142     14.4

            1440 Extractia sarii                                1422    14.40

        145      Alte activitati extractive                     142     14.5

            1450 Alte activitati extractive                     1429    14.50

 

 E               INDUSTRIA PRELUCRATOARE                        D       D

 EA              INDUSTRIA ALIMENTARA, A BAUTURILOR SI          -       DA

                 TUTUNULUI

     15          Industria alimentara si a bauturilor           15      15

        151      Productia, prelucrarea si conservarea carnii   151     15.1

            1511 Productia, prelucrarea si conservarea carnii   1511    15.11

                 (exclusiv carnea de pasare)

            1512 Productia, prelucrarea si conservarea carnii   1511    15.12

                 de pasare si de alte animale n.c.a.

            1513 Produse pe baza de carne (inclusiv din carne   1511    15.13

                 de pasare)

        152      Prelucrarea si conservarea pestelui si a       151     15.2

                 produselor din peste

            1520 Prelucrarea si conservarea pestelui si a       1512    15.20

                 produselor din peste

        153      Prelucrarea si conservarea fructelor si        151     15.3

                 legumelor

            1531 Prelucrarea cartofului si conservarea          1513    15.31

                 produselor din cartofi

            1532 Prepararea sucurilor din fructe si legume      1513    15.32

            1533 Prelucrarea si conservarea fructelor si        1513    15.33

                 legumelor

        154      Productia uleiurilor si grasimilor vegetale    151     15.4

                 si animale

            1541 Fabricarea uleiurilor si grasimilor brute      1514    15.41

            1542 Fabricarea uleiurilor si grasimilor rafinate   1514    15.42

            1543 Fabricarea margarinei si produselor            1514    15.43

                 comestibile similare

        155      Fabricarea produselor lactate                  152     15.5

            1551 Fabricarea produselor lactate si a             1520    15.51

                 brânzeturilor

            1552 Fabricarea înghetatei                          1520    15.52

        156      Fabricarea produselor de morarit, a amidonului 153     15.6

                 si produselor din amidon

            1561 Fabricarea produselor de morarit               1531    15.61

            1562 Fabricarea amidonului si a produselor din      1532    15.62

                 amidon

        157      Fabricarea produselor pentru hrana animalelor  153     15.7

            1570 Fabricarea produselor pentru hrana animalelor  1533    15.71

                                                                        15.72

        158      Fabricarea altor produse alimentare            154     15.8

            1581 Fabricarea produselor de panificatie si        1541    15.81

                 patiserie

            1582 Fabricarea biscuitilor, piscoturilor si a      1541    15.82

                 altor produse similare

            1583 Fabricarea zaharului                           1542    15.83

            1584 Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei  1543    15.84

                 si a produselor zaharoase

            1585 Fabricarea pastelor fainoase alimentare si a   1544    15.85

                 altor produse fainoase

            1586 Prelucrarea ceaiului si cafelei                1549    15.86

            1587 Fabricarea condimentelor                       1549    15.87

            1588 Fabricarea preparatelor dietetice si a         1549    15.88

                 produselor alimentare pentru copii

            1589 Fabricarea altor produse alimentare            1549    15.89

        159      Fabricarea bauturilor                          155     15.9

            1591 Fabricarea bauturilor alcoolice distilate      1551    15.91

            1592 Fabricarea alcoolului etilic de fermentatie    1551    15.92

            1593 Fabricarea vinului din struguri                1552    15.93

            1594 Fabricarea cidrului si a vinului din fructe    1552    15.94

                 (cu exceptia vinurilor din struguri proaspeti)

            1595 Fabricarea altor bauturi obtinute prin         1552    15.95

                 fermentare

            1596 Fabricarea berei                               1553    15.96

            1597 Fabricarea maltului                            1553    15.97

            1598 Productia de ape minerale îmbuteliate la surse 1554    15.98

            1599 Fabricarea bauturilor nealcoolice              1554    15.98

     16          Industria tutunului                            16      16

        160      Industria tutunului                            160     16.0

            1600 Industria tutunului                            1600    16.00

 

 EB              INDUSTRIA TEXTILA SI A PRODUSELOR TEXTILE      -       DB

     17          Industria textila si a produselor textile      17      17

        171      Pregatirea fibrelor si filarea în fire         171     17.1

            1711 Pregatirea fibrelor si filarea în fire bumbac  1711    17.11

                 si tip bumbac

            1712 Pregatirea fibrelor si filarea în fire de lâna 1711    17.12

                 cardata si tip lâna cardata

            1713 Pregatirea fibrelor si filarea în fire de lâna 1711    17.13

                 pieptanata si tip lâna pieptanata

            1714 Pregatirea fibrelor si filarea în fire de in,  1711    17.14

                 cânepa si iuta si tip in, cânepa si iuta

            1715 Prelucrarea si rasucirea matasii naturale si   1711    17.15

                 artificiale si a firelor sintetice

            1716 Fabricarea atei                                1711    17.16

            1717 Pregatirea fibrelor si filarea altor tipuri    1711    17.17

                 de fire

        172      Productia de tesaturi                          171     17.2

            1721 Tesaturi din bumbac si din fire tip bumbac     1711    17.21

            1722 Tesaturi din lâna cardata si din fire tip      1711    17.22

                 lâna cardata

            1723 Tesaturi din lâna pieptanata si din fire tip   1711    17.23

                 lâna pieptanata

            1724 Tesaturi din matase si din fire tip matase     1711    17.24

            1725 Tesaturi din in, cânepa, iuta si din fire tip  1711    17.25

                 in, cânepa si iuta

            1726 Alte tesaturi                                  1711    17.25

        173      Finisarea materialelor textile                 171     17.3

            1730 Finisarea materialelor textile                 1712    17.30

        174      Fabricarea de articole confectionate din       172     17.4

                 textile (cu exceptia îmbracamintei si

                 lenjeriei de corp)

            1740 Fabricarea de articole confectionate din       1721    17.40

                 textile (cu exceptia îmbracamintei si

                 lenjeriei de corp)

        175      Fabricarea altor articole textile              172     17.5

            1751 Fabricarea de covoare si mochete               1722    17.51

            1752 Fabricarea de frânghii, sfori si plase         1723    17.52

            1753 Fabricarea de textile netesute si a            1729    17.53

                 articolelor din acestea (exclusiv

                 confectiile pentru îmbracaminte)

            1754 Fabricarea altor articole textile              1729    17.54

        176      Fabricarea de metraje prin tricotare sau       173     17.6

                 crosetare

            1760 Fabricarea de metraje prin tricotare sau       1730    17.60

                 crosetare

        177      Fabricarea de articole tricotate sau crosetate 173     17.7

            1771 Fabricarea de ciorapi, sosete si ciorapi       1730    17.71

                 pantalon

            1772 Fabricarea de pulovere, veste si articole      1730    17.72

                 similare tricotate sau crosetate

     18          Industria confectiilor de îmbracaminte         18      18

        181      Fabricarea de articole de îmbracaminte din     181     18.1

                 piele si înlocuitori de piele (cu exceptia

                 celor din blana)

            1810 Fabricarea de articole de îmbracaminte din     1810    18.10

                 piele si înlocuitori de piele (cu exceptia

                 celor din blana)

       182       Fabricarea de articole de îmbracaminte si      181     18.2

                 lenjerie din materiale textile

            1821 Fabricarea de articole de îmbracaminte pentru  1810    18.21

                 lucru

            1822 Fabricarea altor articole de îmbracaminte      1810    18.22

                 (exclusiv lenjeria de corp)

            1823 Fabricarea articolelor de lenjerie de corp     1810    18.23

            1824 Fabricarea altor articole de îmbracaminte si   1810    18.24

                 accesorii

        183      Prepararea si vopsirea blanurilor; fabricarea  182     18.3

                 articolelor din blana

            1831 Argasirea si finisarea blanurilor              1820    18.30

            1832 Confectionarea articolelor din blana           1820    18.30

 

 EC              INDUSTRIA PIELARIEI SI ÎNCALTAMINTEI           -       DC

     19          Industria pielariei si încaltamintei           19      19

        191      Tabacirea si finisarea pieilor                 91      19.1

            1910 Tabacirea si finisarea pieilor                 911     19.10

        192      Fabricarea de articole de voiaj si             191     19.2

                 marochinarie, a articolelor de harnasament

            1920 Fabricarea de articole de voiaj si             1912    19.20

                 marochinarie, a articolelor de harnasament

        193      Fabricarea încaltamintei                       192     19.3

            1930 Fabricarea încaltamintei                       1920    19.30

 

