5. Întreprinderea - creatoare de valoare economică

Back

Next

În vederea atingerii obiectivului de bază al întreprinderii - maximizarea valorii sale economice,  este necesară efectuarea unei analize simultane a aspectelor tangibile, concomitent cu elementele imateriale necontabilizate în bilanț - managementul, valoarea personalului firmei, potențialul de dezvoltare și de obținere a  profiturilor, amplasarea -  cunoscute sub denumirea de goodwill.

Deoarece la nivel micoeconomic principala formă de apreciere a eficienței este rentabilitatea, estimarea potențialului întreprinderii de a crea valoare economică presupune analiza următorilor indicatori:

Randamentul vânzărilor  ("Return on sales")

Randamentul vânzărilor sau rata rentabilității comerciale nete (ROS)   se determină prin scăderea din cifra de afaceri a firmei a cheltuielor generate de desfășurarea activității și a impozitelor corespunzătoare prevederilor legale. Mărimea ROS diferă în funcție de  domeniul de activitate al întreprinderii, precum și de nivelul competiției. Astfel, pentru determinarea mărimii corecte a  ROS în sectorul productiv se recomandă corectarea cifrei de afaceri cu valoarea producției stocate. Înregistrarea unei  valori reduse a ROS poate constitui consecința directă a unei concurențe acerbe. Acest indicator face  abstracție de modalitățile de finanțare ale întreprinderii.