1. Funcțiile aprovizionării

Next

Obiectivul aprovizionării îl constituie asigurarea disponibilității asupra factorilor de producție în cantitățile necesare, la calitatea stabilită, la termenele sau perioadele oportune și la cele mai mici prețuri, din orice sursă accesibilă și legală, astfel încât prin producție și vânzare să se asigure o poziție bună pe piață, dezvoltarea și profitul scontat. În cadrul aprovizionării (ca o componentă mare a activității întreprinderii) se disting câteva grupe de activități (sau funcții ale aprovizionării). Fiecare funcție cuprinde, la rândul ei, o suită de activități înlănțuite.

Aprovizionarea îndeplinește următoarele funcții:
w Identificarea și cuantificarea nevoilor proprii și a cererii clienților: estimarea nivelului vânzărilor viitoare, evaluarea volumului și structurii producției, considerarea stocului existent, stabilirea sortimentului, cantităților, termenelor, prețurilor și condițiilor de cumpărare.
w Identificarea surselor de aprovizionare: prospectarea piețelor produselor și serviciilor, lansarea cererilor de ofertă, primirea și analiza ofertelor, întocmirea fișierelor de produse și furnizori potențiali.
w Contractarea și lansarea comenzilor: alegerea furnizorilor pentru fiecare produs, negocierea și încheierea contractelor, transmiterea comenzilor.
w Primirea și recepția mărfurilor: urmărirea livrărilor, controlul respectării termenelor, recepția bunurilor și serviciilor, verificarea facturilor, evidența intrărilor, adoptarea măsurilor corective și realizarea  intervențiilor  necesare.