 ED              INDUSTRIA DE PRELUCRARE A LEMNULUI             -       DD

                 (EXCLUSIV PRODUCTIA DE MOBILA)

     20          Industria de prelucrare a lemnului (exclusiv   20      20

                 productia de mobila)

        201      Prelucrarea bruta a lemnului si impregnarea    201     20.1

                 lemnului

            2010 Prelucrarea bruta a lemnului si impregnarea    2010    20.10

                 lemnului

        202      Fabricarea de produse stratificate din lemn    202     20.2

            2020 Fabricarea de produse stratificate din lemn    2021    20.20

        203      Fabricarea de elemente de dulgherie si         202     20.3

                 tâmplarie pentru constructii

            2030 Fabricarea de elemente de dulgherie si         2022    20.30

                 tâmplarie pentru constructii

        204      Productia de ambalaje din lemn                 202     20.4

            2040 Productia de ambalaje din lemn                 2023    20.40

        205      Fabricarea altor produse din lemn, pluta,      202     20.5

                 nuiele si alte materiale vegetale

            2051 Fabricarea altor produse din lemn              2029    20.51

            2052 Fabricarea articolelor din pluta, împletituri  2029    20.52

                 din nuiele si din alte materiale

 

 EE              INDUSTRIA CELULOZEI, HÂRTIEI, CARTONULUI SI    -       DE

                 A ARTICOLELOR DIN HÂRTIE SI CARTON

     21          Industria celulozei, hârtiei si cartonului     21      21

        211      Fabricarea celulozei, hârtiei si cartonului    210     21.1

            2111 Fabricarea celulozei                           2101    21.11

            2112 Fabricarea hârtiei si cartonului               2101    21.12

        212      Fabricarea produselor din hârtie si carton     210     21.2

            2121 Fabricarea hârtiei si cartonului ondulat si    2102    21.21

                 a ambalajelor din hârtie si carton

            2122 Fabricarea produselor de uz gospodaresc sau    2109    21.22

                 sanitar si a hârtiei de toaleta

            2123 Fabricarea articolelor de papetarie            2109    21.23

            2124 Fabricarea tapetului si a altor materiale de   2109    21.24

                 lipit pe pereti

            2125 Fabricarea altor articole din hârtie si carton 2109    21.25

     22          Edituri, poligrafie si reproducerea            22      22

                 înregistrarilor pe suporti

        221      Edituri                                        221     22.1

            2211 Editarea cartilor, brosurilor si a altor       2211    22.11

                 publicatii

            2212 Editarea ziarelor                              2212    22.12

            2213 Editarea revistelor si a periodicelor          2212    22.13

            2214 Editarea suportilor pentru înregistrari audio  2213    22.14

            2215 Alte activitati de editare                     2219    22.15

        222      Tiparire si activitati anexe                   222     22.2

            2221 Tiparirea ziarelor                             2221    22.21

            2222 Alte activitati de tiparire                    2221    22.22

            2223 Legatorie si finisare                          2222    22.23

            2224 Compozitii tipografice si fotogravura          2222    22.24

            2225 Alte activitati anexe tipografiei              2222    22.25

        223      Reproducerea înregistrarilor pe suporti        223     22.3

            2231 Reproducerea pe suporti a înregistrarilor      2230    22.31

                 audio

            2232 Reproducerea pe suporti a înregistrarilor      2230    22.32

                 video

            2233 Reproducerea pe suporti a înregistrarilor cu   2230    22.33

                 caracter informatic

 

 EF              INDUSTRIA DE PRELUCRARE A TITEIULUI,           -       DF

                 COCSIFICAREA CARBUNELUI SI TRATAREA

                 COMBUSTIBILILOR NUCLEARI

     23          Industria de prelucrare a titeiului,           23      23

                 cocsificarea carbunelui si tratarea

                 combustibililor nucleari

        231      Cocsificarea carbunelui                        231     23.1

            2310 Cocsificarea carbunelui                        2310    23.10

        232      Prelucrarea titeiului                          232     23.2

            2320 Prelucrarea titeiului                          2320    23.20

        233      Prelucrarea combustibililor nucleari           233     23.3

            2330 Prelucrarea combustibililor nucleari           2330    23.30

 

 EG              INDUSTRIA CHIMICA SI A FIBRELOR SINTETICE      -       DG

                 SI ARTIFICIALE

     24          Industria chimica si a fibrelor sintetice si

                 artificiale                                    24      24

        241      Fabricarea produselor chimice de baza          241     24.1

            2411 Fabricarea gazului industrial                  2411    24.11

            2412 Fabricarea colorantilor si a pigmentilor       2411    24.12

            2413 Fabricarea de produse chimice anorganice de    2411    24.13

                 baza

            2414 Fabricarea de produse chimice organice de baza 2411    24.14

            2415 Fabricarea îngrasamintelor si produselor       2412    24.15

                 azotoase

            2416 Fabricarea materialelor plastice primare       2413    24.16

            2417 Fabricarea cauciucului sintetic                2413    24.17

        242      Fabricarea pesticidelor si a altor produse

                 agrochimice                                    242     24.2

            2420 Fabricarea pesticidelor si a altor produse

                 agrochimice                                    2421    24.20

        243      Fabricarea vopselelor si a lacurilor           242     24.3

            2430 Fabricarea vopselelor si a lacurilor           2422    24.30

        244      Fabricarea de medicamente si produse           242     24.4

                 farmaceutice

            2441 Fabricarea produselor farmaceutice de baza     2423    24.41

            2442 Fabricarea preparatelor farmaceutice           2423    24.42

        245      Fabricarea sapunurilor, detergentilor si a     242     24.5

                 produselor de întretinere, cosmetice si de

                 parfumerie

            2451 Fabricarea sapunurilor, detergentilor si a     2424    24.51

                 produselor de întretinere

            2452 Fabricarea parfumurilor si a produselor        2424    24.52

                 cosmetice

        246      Fabricarea altor produse chimice               242     24.6

            2461 Fabricarea explozivilor                        2429    24.61

            2462 Fabricarea cleiurilor si gelatinelor           2429    24.62

            2463 Fabricarea uleiurilor esentiale                2429    24.63

            2464 Fabricarea preparatelor chimice de uz

                 fotografic                                     2429    24.64

            2465 Fabricarea suportilor destinati

                 înregistrarilor                                2429    24.65

            2466 Fabricarea altor produse chimice               2429    24.66

        247      Fabricarea fibrelor si firelor sintetice       243     24.7

                 si artificiale

            2470 Fabricarea fibrelor si firelor sintetice       2430    24.70

                 si artificiale

 

 EH              INDUSTRIA DE PRELUCRARE A CAUCIUCULUI SI       -       DH

                 A MASELOR PLASTICE

     25          Industria de prelucrare a cauciucului si a     25      25

                 maselor plastice

        251      Productia de articole din cauciuc              251     25.1

            2511 Fabricarea pneurilor si a camerelor de aer     2511    25.11

            2512 Resaparea pneurilor                            2511    25.12

            2513 Fabricarea altor produse din cauciuc           2519    25.13

        252      Productia articolelor din material plastic     252     25.2

            2521 Fabricarea placilor, foliilor, tuburilor,      2520    25.21

                 profilurilor din material plastic

            2522 Fabricarea articolelor de ambalaj din          2520    25.22

                 material plastic

            2523 Fabricarea articolelor din material plastic    2520    25.23

                 pentru constructii

            2524 Fabricarea altor articole din material plastic 2520    25.24

 

 EI              INDUSTRIA ALTOR PRODUSE DIN  MINERALE          -       DI

                 NEMETALICE

     26          Industria altor produse din minerale           26      26

                 nemetalice

        261      Fabricarea sticlei si articolelor din sticla   261     26.1

            2611 Fabricarea sticlei plate                       2610    26.11

            2612 Prelucrarea si fasonarea sticlei plate         2610    26.12

            2613 Fabricarea articolelor din sticla              2610    26.13

            2614 Fabricarea fibrelor din sticla                 2610    26.14

            2615 Fabricarea de sticlarie tehnica                2610    26.15

        262      Fabricarea produselor din ceramica refractara  269     26.2

                 si nerefractara (exclusiv cele pentru

                 constructii)

            2621 Fabricarea articolelor ceramice pentru uz      2691    26.21

                 gospodaresc si ornamental

            2622 Fabricarea de obiecte sanitare din ceramica    2691    26.22

            2623 Fabricarea izolatorilor si pieselor izolante   2691    26.23

                 din ceramica

            2624 Fabricarea produselor ceramice de uz tehnic    2691    26.24

            2625 Fabricarea altor produse ceramice              2691    26.25

            2626 Fabricarea produselor ceramice refractare      2692    26.26

        263      Fabricarea placilor si dalelor din ceramica    269     26.3

            2630 Fabricarea placilor si dalelor din ceramica    2693    26.30

        264      Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor      269     26.4

                 produse pentru constructii

            2640 Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor      2693    26.40

                 produse pentru constructii

        265      Fabricarea cimentului, varului si ipsosului    269     26.5

            2651 Fabricarea cimentului                          2694    26.51

            2652 Fabricarea varului                             2694    26.52

            2653 Fabricarea ipsosului                           2694    26.53

        266      Fabricarea elementelor din beton, ciment si    269     26.6

                 ipsos

            2661 Fabricarea elementelor din beton pentru        2695    26.61

                 constructii

            2662 Fabricarea elementelor din ipsos pentru        2695    26.62

                 constructii

            2663 Fabricarea betonului                           2695    26.63

            2664 Fabricarea mortarului                          2695    26.64

            2665 Fabricarea produselor din azbociment           2695    26.65

            2666 Fabricarea altor elemente din beton, ciment    2695    26.66

                 si ipsos

        267      Taierea, fasonarea si finisarea pietrei        269     26.7

            2670 Taierea, fasonarea si finisarea pietrei        2696    26.70

        268      Fabricarea altor produse din minerale          269     26.8

                 nemetalice

            2681 Fabricarea de produse abrazive                 2699    26.81

 

            2682 Fabricarea altor produse din minerale          2699    26.82

                 nemetalice

 

 EJ              INDUSTRIA METALURGICA                          -       DJ

     27          Industria metalurgica                          27      27

        271      Productia de metale feroase sub forme primare  271     27.1

                 si semifabricate

            2710 Productia de metale feroase sub forme primare  2710    27.10

                 si semifabricate

        272      Productia de tuburi din fonta si otel          271     27.2

            2721 Tuburi (tevi) din fonta                        2710    27.21

            2722 Tuburi (tevi) din otel                         2710    27.22

        273      Alte activitati metalurgice                    271     27.3

            2731 Tragere la rece                                2710    27.31

            2732 Laminare la rece                               2710    27.32

            2733 Alte profile obtinute la rece                  2710    27.33

            2734 Trefilare                                      2710    27.34

            2735 Alte produse metalurgice                       2710    27.35

        274      Productia metalelor pretioase si a altor       272     27.4

                 metale neferoase

            2741 Productia metalelor pretioase                  2720    27.41

            2742 Productia aluminiului                          2720    27.42

            2743 Prelucrarea aluminiului                        2720    27.42

            2744 Productia plumbului, zincului si cositorului   2720    27.43

            2745 Productia cuprului                             2720    27.44

            2746 Prelucrarea cuprului                           2720    27.44

            2747 Productia altor metale neferoase               2720    27.45

        275      Turnatorie                                     273     27.5

            2751 Turnarea fontei                                2731    27.51

            2752 Turnarea otelului                              2731    27.52

            2753 Turnarea metalelor neferoase usoare            2732    27.53

            2754 Turnarea altor metale neferoase                2732    27.54

 

 EK              INDUSTRIA CONSTRUCTIILOR METALICE SI A         -       DJ

                 PRODUSELOR DIN METAL (EXCLUSIV MASINI,

                 UTILAJE SI INSTALATII)

     28          Industria constructiilor metalice si a         28      28

                 produselor din metal (exclusiv masini,

                 utilaje si instalatii)

        281      Constructii metalice                           281     28.1

            2811 Constructii metalice si parti componente       2811    28.11

            2812 Structuri si tâmplarii metalice                2811    28.12

        282      Productia de rezervoare, cisterne si           281     28.2

                 containere metalice; productia de radiatoare

                 si cazane pentru încalzire centrala

            2821 Productia de rezervoare, cisterne si           2812    28.21

                 containere metalice

            2822 Productia de radiatoare si cazane pentru

                 încalzire centrala                             2812    28.22

        283      Productia generatoarelor de aburi (cu          281     28.3

                 exceptia cazanelor pentru încalzire centrala)

            2830 Productia generatoarelor de aburi (cu exceptia 2813    28.30

                 cazanelor pentru încalzire centrala)

        284      Fabricarea produselor metalice obtinute prin   289     28.4

                 deformare plastica; metalurgia pulberilor

            2840 Fabricarea produselor metalice obtinute prin   2891    28.40

                 deformare plastica; metalurgia pulberilor

        285      Tratarea si acoperirea metalelor; operatiuni   289     28.5

                 de mecanica generala

            2851 Tratarea si acoperirea metalelor               2892    28.51

            2852 Operatiuni de mecanica generala                2892    28.52

        286      Productia de unelte si articole de fierarie    289     28.6

            2861 Fabricarea produselor de taiat                 2893    28.61

            2862 Fabricarea uneltelor de mâna                   2893    28.62

            2863 Fabricarea articolelor de feronerie            2893    28.63

        287      Fabricarea altor produse prelucrate din metal  289     28.7

            2871 Fabricarea de recipienti, containere si alte   2899    28.71

                 produse similare din otel

            2872 Fabricarea ambalajelor din metale usoare       2899    28.72

            2873 Fabricarea articolelor din fire metalice       2899    28.73

            2874 Fabricarea de suruburi, buloane, lanturi si    2899    28.74

                 arcuri

            2875 Fabricarea altor articole din metal            2899    28.75

 

 EL              INDUSTRIA DE MASINI SI ECHIPAMENTE             -       DK

     29          Industria de masini si echipamente             29      29

        291      Fabricarea de echipamente pentru producerea si 291     29.1

                 utilizarea energiei mecanice (cu exceptia

                 motoarelor pentru avioane, vehicule si

                 motociclete)

            2911 Fabricarea de motoare si turbine (cu exceptia  2911    29.11

                 motoarelor pentru avioane, vehicule si

                 motociclete)

            2912 Fabricarea de pompe si compresoare             2912    29.12

            2913 Fabricarea articolelor de robinetarie          2912    29.13

            2914 Fabricarea lagarelor, angrenajelor si          2913    29.14

                 organelor mecanice de transmisie

        292      Fabricarea de masini de utilizare generala     291     29.2

            2921 Fabricarea cuptoarelor industriale si          2914    29.21

                 arzatoarelor

            2922 Fabricarea echipamentelor de ridicat si        2915    29.22

                 manipulat

            2923 Fabricarea echipamentelor de ventilare si      2919    29.23

                 conditionare a aerului (cu exceptia celor

                 pentru uz casnic)

            2924 Fabricarea altor echipamente de utilizare      2919    29.24

                 generala

        293      Fabricarea de masini agricole si forestiere    292     29.3

            2931 Fabricarea tractoarelor                        2921    29.31

            2932 Fabricarea altor masini si utilaje agricole    2921    29.32

                 si forestiere

        294      Fabricarea masinilor-unelte                    292     29.4

            2940 Fabricarea masinilor-unelte                    2922    29.40

        295      Fabricarea altor masini de utilizare specifica 292     29.5

            2951 Fabricarea utilajelor pentru metalurgie        2923    29.51

            2952 Fabricarea utilajelor pentru mine, cariere     2924    29.52

                 si constructii

            2953 Fabricarea utilajelor pentru prelucrarea       2925    29.53

                 produselor alimentare, bauturilor si

                 tutunului

            2954 Fabricarea utilajelor pentru industria         2926    29.54

                 textila, a îmbracamintei si a pielariei

            2955 Fabricarea utilajelor pentru industria         2929    29.55

                 hârtiei si cartonului

            2956 Fabricarea de utilaje pentru foraj si          2924    29.52

                 exploatare sonde

            2957 Fabricarea altor masini si utilaje specifice   2929    29.56

        296      Fabricarea armamentului si munitiei            292     29.6

            2960 Fabricarea armamentului si munitiei            2927    29.60

        297      Fabricarea masinilor si aparatelor de uz       293     29.7

                 casnic

            2971 Fabricarea de masini si aparate electrocasnice 2930    29.71

            2972 Fabricarea de aparate neelectrice, de uz       2930    29.72

                 casnic

 

 EM              INDUSTRIA DE ECHIPAMENTE ELECTRICE SI OPTICE   -       DL

     30          Industria de mijloace ale tehnicii de calcul   30      30

                 si de birou

        300      Productia de mijloace ale tehnicii de calcul   300     30.0

                 si de birou

            3001 Fabricarea masinilor de birou                  3000    30.01

            3002 Fabricarea calculatoarelor si a altor          3000    30.02

                 echipamente electronice

     31          Industria de masini si aparate electrice       31      31

        311      Productia de motoare, generatoare si           311     31.1

                 transformatoare electrice

            3110 Productia de motoare, generatoare si           3110    31.10

                 transformatoare electrice

        312      Productia de aparate pentru distributie si     312     31.2

                 comanda electrica

            3120 Productia de aparate pentru distributie si     3120    31.20

                 comanda electrica

        313      Productia de fire, cabluri electrice si        313     31.3

                 optice izolate

            3130 Productia de fire, cabluri electrice si        3130    31.30

                 optice izolate

        314      Productia de acumulatori, baterii si pile      314     31.4

                 electrice

            3140 Productia de acumulatori, baterii si pile      3140    31.40

                 electrice

        315      Productia de lampi electrice si echipamente    315     31.5

                 de iluminat

            3150 Productia de lampi electrice si echipamente    3150    31.50

                 de iluminat

        316      Productia de alte aparate, echipamente si      319     31.6

                 materiale electrice

            3161 Productia de componente electrice pentru       3190    31.61

                 motoare si vehicule

            3162 Productia altor componente electrice           3190    31.62

     32          Industria de echipamente, aparate de radio,    32      32

                 televiziune si comunicatii

        321      Productia tuburilor electronice si a altor     321     32.1

                 componente electronice

            3210 Productia tuburilor electronice si a altor     3210    32.10

                 componente electronice

        322      Productia de emitatoare radio-televiziune,     322     32.2

                 echipamente si aparate telefonice si

                 telegrafice

            3220 Productia de emitatoare radio-televiziune,     3220    32.20

                 echipamente si aparate telefonice si

                 telegrafice

        323      Productia de receptoare de radio si            323     32.3

                 televiziune; aparate de înregistrare si

                 reproducere audio si video

            3230 Productia de receptoare de radio si            3230    32.30

                 televiziune; aparate de înregistrare si

                 reproducere audio si video

     33          Industria de aparatura si instrumente          33      33

                 medicale, de precizie, optice si ceasornicarie

        331      Productia de aparatura si instrumente medicale 331     33.1

            3310 Productia de aparatura si instrumente medicale 3311    33.10

        332      Productia de aparatura si instrumente de       331     33.2

                 masura, verificare si control (cu exceptia

                 echipamentelor de masura, reglare si control

                 pentru procesele industriale)

            3320 Productia de aparatura si instrumente de       3312    33.20

                 masura, verificare si control (cu exceptia

                 echipamentelor de masura, reglare si control

                 pentru procesele industriale)

        333      Executia de echipamente de masura, reglare si  331     33.3

                 control pentru procesele industriale

            3330 Executia de echipamente de masura, reglare si  3313    33.30

                 control pentru procesele industriale

        334      Productia de aparatura si instrumente optice   332     33.4

                 si fotografice

            3340 Productia de aparatura si instrumente optice   3320    33.40

                 si fotografice

        335      Productia de ceasuri                           333     33.5

            3350 Productia de ceasuri                           3330    33.50

 

 EN              INDUSTRIA MIJLOACELOR DE TRANSPORT             -       DM

     34          Industria mijloacelor de transport rutier      34      34

        341      Productia de autovehicule                      341     34.1

            3410 Productia de autovehicule                      3410    34.10

        342      Productia de caroserii, remorci si semiremorci 342     34.2

            3420 Productia de caroserii, remorci si semiremorci 3420    34.20

        343      Productia de piese si accesorii pentru         343     34.3

                 autovehicule si motoare de autovehicule

            3430 Productia de piese si accesorii pentru         3430    34.30

                 autovehicule si motoare de autovehicule

     35          Industria altor mijloace de transport          35      35

        351      Constructii si reparatii navale                351     35.1

            3511 Constructii navale                             3511    35.11

            3512 Constructii de ambarcatiuni sportive si de     3512    35.12

                 agrement

            3513 Întretinerea, repararea si dezmembrarea        3511    35.11

                 navelor

            3514 Întretinerea si repararea ambarcatiunilor      3512    35.12

                 sportive si de agrement

        352      Constructia si repararea materialului rulant   352     35.2

            3520 Constructia si repararea materialului rulant   3520    35.20

        353      Constructii si reparatii de aeronave           353     35.3

            3531 Constructii de aeronave                        3530    35.30

            3532 Reparatii de aeronave                          3530    35.30

        354      Productia de motociclete, biciclete si         359     35.4

                 vehicule pentru invalizi

            3541 Productia de motociclete                       3591    35.41

            3542 Productia de biciclete                         3592    35.42

            3543 Productia de vehicule pentru invalizi          3592    35.43

        355      Productia altor mijloace de transport          359     35.5

            3550 Productia altor mijloace de transport          3599    35.50

 

 EO              ALTE ACTIVITATI INDUSTRIALE                    -       DN

     36          Productia de mobilier si alte activitati       36      36

                 industriale n.c.a.

        361      Productia de mobilier                          361     36.1

            3611 Productia de scaune (exclusiv cele din metal)  3610    36.11

            3612 Productia mobilierului pentru birou si         3610    36.12

                 magazine (exclusiv din metal)

            3613 Productia mobilierului pentru bucatarii        3610    36.13

            3614 Productia altor tipuri de mobilier             3610    36.14

            3615 Productia de saltele si somiere                3610    36.15

            3616 Productia de scaune din metal                  3610    36.11

            3617 Productia mobilierului din metal pentru        3610    36.12

                 birouri si magazine

        362      Fabricarea bijuteriilor si articolelor         369     36.2

                 similare

            3621 Baterea monedelor si medaliilor                3691    36.21

            3622 Fabricarea bijuteriilor si articolelor         3691    36.22

                 similare din metale si pietre pretioase

        363      Fabricarea instrumentelor muzicale             369     36.3

            3630 Fabricarea instrumentelor muzicale             3692    36.30

        364      Fabricarea articolelor pentru sport            369     36.4

            3640 Fabricarea articolelor pentru sport            3693    36.40

        365      Fabricarea jocurilor si jucariilor             369     36.5

            3650 Fabricarea jocurilor si jucariilor             3694    36.50

        366      Fabricarea altor produse                       369     36.6

            3661 Fabricarea bijuteriilor de fantezie            3699    36.61

            3662 Confectionarea maturilor si periilor           3699    36.62

            3663 Alte produse manufacturiere                    3699    36.63

     37          Recuperarea deseurilor si resturilor de        37      37

                 materiale reciclabile

        371      Recuperarea deseurilor si resturilor metalice  371     37.1

                 reciclabile

            3710 Recuperarea deseurilor si resturilor metalice  3710    37.10

                 reciclabile

        372      Recuperarea deseurilor si resturilor           372     37.2

                 nemetalice reciclabile

            3720 Recuperarea deseurilor si resturilor           3720    37.20

                 nemetalice reciclabile

 

 F               ENERGIA ELECTRICA SI TERMICA, GAZE SI APA      E       E

     40          Productia, transportul si distributia de       40      40

                 energie electrica si termica, gaze si apa

                 calda

        401      Productia, transportul si distributia energiei 401     40.1

                 electrice

            4011 Productia de energie electrica                 4010    40.10

            4012 Transportul si distributia energiei electrice  4010    40.10

        402      Productia si distributia gazelor (exclusiv     402     40.2

                 extractia gazului natural si a gazelor

                 asociate)

            4020 Productia si distributia gazelor (exclusiv     4020    40.20

                 extractia gazului natural si a gazelor

                 asociate)

        403      Productia si distributia energiei termice si   403     40.3

                 a apei calde

            4031 Producerea aburului si apei calde              4030    40.30

            4032 Transportul si distributia aburului si a       4030    40.30

                 apei calde

     41          Gospodarirea resurselor de apa, captarea,      41      41

                 tratarea si distributia apei

        410      Gospodarirea resurselor de apa, captarea,      410     41.0

                 tratarea si distributia apei

            4100 Gospodarirea resurselor de apa, captarea,      4100    4100

                 aductiunea si tratarea apei

 

 G               CONSTRUCTII                                    F       F

     45          Constructii                                    45      45

        451      Organizarea de santiere si pregatirea          451     45.1

                 terenului

            4511 Demolarea constructiilor, terasamente si       4510    45.11

                 organizare de santiere

            4512 Lucrari de foraj si sondaj pentru constructii  4510    45.12

        452      Constructii de cladiri si de geniu civil       452     45.2

            4521 Lucrari de constructii, inclusiv lucrari de    4520    45.21

                 arta

            4522 Lucrari de învelitori, sarpante si terase la   4520    45.22

                 constructii

            4523 Constructii de cai de comunicatii terestre si  4520    45.23

                 constructii destinate sportului

            4524 Constructii hidrotehnice                       4520    45.24

            4525 Alte lucrari de constructii ingineresti        4520    45.21

            4526 Alte lucrari specifice pentru constructii      4520    45.25

        453      Lucrari de instalatii si izolatii              453     45.3

            4531 Lucrari de instalatii electrice                4530    45.31

            4532 Lucrari de izolatii si protectie anticorosiva  4530    45.32

            4533 Lucrari de instalatii sanitare si de           4530    45.33

                 încalzire centrala si de montaj de

                 echipamente si utilaje tehnologice la cladiri

                 si constructii ingineresti

            4534 Alte lucrari de instalatii si de constructii   4530    45.34

                 auxiliare

        454      Lucrari de finisare                            454     45.4

            4541 Lucrari de ipsoserie                           4540    45.41

            4542 Lucrari de tâmplarie si dulgherie              4540    45.42

            4543 Lucrari de pardosire si placare a peretilor    4540    45.43

            4544 Lucrari de vopsitorie, zugraveli si montari    4540    45.44

                 de geamuri

            4545 Alte lucrari de finisare                       4540    45.45

        455      Închirierea utilajelor de constructii si       455     45.5

                 demolare, cu personal de deservire aferent

            4550 Închirierea utilajelor de constructii si       4550    45.50

                 demolare, cu personal de deservire aferent

 

 H               COMERT CU RIDICATA SI CU AMANUNTUL,            G       G

                 REPARAREA SI ÎNTRETINEREA AUTOVEHICULELOR,

                 MOTOCICLETELOR SI A BUNURILOR PERSONALE SI

                 CASNICE

     50          Vânzarea, întretinerea si repararea            50      50

                 autovehiculelor si a motocicletelor; comert

                 cu amanuntul al carburantilor pentru

                 autovehicule

        501      Comert cu autovehicule                         501     50.1

            5010 Comert cu autovehicule                         5010    50.10

        502      Întretinerea si repararea autovehiculelor      502     50.2

            5021 Întretinerea si repararea autovehiculelor      5020    50.20

                 (fara reparatiile executate în întreprinderi

                 organizate de tip industrial)

            5022 Reparatii de autovehicule executate în unitati 5020    50.20

                 organizate de tip industrial

        503      Comert cu piese si accesorii pentru            503     50.3

                 autovehicule

            5030 Comert cu piese si accesorii pentru            5030    50.30

                 autovehicule

        504      Vânzarea, întretinerea si repararea            504     50.4

                 motocicletelor, pieselor si accesoriilor

                 aferente

            5041 Vânzarea motocicletelor, pieselor si           5040    50.40

                 accesoriilor aferente

            5042 Repararea si întretinerea motocicletelor       5040    50.40

        505      Vânzarea cu amanuntul a carburantilor pentru   505     50.5

                 autovehicule

            5050 Vânzarea cu amanuntul a carburantilor pentru   5050    50.50

                 autovehicule

     51          Comert cu ridicata (cu exceptia                51      51

                 autovehiculelor si motocicletelor)

        511      Activitati de intermedieri în comertul cu      511     51.1

                 ridicata

            5111 Intermedieri în comertul cu materii prime      5110    51.11

                 agricole, animale vii, materii prime textile

                 si cu semiproduse

            5112 Intermedieri în comertul cu combustibili,      5110    51.12

                 minerale si produse chimice pentru industrie

            5113 Intermedieri în comertul cu material lemnos    5110    51.13

                 si de constructii

            5114 Intermedieri în comertul cu masini,            5110    51.14

                 echipamente industriale, nave si avioane

            5115 Intermedieri în comertul cu mobila, articole   5110    51.15

                 de menaj si de fierarie

            5116 Intermedieri în comertul cu textile,           5110    51.16

                 confectii, încaltaminte si articole din piele

            5117 Intermedieri în comertul cu produse            5110    51.17

                 alimentare, bauturi si tutun

            5118 Intermedieri în comertul specializat în        5110    51.18

                 vânzarea produselor cu caracter specific

                 neclasificate în alta parte

            5119 Intermedieri în comertul cu produse diverse    5110    51.19

        512      Comert cu ridicata al produselor agricole      512     51.2

                 brute si animalelor vii

            5121 Comert cu ridicata al cerealelor, semintelor   5121    51.21

                 si furajelor

            5122 Comert cu ridicata al florilor si al plantelor 5121    51.22

            5123 Comert cu ridicata al animalelor vii           5121    51.23

            5124 Comert cu ridicata al pieilor brute si al      5121    51.24

                 pieilor prelucrate

            5125 Comert cu ridicata al tutunului neprelucrat    5121    51.25

        513      Comert cu ridicata al produselor alimentare,   512     51.3

                 al bauturilor si al tutunului

            5131 Comert cu ridicata al fructelor si legumelor   5122    51.31

                 proaspete

            5132 Comert cu ridicata al carnii si mezelurilor    5122    51.32

            5133 Comert cu ridicata al produselor lactate,      5122    51.33

                 oualor, uleiurilor si grasimilor comestibile

            5134 Comert cu ridicata al bauturilor               5122    51.34

            5135 Comert cu ridicata al tutunului                5122    51.35

            5136 Comert cu ridicata al zaharului, ciocolatei    5122    51.36

                 si produselor zaharoase

            5137 Comert cu ridicata cu cafea, ceai, cacao si    5122    51.37

                 condimente

            5138 Comert cu ridicata, specializat, al altor      5122    51.38

                 produse alimentare

            5139 Comert cu ridicata, nespecializat, de produse  5122    51.39

                 alimentare, bauturi si tutun

        514      Comert cu ridicata al bunurilor de consum,     513     51.4

                 altele decât cele alimentare

            5141 Comert cu ridicata al produselor textile       5131    51.41

            5142 Comert cu ridicata al îmbracamintei si         5131    51.42

                 încaltamintei

            5143 Comert cu ridicata al aparatelor electrice si  5139    51.43

                 de uz gospodaresc si al aparatelor de radio

                 si televizoare

            5144 Comert cu ridicata al produselor din           5139    51.44

                 ceramica, sticlarie, tapete si produse de

                 întretinere

            5145 Comert cu ridicata al produselor cosmetice si  5139    51.45

                 de parfumerie

            5146 Comert cu ridicata al produselor farmaceutice  5139    51.46

            5147 Comert cu ridicata al altor bunuri de consum   5139    51.47

                 nealimentare, n.c.a.

        515      Comert cu ridicata al produselor intermediare  514     51.5

                 neagricole si al deseurilor

            5151 Comert cu ridicata al combustibililor solizi,  5141    51.51

                 lichizi si gazosi si al produselor derivate

            5152 Comert cu ridicata al produselor si            5142    51.52

                 minereurilor metalice

            5153 Comert cu ridicata al materialului lemnos si   5143    51.53

                 de constructii

            5154 Comert cu ridicata al echipamentelor si        5143    51.54

                 furniturilor de fierarie, ipsoserie si

                 încalzire

            5155 Comert cu ridicata al produselor chimice       5149    51.55

            5156 Comert cu ridicata al altor produse            5149    51.56

                 intermediare, n.c.a.

            5157 Comert cu ridicata al deseurilor si            5149    51.57

                 resturilor

        516      Comert cu ridicata al masinilor,               515     51.6

                 echipamentelor si furniturilor

            5161 Comert cu ridicata al masinilor-unelte pentru  5150    51.61

                 prelucrarea metalului si lemnului

            5162 Comert cu ridicata al masinilor pentru         5150    51.62

                 constructii

            5163 Comert cu ridicata al masinilor pentru         5150    51.63

                 industria textila, masinilor de cusut si de

                 tricotat

            5164 Comert cu ridicata al masinilor si             5150    51.64

                 materialelor de birou

            5165 Comert cu ridicata al altor masini utilizate   5150    51.65

                 în industrie, comert si transport

            5166 Comert cu ridicata al masinilor, accesoriilor  5150    51.66

                 si uneltelor agricole

        517      Comert cu ridicata al altor produse, n.c.a.    519     51.7

            5170 Comert cu ridicata al altor produse, n.c.a.    5190    51.70

     52          Comert cu amanuntul (cu exceptia               52      52

                 autovehiculelor si motocicletelor); repararea

                 bunurilor personale si gospodaresti

        521      Comert cu amanuntul în magazine nespecializate 521     52.1

            5211 Comert cu amanuntul în magazine nespecializate 5211    52.11

                 cu vânzare predominanta de produse alimentare,

                 bauturi si tutun

            5212 Comert cu amanuntul în magazine                5219    52.12

                 nespecializate, cu vânzare predominanta de

                 produse nealimentare

        522      Comert cu amanuntul al produselor alimentare,  522     52.2

                 bauturilor si al produselor din tutun în

                 magazine specializate

            5221 Comert cu amanuntul al fructelor si legumelor  5220    52.21

                 proaspete

            5222 Comert cu amanuntul al carnii si al produselor 5220    52.22

                 din carne

            5223 Comert cu amanuntul al pestelui, crustaceelor  5220    52.23

                 si molustelor

            5224 Comert cu amanuntul al pâinii, produselor de   5220    52.24

                 patiserie si zaharoaselor

            5225 Comert cu amanuntul al bauturilor              5220    52.25

            5226 Comert cu amanuntul al produselor din tutun    5220    52.26

            5227 Comert cu amanuntul, în magazine specializate, 5220    52.27

                 al produselor n.c.a.

        523      Comert cu amanuntul, în magazine specializate, 523     52.3

                 al produselor farmaceutice si medicale, al

                 produselor de cosmetica si de toaleta

            5231 Comert cu amanuntul al produselor farmaceutice 5231    52.31

            5232 Comert cu amanuntul al articolelor medicale si 5231    52.32

                 ortopedice

            5233 Comert cu amanuntul al produselor cosmetice    5231    52.33

                 si de toaleta

        524      Comertul cu amanuntul, în magazine             523     52.4

                 specializate, al altor produse n.c.a.

            5241 Comert cu amanuntul al textilelor              5232    52.41

            5242 Comert cu amanuntul al îmbracamintei           5232    52.42

            5243 Comert cu amanuntul al încaltamintei si

                 articolelor din piele                          5232    52.43

            5244 Comert cu amanuntul al mobilei, al articolelor 5233    52.44

                 de iluminat si al altor articole de uz casnic

            5245 Comert cu amanuntul al articolelor si          5233    52.45

                 aparatelor electrice de uz casnic

            5246 Comert cu amanuntul al articolelor de          5234    52.46

                 fierarie, vopsitorie, sticla si articole din

                 sticla

            5247 Comert cu amanuntul al cartilor, jurnalelor    5239    52.47

                 si articolelor de papetarie

            5248 Comert cu amanuntul, în magazine               5239    52.48

                 specializate, al altor produse n.c.a.

        525      Comert cu amanuntul al bunurilor de ocazie     524     52.5

                 vândute prin magazine

            5250 Comert cu amanuntul al bunurilor de ocazie     5240    52.50

                 vândute prin magazine

        526      Comert cu amanuntul neefectuat prin magazine   525     52.6

            5261 Comert cu amanuntul prin corespondenta         5251    52.61

            5262 Comert cu amanuntul prin standuri în piete     5252    52.62

            5263 Comert cu amanuntul care nu se efectueaza      5259    52.63

                 prin magazine

        527      Reparatii de articole personale si             526     52.7

                 gospodaresti

            5271 Reparatii de încaltaminte si ale altor         5260    52.71

                 articole din piele

            5272 Reparatii de articole electrice de uz          5260    52.72

                 gospodaresc

            5273 Reparatii de ceasuri si bijuterii              5260    52.73

            5274 Alte reparatii de articole personale si        5260    52.74

                 gospodaresti

 

 I               HOTELURI SI RESTAURANTE                        H       H

     55          Hoteluri si restaurante                        55      55

        551      Hoteluri                                       551     55.1

            5511 Hoteluri si moteluri cu restaurant             5510    55.11

            5512 Hoteluri si moteluri fara restaurant           5510    55.12

        552      Alte mijloace de cazare de scurta durata       551     55.2

            5521 Tabere de tineret si refugii                   5510    55.21

            5522 Campinguri                                     5510    55.22

            5523 Alte mijloace de cazare                        5510    55.23

        553      Restaurante                                    552     55.3

            5530 Restaurante                                    5520    55.30

        554      Cafenele si baruri                             552     55.4

            5541 Cafenele si baruri fara spectacol              5520    55.40

            5542 Cafenele si baruri cu spectacol                5520    55.40

        555      Cantine si alte unitati de preparare a hranei  552     55.5

            5551 Cantine                                        5520    55.51

            5552 Alte unitati de preparare a hranei             5520    55.52

 

 J               TRANSPORT SI DEPOZITARE                        I       I

     60          Transporturi terestre; transporturi prin       60      60

                 conducte

        601      Transporturi pe calea ferata                   601     60.1

            6010 Transporturi pe calea ferata                   6010    60.10

        602      Alte transporturi terestre                     602     60.2

            6021 Alte transporturi terestre de calatori, pe     6021    60.21

                 baza de grafic

            6022 Transporturi cu taxiuri                        6022    60.22

            6023 Transporturi terestre de calatori,             6022    60.23

                 ocazionale

            6024 Transporturi rutiere de marfuri                6023    60.24

        603      Transporturi prin conducte                     603     60.3

            6030 Transporturi prin conducte                     6030    60.30

     61          Transporturi pe apa                            61      61

        611      Transporturi maritime si de coasta             611     61.1

            6110 Transporturi maritime si de coasta             6110    61.10

        612      Transporturi pe cai navigabile interioare      612     61.2

            6120 Transporturi pe cai navigabile interioare      6120    61.20

     62          Transporturi aeriene                           62      62

        621      Transporturi aeriene dupa grafic               621     62.1

            6210 Transporturi aeriene dupa grafic               6210    62.10

        622      Transporturi aeriene ocazionale                622     62.2

            6220 Transporturi aeriene ocazionale                6220    62.20

     63          Activitati anexe si auxiliare de transport,    63      63

                 activitati ale agentiilor de turism

        631      Manipulari si depozitari                       630     63.1

            6311 Manipulari                                     6301    63.11

            6312 Depozitari                                     6302    63.12

        632      Alte activitati anexe transporturilor          630     63.2

                 (inclusiv activitatea agentiilor de bilete)

            6321 Alte activitati anexe transporturilor          6303    63.21

                 terestre

            6322 Alte activitati anexe transporturilor pe apa   6303    63.22

            6323 Alte activitati anexe transporturilor aeriene  6303    63.23

        633      Activitati ale agentiilor turism               630     63.3

            6330 Activitati ale agentiilor de turism si         6304    63.30

                 asistenta turistica

        634      Activitati ale altor agentii de transport      630     63.4

            6340 Activitati ale altor agentii de transport      6309    63.40

 

 K               POSTA SI TELECOMUNICATII                       I       I

     64          Posta si telecomunicatii                       64      64

        641      Activitati de posta si de curier               641     64.1

            6411 Activitati de corespondenta                    6411    64.11

            6412 Activitati de mesagerie                        6411    64.11

            6413 Activitati de curier (altele decât cele de     6412    64.12

                 posta nationala)

        642      Telefonie, telegrafie, transmisiuni de date    642     64.2

            6421 Activitati de telefonie                        6420    64.20

            6422 Activitati de telegrafie, telex                6420    64.20

            6423 Activitati de transmitere de date              6420    64.20

            6424 Activitati de radioficare                      6420    64.20

        643      Radiocomunicatii                               642     64.2

            6431 Activitati de radiodifuziune                   6420    64.20

            6432 Activitati de televiziune                      6420    64.20

            6433 Activitati de radiocomunicatii                 6420    64.20

        644      Alte activitati de telecomunicatii             642     64.2

                 neclasificate în alta parte

            6441 Gestionarea spectrului de frecvente radio      6420    64.20

            6442 Alte servicii de telecomunicatii,              6420    64.20

                 neclasificate în alta parte

 

 L               ACTIVITATI FINANCIARE, BANCARE SI DE           J       J

                 ASIGURARI

     65          Activitati ale institutiilor financiare si     65      65

                 bancare (cu exceptia activitatilor de

                 asigurari si ale caselor de pensii)

        651      Intermediere monetara                          651     65.1

            6511 Activitati ale bancii centrale (nationale)     6511    65.11

            6512 Alte activitati de intermedieri monetare       6519    65.12

        652      Alte intermedieri financiare                   659     65.2

            6521 Activitati de creditare pe baza de contract    6591    65.21

            6522 Alte activitati de creditare                   6592    65.22

            6523 Alte tipuri de intermedieri financiare         6599    65.23

     66          Activitati de asigurari si ale caselor de      66      66

                 pensii (cu exceptia celor din sistemul public

                 de asigurari sociale)

        660      Activitati de asigurari si ale caselor de      660     66.0

                 pensii (cu exceptia celor din sistemul public

                 de asigurari sociale)

            6601 Activitati de asigurari pe viata               6601    66.01

            6602 Activitati ale caselor de pensii (cu exceptia  6602    66.02

                 celor din sistemul public de asigurari

                 sociale)

            6603 Alte activitati de asigurari                   6603    66.03

     67          Activitati auxiliare ale institutiilor         67      67

                 financiare si de asigurari

        671      Activitati auxiliare ale institutiilor         671     67.1

                 financiare

            6711 Administrarea pietelor financiare              6711    67.11

            6712 Activitati de garantare a tranzactiilor        6712    67.12

                 (agenti financiari)

            6713 Activitati auxiliare neclasificate în alta     6719    67.13

                 parte

        672      Activitati auxiliare ale caselor de            672     67.2

                 asigurari si de pensii

            6720 Activitati auxiliare ale caselor de asigurari  6720    67.20

                 si de pensii

 

 M               TRANZACTII IMOBILIARE, ÎNCHIRIERI SI           K       K

                 ACTIVITATI DE SERVICII PRESTATE ÎN

                 PRINCIPAL ÎNTREPRINDERILOR

     70          Tranzactii imobiliare                          70      70

        701      Activitati imobiliare asupra bunurilor proprii 701     70.1

                 sau închiriate

            7011 Dezvoltare (promovare) imobiliara              7010    70.11

            7012 Cumpararea si vânzarea de bunuri imobiliare    7010    70.12

        702      Închirierea si subînchirierea bunurilor        701     70.2

                 imobiliare proprii sau închiriate

            7020 Închirierea si subînchirierea bunurilor        7010    70.20

                 imobiliare proprii sau închiriate

        703      Activitati imobiliare pe baza de tarife sau    702     70.3

                 contracte

            7031 Agentii imobiliare                             7020    70.31

            7032 Administrarea imobilelor pe baza de tarife     7020    70.32

                 sau contract

     71          Închirierea masinilor si echipamentelor fara   71      71

                 operator si a bunurilor personale si

                 gospodaresti

        711      Închirierea autoturismelor si utilitarelor     711     71.1

                 de capacitate mica

            7110 Închirierea autoturismelor si utilitarelor de  7111    71.10

                 capacitate mica

        712      Închirierea altor mijloace de transport        711     71.2

            7121 Închirierea altor mijloace de transport        7111    71.21

                 terestru

            7122 Închirierea mijloacelor de transport pe apa    7112    71.22

            7123 Închirierea mijloacelor de transport aerian    7113    71.23

        713      Închirierea masinilor si echipamentelor        712     71.3

            7131 Închirierea masinilor si echipamentelor        7121    71.31

                 agricole

            7132 Închirierea masinilor si echipamentelor        7122    71.32

                 pentru constructii fara personal de deservire

                 aferent

            7133 Închirierea masinilor si echipamentelor de     7123    71.33

                 birou

            7134 Închirierea altor masini si echipamente        7129    71.34

        714      Închirierea bunurilor personale si             713     71.4

                 gospodaresti

            7140 Închirierea bunurilor personale si             7130    71.40

                 gospodaresti

     72          Informatica si activitati conexe               72      72

        721      Consultatii în domeniul echipamentelor de      721     72.1

                 calcul

            7210 Consultatii în domeniul echipamentelor de      7210    72.10

                 calcul

        722      Realizarea si furnizarea de programe           722     72.2

            7220 Realizarea si furnizarea de programe           7220    72.20

        723      Prelucrarea datelor                            723     72.3

            7230 Prelucrarea datelor                            7230    72.30

        724      Activitati legate de bancile de date           724     72.4

            7240 Activitati legate de bancile de date           7240    72.40

        725      Întretinerea si repararea masinilor de birou,  725     72.5

                 de contabilizat si a calculatoarelor

            7250 Întretinerea si repararea masinilor de birou,  7250    72.50

                 de contabilizat si a calculatoarelor

        726      Alte activitati legate de informatica          729     72.6

            7260 Alte activitati legate de informatica          7290    72.60

     73          Cercetare-dezvoltare                           73      73

        731      Cercetare si dezvoltare în stiinte fizice si   731     73.1

                 naturale

            7310 Cercetare si dezvoltare în stiinte fizice si   7310    73.10

                 naturale

        732      Cercetare si dezvoltare în stiinte sociale si  732     73.2

                 umaniste

            7320 Cercetare si dezvoltare în stiinte sociale si  7320    73.20

                 umaniste

      74         Alte activitati de servicii prestate în        74      74

                 principal întreprinderilor

         741     Activitati juridice, contabilitate si revizie  741     74.1

                 contabila, consultatii referitoare la

                 impunere; activitati de studii de piata si de

                 sondaj; consultatii pentru afaceri si

                 management

            7411 Activitati juridice                            7411    74.11

            7412 Activitati de contabilitate, revizie           7412    74.12

                 contabila, consultatii în domeniul fiscal

            7413 Activitati de studiere a pietei si de          7413    74.13

                 sondaj

            7414 Activitati de consultare pentru afaceri si     7414    74.14

                 management

            7415 Activitatile companiilor de management         7414    74.15

        742      Activitati de proiectare, urbanism, inginerie  742     74.2

                 si alte servicii tehnice

            7420 Activitati de proiectare, urbanism, inginerie  7421    74.20

                 si alte servicii tehnice

        743      Activitati de testari si analize tehnice       742     74.3

            7430 Activitati de testari si analize tehnice       7422    74.30

        744      Publicitate                                    743     74.4

            7440 Publicitate                                    7430    74.40

        745      Selectia si plasarea fortei de munca           749     74.5

            7450 Selectia si plasarea fortei de munca           7491    74.50

        746      Activitati de investigatie si protectie a      749     74.6

                 bunurilor si persoanelor

            7460 Activitati de investigatie si protectie a      7492    74.60

                 bunurilor si persoanelor

        747      Activitati de întretinere si curatare a        749     74.7

                 cladirilor

            7470 Activitati de întretinere si curatare a        7493    74.70

                 cladirilor

        748      Alte activitati de servicii prestate în        749     74.8

                 principal întreprinderilor

            7481 Activitati fotografice                         7494    74.81

            7482 Activitati de ambalare                         7495    74.82

            7483 Activitati de secretariat, dactilografiere,    7499    74.83

                 multiplicare si traduceri

            7484 Alte activitati de servicii prestate în        7499    74.84

                 principal întreprinderilor

 

 N               ADMINISTRATIE PUBLICA                          L       L

     75          Administratie publica                          75      75

        751      Administratie generala                         751     75.1

            7511 Activitati de administratie generala           7511    75.11

            7512 Administrarea activitatii organismelor care    7512    75.12

                 actioneaza în domeniul îngrijirii sanatatii,

                 învatamântului, culturii, protectiei mediului

                 înconjurator si al altor activitati sociale

            7513 Administrarea si sustinerea activitatilor      7513    75.13

                 economice

            7514 Activitati auxiliare pentru Guvern             7514    75.14

        752      Servicii pentru societate                      752     75.2

            7521 Activitati de afaceri externe                  7521    75.21

            7522 Activitati de aparare nationala                7522    75.22

            7523 Activitati de justitie                         7523    75.23

            7524 Activitati de ordine publica                   7523    75.24

            7525 Activitati de protectie civila                 7523    75.25

        753      Activitati de protectie sociala obligatorie    753     75.3

            7531 Activitati de protectie sociala obligatorie    7530    75.30

                 (exclusiv ajutoarele pentru somaj)

            7532 Gestionarea fondului de somaj                  7530    75.30

 

 O               ÎNVATAMÂNT                                     M       M

     80          Învatamânt                                     80      80

        801      Învatamânt prescolar si primar                 801     80.1

            8011 Învatamânt prescolar                           8010    80.10

            8012 Învatamânt primar                              8010    80.10

        802      Învatamânt secundar                            802     80.2

            8021 Învatamânt gimnazial                           8021    80.21

            8022 Învatamânt liceal                              8021    80.21

            8023 Învatamânt profesional                         8022    80.22

            8024 Învatamânt postliceal                          8022    80.22

        803      Învatamânt superior                            803     80.3

            8031 Învatamânt universitar                         8030    80.30

            8032 Învatamânt postuniversitar si de doctorat      8030    80.30

        804      Alte forme de învatamânt                       809     80.4

            8041 Scoli de conducere (pilotaj)                   8090    80.41

            8042 Alte forme de învatamânt                       8090    80.42

 

 P               SANATATE SI ASISTENTA SOCIALA                  N       N

     85          Sanatate si asistenta sociala                  85      85

        851      Activitati referitoare la sanatatea umana      851     85.1

            8511 Activitati de asistenta spitaliceasca si       8511    85.11

                 sanatoriala

            8512 Activitati de asistenta medicala ambulatorie   8512    85.12

            8513 Activitati de asistenta stomatologica          8512    85.13

            8514 Alte activitati referitoare la sanatatea       8519    85.14

                 umana

        852      Activitati veterinare                          852     85.2

            8520 Activitati veterinare                          8520    85.20

        853      Asistenta sociala                              853     85.3

            8531 Activitati de asistenta sociala cu cazare      8531    85.31

            8532 Activitati de asistenta sociala fara cazare    8532    85.32

 

 R               ALTE ACTIVITATI DE SERVICII COLECTIVE,         O       O

                 SOCIALE SI PERSONALE

     90          Asanarea si îndepartarea gunoaielor;           90      90

                 salubritate si activitati similare

        900      Asanarea si îndepartarea gunoaielor;           900     90.0

                 salubritate si activitati similare

            9000 Asanarea si îndepartarea gunoaielor;           9000    90.00

                 salubritate si activitati similare

     91          Activitati asociative diverse                  91      91

        911      Activitati ale organizatiilor economice,       911     91.1

                 patronale si profesionale

            9111 Activitati ale organizatiilor economice si     9111    91.11

                 patronale

            9112 Activitati ale organizatiilor profesionale     9112    91.12

        912      Activitati ale sindicatelor salariatilor       912     91.2

            9120 Activitati ale sindicatelor salariatilor       9120    91.20

        913      Alte activitati asociative                     919     91.3

            9131 Activitati ale organizatiilor religioase       9191    91.31

            9132 Activitati ale organizatiilor politice         9192    91.32

            9133 Alte activitati asociative                     9199    91.33

     92          Activitati recreative, culturale si sportive   92      92

        921      Activitati cinematografice si video            921     92.1

            9211 Productia de filme cinematografice si video    9211    92.11

            9212 Distributia de filme cinematografice si video  9211    92.12

            9213 Proiectia de filme cinematografice             9212    92.13

        922      Activitati de radio si televiziune             921     92.2

            9220 Activitati de radio si televiziune             9213    92.20

        923      Activitati de spectacole                       921     92.3

            9231 Activitati de arta si spectacole               9214    92.31

            9232 Activitati de gestionare a salilor de          9214    92.32

                 spectacol

            9233 Alte activitati de spectacole                  9219    92.33

                                                                        92.34

        924      Activitati ale agentiilor de presa             922     92.4

            9240 Activitati ale agentiilor de presa             9220    92.40

        925      Activitati ale bibliotecilor, arhivelor,       923     92.5

                 muzeelor si alte activitati culturale

            9251 Activitati ale bibliotecilor si arhivelor      9231    92.51

            9252 Activitati ale muzeelor, conservarea           9232    92.52

                 monumentelor si cladirilor istorice

            9253 Activitati ale gradinilor botanice si          9233    92.53

                 zoologice si ale rezervatiilor naturale

        926      Activitati sportive                            924     92.6

            9261 Activitati ale bazelor sportive                9241    92.61

            9262 Alte activitati sportive                       9241    92.62

        927      Alte activitati recreative                     924     92.7

            9271 Jocuri de noroc                                9249    92.71

            9272 Alte activitati recreative                     9249    92.72

     93          Alte activitati de servicii                    93      93

        930      Alte activitati de servicii                    930     93.0

            9301 Spalarea, curatarea si vopsirea textilelor     9301    93.01

                 si blanurilor

            9302 Coafura si alte activitati de înfrumusetare    9302    93.02

            9303 Activitati de pompe funebre si similare        9303    93.03

            9304 Activitati de întretinere corporala            9309    93.04

            9305 Alte activitati de servicii                    9309    93.05

 

 S               ACTIVITATI ALE PERSONALULUI  ANGAJAT ÎN        P       P

                 GOSPODARII PERSONALE

     95          Activitati ale personalului angajat în         95      95

                 gospodarii personale

        950      Activitati ale personalului angajat în         950     95.0

                 gospodarii personale

            9500 Activitati ale personalului angajat în         9500    95.00

                 gospodarii personale

 

 T               ACTIVITATI ALE ORGANIZATIILOR SI               Q       Q

                 ORGANISMELOR EXTRATERITORIALE

     99          Activitati ale organizatiilor si organismelor  99      99

                 extrateritoriale

        990      Activitati ale organizatiilor si organismelor  990     99.0

                 extrateritoriale

            9900 Activitati ale organizatiilor si organismelor  9900    99.00

                 extrateritoriale

------------------------------------------------------------------------------

 

    DESCRIEREA ACTIVITATILOR DIN ECONOMIA NATIONALA

 

    A AGRICULTURA

 

    01 Agricultura si servicii auxiliare

 

    011 Cultura vegetala

 

    0111 Cultura cerealelor

    Cereale boabe paioase: grâu, secara, orz, orzoaica, ovaz, orez, mei, dughie, hrisca, triticale si alte cereale.

    Cereale boabe prasitoare: porumb, sorg si alte cereale.

    Produse secundare: paie, coceni, panusi, ciocalai de porumb si sparturi de cereale, pleava etc.

 

    0112 Cultura leguminoaselor boabe

    Leguminoase boabe alimentare: mazare, fasole, linte, bob, naut, arahide etc.

    Leguminoase boabe furajere: mazare, lupin etc.

    Produse secundare: vreji si gozuri.

 

    0113 Cultura cartofului, plantelor tehnice, medicinale si aromatice

    Cartofi: timpurii, de vara si de toamna.

    Plante tehnice textile: in si cânepa pentru fibra, bumbac neegrenat si alte plante textile.

    Plante tehnice uleioase: floarea-soarelui, soia, rapita, in pentru ulei, dovleac pentru seminte si alte plante uleioase.

    Plante tehnice pentru alte industrializari: sfecla de zahar, tutun, hamei, cicoare, sorg pentru maturi etc.

    Plante medicinale cultivate, precum si colectarea lor din flora spontana. Plante aromatice cultivate, precum si colectarea lor din flora spontana.

    Produse secundare: frunze si vreji, tulpine, gozuri, seminte.

 

    0114 Cultura plantelor de nutret

    Perene: fân si masa verde, pasuni si fânete naturale.

    Anuale: fân si masa verde, plante pentru însilozare.

    Radacinoase pentru nutret; dovleci furajeri.

 

    0115 Cultura legumelor, bostanoaselor si ciupercilor

    Legume solano-fructuoase: ardei gras, ardei gogosar, ardei lung, ardei iute, ardei de boia, patlagele vinete, tomate.

    Legume bostanoase: castraveti, dovlecei, dovleac comestibil.

    Legume pastaioase: fasole de gradina, mazare de gradina, bame.

    Legume, verdeturi si condimente: spanac, salata, ceapa verde, usturoi verde, verdeturi (patrunjel verde frunze, marar, leustean, stevie, macris, loboda), andive, sparanghel, tarhon, cimbru etc.

    Legume radacinoase: morcovi, patrunjel, pastârnac, telina, sfecla rosie, ridichi, hrean etc.

    Legume varzoase: varza alba, varza rosie, varza creata, varza de Bruxelles, conopida, gulie.

    Legume bulboase: ceapa uscata, usturoi uscat, praz.

    Pepeni verzi si galbeni.

    Ciuperci de cultura.

    Produse secundare: vreji, frunze.

 

    0116 Cultura florilor si plantelor ornamentale

    Flori si plante ornamentale: plante florale (anuale, bianuale, perene, exotice).

 

    0117 Pomicultura si cultura altor plante fructifere (cu e